Tallinnban versenyez Hajdu Szabolcs új filmje is Tallinnban versenyez Hajdu Szabolcs új filmje is

Tallinnban versenyez Hajdu Szabolcs új filmje is

A színdarabból lett Kálmán-nap ősbemutatója a Tallinn Black Nights fesztivál Critics' Picks versenyében lesz.

A film története szerint Levente és Zita, a negyvenes éveiben járó házaspár vendégségbe érkezik barátaikhoz, hogy megünnepeljék Kálmán névnapját. Már érkezésük előtt kiderül, hogy a közös ünneplés mellett egy szívességet is kérnek: barátaik lakásába szeretnék bejelenteni gyereküket, hogy a körzetben lévő jobb iskolába kerülhessen. Az amúgy sem vidám ünneplés közben megjelenik a család melósa, az ezermester Ernő is, aki a napokkal korábban elhunyt feleségét gyászolja. A folytott légkörben sorra kerülnek elő az elhalgatott sérelmek, frusztrációk, elégedetlenségek, vágyak, a nap végére pedig már, a korábban Kálmán által ellenzett gyerekek bejelentése lesz a legkisebb gond.

A Kálmán-nap „Hajdu Szabolcs azonos című színdarabjának minimalista, eleven és szívszorító feldolgozása, magával ragadó hosszú beállításokkal, tartalmas párbeszédekkel és lenyűgöző harangjáték-szerű zenével” – fogalmaz a fesztivál honlapja.

A film forgatókönyvét Hajdu Szabolcs írta és ő játssza a címszerepet is. A többi szerepet Tóth Orsolya, Szabó Domokos, Földeáki Nóra és Gelányi Imre alakítja – utóbbi három színész Hajdu régi alkotótársa, a színdarabban is játszott, Tóth Orsolya pedig Török-Illyés Orsolya színpadi szerepét „viszi vászonra”.

A film rendezője Hajdu Szabolcs, aki a produceri feladatokból is kivette a részét; a szlovák és svájci támogatással készült alkotás producere rajta kívül Jim Stark (Békeidő) és a felvidéki MPhilms-es Prikler Mátyás. A 72 perces alkotást Bántó Csaba fényképezte és Cséplő Zsuzsa vágta, a jelmezeket Pető Kata tervezte, hangmérnöke Dusan Kozák. 

A film világpremierje november 10-én lesz a tallinni főprogram Critic’s Picks versenyválogatásban és a tervek szerint jövő tavasszal kerül a magyarországi mozikba.

A tallinni fesztivál ugyanezen szekciójában debütál Csáki László Kék Pelikan című animációs dokumentumfilmje is. A seregszemlén mintegy 250 filmet és 300 rövidfilmet, animációt vetítenek.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc ezredforduló utáni westernfilmed?

Friss film és sorozat