A magyar kritikusok szerint a Külön falka az elmúlt év legjobb elsőfilmje A magyar kritikusok szerint a Külön falka az elmúlt év legjobb elsőfilmje

A magyar kritikusok szerint a Külön falka az elmúlt év legjobb elsőfilmje

Díjaztak a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) film- és tévékritikus szakosztályának, valamint a Magyar Filmművészek Szövetsége filmkritikus szakosztályának tagjai.

A kritikusok éves díjait Báron György, a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztályának elnöke adta át ma délután a MÚOSZ budapesti székházában. A szakmai szervezetek tagjai szerint az Édent jegyző Kocsis Ágnes az elmúlt év legjobb rendezője, a legjobb forgatókönyv díját pedig Horvát Lili érdemelte ki a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmmel.

A legjobb, 2021-ben bemutatott elsőfilm Kis Hajni Karlovy Varyban tapsviharral debütált Külön falkája. A film még egy kritikusi díjat elnyert: Dietz Gusztáv bizonyult a „mezőny” legjobb férfi főszereplőjének. A legjobb női főszereplő címe idén Monori Lilié lett az Evolúcióért. Az epizódszereplők közül a kritikusok kedvence ezúttal Török-Illyés Orsolya (Békeidő, Toxikoma) és Hajdu Szabolcs (Békeidő, Becsúszó szerelem) volt.

Békeidő egy harmadik díjat is elnyert: operatőre, Bántó Csaba, valamint a Spirál és a Hasadék fényképezéséért felelős Réder György osztozik az idei operatőri díjon. A legjobb vágás díját Gothár Márton kapta a Legjobb tudomásom szerintért.

A legjobb animációs film címét idén a Dűne (r. Ulrich Gábor), a legjobb dokumentumfilmét a Tobi színei (r. Bakony Alexa), a legjobb kisjátékfilmét pedig a Pannónia dicsérete (r. Nagy Borbála) nyerte el. Különdíjat kapott a Tiszeker Dániel rendezte Nagykarácsony.

B. Nagy László Díjban részesült a Természetes fény (r. Nagy Dénes), Sándor Pál pedig „sok évtizedes kimagasló művészi munkásságáért” életműdíjat kapott.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat