Csapón kívül 10.: Makk Károly: Szerelem Csapón kívül 10.: Makk Károly: Szerelem

A Szerelem és a 45 év után újra felvett szmoking

Csapón kívül 10.: Makk Károly: Szerelem

ÉRTÉKELD A FILMET!
Szerelem
Makk Károly
1971

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Makk Károly Szerelem című filmje egyszerre aktuális a 45 éves évfordulója, a restaurálása és a Cannes-i újrabemutatása, illetve az 56-os téma felvillantása által, úgyhogy nálunk is minden a Szerelem körül forog, már csak új sorozatunk debütje kapcsán is.

 • A film két irodalmi művön alapszik. Déry Tibor Szerelem című novellája az ismertebb forrás, amihez egy másik Déry-novella, a Két asszony társult. Makk Károly elmondása szerint előbbiben egy rövid párbeszéd fogta meg leginkább:

„– Velem alszol az éjjel?
Igen.
Egész éjjel?
Igen. Minden éjjel, amíg csak élünk.”

 • A két Déry-novella érdekes történelmi kontextust eredményez, hisz előbbi az 1950-es évek koncepciós pereinek témáját boncolgatja, míg a második Déry saját, az 1950-es évek végéről származó börtönélményeit idézi fel.  A két irodalmi mű az író és a rendező hosszas vitái után érett forgatókönyvvé. Éppen a téma, a szerző személye és az aktuális politikai helyzet miatt a film megszületése sokáig váratott magára, leforgatását a hatalom nem tette lehetővé.
 • Amikor végül elkezdődhetett a munka, szerény költségekkel, kevés helyszínnel és gyorsan dolgoztak. A film nagy részét Budapesten forgatták, többek között egy arborétumban, mindössze 46 nap alatt. A teljes költségvetés alig volt több mint 4 millió forint.
 • A film tulajdonképpen azzal a kompromisszummal születhetett meg, hogy az események dátumaként a film elején az 1953-as dátum tűnik fel, ám a filmben később semmi nem utal erre, sőt sok apró jel sejteti, hogy nem a Rákosi-korszakról van szó, hanem 1956-utáni eseményekről. Egy ilyen utalás például Esti Hírlap című délutáni napilap egyik száma egy jelenetben, ugyanis a lap csak 1957-től jelent meg.
 • A jóváhagyás miértjére egy másik verzió is van, mely szerint  a ZDF nyugat-német televízió megvette Dérytől a forgatókönyvet, ám a magyar vezetés el akarta kerülni azt, hogy a betiltott forgatókönyvből német film készüljön, így gyorsan kellett lépniük.
 • Az idős hölgy szerepére, akit a filmben Darvas Lili alakít, a rendező eredetileg egy német színésznőt, Helene Weigelt, Bertolt Brecht özvegyét szerette volna felkérni. A nőt csak egy fényképen látta, ám kiutazott Berlinbe, hogy szerencsét próbáljon nála. A találkozás nem volt pozitív kimenetelű: a nő egy igazi vén „boszorkánynak” tűnt számára, így jobbnak látta mást keresni a szerepre.
 • Darvas Lili, aki végül kézenfekvő választásnak tűnt, a forgatás idején 68 éves volt, de egy 76 éves dáma szerepét játszotta el (aki eredetileg, legalábbis a novella szerint) 96 éves kellett volna legyen.
 • János (akit Darvas Iván játszott) szerepére sem az eredetileg eltervezett színészt választották: először Hankiss Elemért, majd az időközben elhunyt Pálos Györgyöt szerette volna felkérni Makk Károly.
 • Az anekdoták szerint a filmezés jó hangulatban folyt, az egyik gyakori vicctéma az volt, hogy éppen rövid hajú a Törőcsik Marira Makk Károly hosszú parókát kényszerített, amiért a színésznő később is sokat szidta őt. Egy másik sokat emlegetett esett az volt, amikor Törőcsik Mari egy nap elfelejtette vinni azt a gyűrűt, amit a forgatáson kellett viselnie, így aznap Darvas Lili gyűrűjét hordta, amit az férjétől, Molnár Ferenctől (Pál utcai fiúk) kapott.
 • A nemzetközi siker kezdetét egy az International Herald Tribune európai tudósítója által írt kritika jelentette. 1971 májusában Darvas Lili, Törőcsik Mari és Makk Károly már 25. Cannes-i Fesztiválra tartott, ahol Makk Károlynak egyedi élményei voltak. Michèle Morgan francia színésznő, aki a zsűri alelnöke volt négyszemközti találkozóra hívta Makkot, ahol igencsak feldicsérte a filmet. A rendező a díjátadó alatt Párizsban tartózkodott, így a díjat később utánaküldték. A fesztivál ideje alatt Makk megismerkedett Jorge Semprún íróval is, akivel közös munkát tervezgettek, ám az aktuális politikai viszonyok miatt ez nem valósult meg.
 • Épp a történelmi keret miatt érdekes, hogy egy tanárnő mellékszerepében feltűnik egy Halda Alíz nevű, egyébként a valóságban is tanárnőként dolgozó hölgy, aki az 1956-os forradalom egyik áldozatának, Gímes Miklósnak volt a kedvese.
 • Az irodalmi források vonatkozásában gyakran kiemelik, hogy a film cselekménye nagyon hasonlít az argentin író, Julio Cortázar A betegek egészsége című alkotásának történetéhez.
 • Darvas Iván a film főhőséhez hasonlóan megjárta a börtönt, a forradalom leverése után ítélték 22 hónapra. Darvast a film cannes-i bemutatójára sem engedték ki.
 • Az idei, „újrabemutatón” Makk Károly Cannes-ban ugyanazt a New York-i magyar szabók által készített szmokingot viselte, amit az 1971-es bemutatón.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Szerelem

Szerelem

Fekete-fehér filmdráma, 85 perc, 1971

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat