Joseph Vilsmaier: Marlene Joseph Vilsmaier: Marlene

Deutschland goes (to) Hollywood

Joseph Vilsmaier: Marlene

ÉRTÉKELD A FILMET!
Marlene
Joseph Vilsmaier
2000

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Vajon hogyan sikerülhetett a német filmiparnak „lenyúlnia” Hollywood elől a Marlene Dietrich-sztorit? Erre a kérdésre valószínűleg megvan valahol a válasz, viszont a német filmesek alkotása akár a tengerentúlon is készülhetett volna. Látszik ugyanis, hogy sok pénzt fektettek bele és mindenképp a nagyközönséget célozták meg vele, így tehát a Marlene minden szempontból kielégítheti a filmbarátok igényeit. Az operatőrből rendezővé lépett Joseph Vilsmaier egyébként már előző filmjeivel, a Comedian Harmonists és a Sztálingrád című alkotásokkal is sikeresen szerepelt a közönség előtt.

De vajon Dietrich rajongói is elégedettek lehetnek-e a díváról szóló filmmel? Amit a színésznő életéről és karrierjéről tudni kell, mindenképp benne van a filmben. Marlene (a címszerepben Katja Flint) a kezdetekben kabarészínpadokon lépett fel Berlinben. Aztán megjelent Joseph von Sternberg, a Hollywoodban élő és dolgozó rendező, aki éppen főszereplőt keresett legújabb filmjéhez, a Kék angyalhoz és, noha a meghallgatásra érkező, filmszínészi tapasztalatokkal aligha rendelkező Marlene senkinek nem nyerte meg a tetszését, ő valamilyen okból ragaszkodott ahhoz, hogy vele játszassa el a főszerepet. És bármilyen nehéznek bizonyult is a forgatás, Sternbergnek lett igaza: Marlene akkorát alakított a filmben, hogy hírneves és közkedvelt színészpartnerét, Emil Janningset is sikerült lejátszania a vászonról.

Így lett tehát Marlenéből filmszínésznő és – természetesen – Sternberg szeretője, aki Hollywoodba is magával vitte őt. A színésznő ekkor megtapasztalhatta a filmfőváros minden szélsőségességét, a hírnevet, a gazdagságot, és az alig elviselhető magányt. Ráadásul, amikor Németországban uralomra jutottak a fasiszták, Marlenét saját hazája ellenségének kiáltották ki (ami miatt hosszú időre el kellet búcsúznia német katonatiszt szerelmétől – a filmben egyébként ő az egyik olyan szereplő, akiről nem tudható, hogy a valóságban valóban kapcsolatban állt-e Marlenével). Végül, a sorozatos bukások után, Sternberg is feladta: többé nem volt hajlandó Marlenével forgatni.

Vilsmaier filmje tehát igyekszik „hűen” ábrázolni a nagy díva életét, de Marlenéhez mégsem jutunk túl közel. Ez azért lehetséges, mert a rendező csak „bemutat” és meg sem kísérli megfejteni azt a titkot, ami Marlene maga volt. A kérdés persze az, hogy egyáltalán ábrázolható-e a nagy színésznő belső kisugárzása. Marlene „igazi” arca talán egyetlen jelenetben ismerhető fel, a film legvégén, mely utolsó amerikai koncertjét idézi meg. A már koros és fizikailag sem túl erős díva elutasítja a segítséget, és egyedül lép be a színpadra. Haja most is szőke, csillogó estélyiben, hosszú fehér bundájában olyan, mint egy istennő. És amikor dalba kezd, akkor az a sejtésünk támad, hogy Marlene talán csak a róla készült fotókról, az általa készített filmekből vagy éppen a dalaiból ismerhető meg.

De vajon Marlene is így gondolná-e? Erre a kérdésre már soha nem fogjuk megtudni a választ.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller