David Leitch, Chad Stahelski: John Wick David Leitch, Chad Stahelski: John Wick

Bérgyilkos a szomszédból

David Leitch, Chad Stahelski: John Wick

ÉRTÉKELD A FILMET!
John Wick
David Leitch, Chad Stahelski
2014

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Amikor beülsz a John Wickre és megpillantod Keanu Reevest, amint felesége temetése után zokogva ölelgeti cuki kiskutyáját, valószínűleg kétségbeesetten fogsz feszengeni a székben attól tartva, hogy véletlenül az Édes november második részére váltottál jegyet. Aztán mikor az egész film hirtelen átcsap egy vérgőzös akcióorgiába, rájössz, hogy novemberben maximum a bosszú édes.

Persze az már a kezdetektől fogva világos, hogy Derek Kolstad forgatókönyvíró nem görnyedt éjszakákon át klaviatúrája felett a múzsa csókjára várva – a sztori ugyanis nyugodtan indulhatna az év legbanálisabb története címért. A dolog mégis működik, hiszen – mint azt a közelmúltban bemutatott A védelmező is jól példázza – a nagyközönség kifejezetten vevő a kiöregedett akciósztárok egyszemélyes hadseregének bosszúhadjáratára. Így miután kényszerűen osztoztunk Keanu Reeves gyászában, majd mosolyt erőltettünk arcunkra hihetetlenül aranyos kutyuskája láttán, viszonylag nyugodtan dőlhetünk hátra, mert a kötelező körítés után a film végre belecsap a lecsóba, és rázendít egy bő másfél órás fegyverdurrogtatásra.

A szürke átlagemberként megismert John Wickről (Reeves) ugyanis hamar kiderül, hogy valójában visszavonult bérgyilkos. Méghozzá egyike volt a legjobbaknak. Csakhogy mint minden férfi életében, közbejött egy nő, és minden megváltozott. Wick felhagyott a nagybetűs vagánykodással, és nyugodt családi életet élt feleségével egy békés kertvárosban. Sajnos az asszonyt tragikusan korán szólította magához a mindenható, így John egyetlen vigaszát a tőle kapott kiskutyában leli, amellett, hogy naponta jár ki menő verdájával sírva driftelni egy kamionparkolóba. A kocsira azonban szemet vet egy hetvenkedő gengsztersarj (Alfie Allen), Wick pedig az adásvétel elutasítása után hamar azon kapja magát, hogy vérbe fagyva ébred hőn szeretett ebe hullája mellett. A dolog pedig itt válik érdekessé, ugyanis a város egyik legbefolyásosabb – és természetesen ismét orosz – nagykutyájának (Michael Nyqvist) kiskirályt játszó fia kénytelen szembe nézni a ténnyel, hogy akivel ujjat húzott, az nem a szomszéd Feri a közértből, hanem a város egyik legveszedelmesebb gyilkológépe. Merthogy John Wick nem nyugszik, míg a srác vérével nem csillapítja bosszúszomját. A továbbiakat pedig érdemes úgy elképzelni, mintha a Bérgyilkosok viadalát (The Tournament) ötvöznénk a Halálos ítélettel (Death Sentence) és az Elrabolva-darabokkal, meghintve egy kis csípős, örkényi abszurddal.

Az idei év egyik legszórakoztatóbb és leglátványosabb gengszterháborúját a film kaszkadőri minőségből rendezővé avanzsáló direktorpárosa, Chad Stahelski és David Leitch szállítja. Hovatovább az exbeugró-duó már Reevest is jól ismerte, hiszen mindketten közreműködtek a Mátrix franchise-ban, Stahelski ráadásul egyenesen a sármos színészlegenda helyett osztotta az ellent az extrémebb jelenetekben. Reevest viszont úgy tűnik megedzhette az idő, ugyanis a John Wick kaszkadőrmutatványainak 90%-át már sajátjaként könyvelheti el. Ez pedig valljuk be, nem kis teljesítmény egy 50 éves fickótól.

Azok sem fognak csalódni, akik kevésbé preferálják az erőszakot, ugyanis a kaszkadőrpáros tökös, tesztoszterontól bűzlő akciófilmjében az összecsapásokat afféle szellemi felüdülésként szakítják meg komikus szekvenciák, így az otthoni leszámolás után a csendháborítás miatt kiérkező rendőr jelenete, a Continental hotel groteszk szabálykönyve és furcsa személyzete, valamint a rejtélyes takarítóbrigád is feledhetetlen momentumok. Meg persze Reeves mellett még felbukkan néhány nagyobb név is, a mindig kiváló Willem Dafoe-n át a magából bohócot csináló Michael Nyqvistig láthatunk egészen menő alakításokat, az év fekete özvegye pedig minden bizonnyal Adrianne Palicki lesz.

A mozi tehát ajánlható az akciófilmek szerelmeseinek, a szombat esti könnyed kikapcsolódásra vágyóknak, de azoknak is, akik életükben három filmet láttak összesen (és azok is a Halálos iramban folytatásai), sőt, akár állatvédőknek is. Hiszen még pozitív társadalmi üzenetet is közvetít: a több sebből vérző bérgyilkos végül önkényesen örökbe fogad egy menhelyen sínylődő kutyát. Szóval a John Wick minden szépséghibájával együtt abszolút nézhető, két dolgot azonban nem árt észben tartani megtekintése előtt: 1. Hagyd az agyadat a pénztárban! 2. Soha, de soha ne baszakodj Keanu Reevesszel!

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat