Ari Folman: Waltz With Bashir / Libanoni keringő Ari Folman: Waltz With Bashir / Libanoni keringő

Sátántangó

Ari Folman: Waltz With Bashir / Libanoni keringő

ÉRTÉKELD A FILMET!
Libanoni keringő
Ari Folman
2008

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Népirtások jutottak a huszadik század végére is. S míg közelünkben inkább a szomszédos balkániak tisztogattak, a szentföldön a zsidó–palesztin konfliktus már a bibliai Sámson története óta húzódik. Ari Folman, többszörösen díjnyertes Libanoni keringő című animációs-emlékfilmjében ezen ellentét egynem is olyan régi fejezetét, az 1982-es első libanoni háborút vette górcső alá.

Kép a Libanoni keringő / Waltz with Bashir című filmből

Huszonhat vérengző-nyáladzó kutya rémíti halálra a járókelőket – meséli rémálmát egy férfi barátjának, a filmrendező Arinak. Ezzel a nyugtalanító képpel indul a film. Mindketten a ’82-es háború felemás „veteránjai”. Tizenkilenc évesen köteles sorkatonaként vettek részt bajtársaikkal a vérontásban. Ari szinte semmire nem emlékszik e korszakból, mintha elméje védekezésként kitörölte volna a háborús összecsapásokat. Neki is, barátjához hasonlóan, csak egy kínzó álma maradt meg egy fényrakétáktól sárgára festett éjszakai fürdőzésről Bejrút tengerpartján.

A város nyugati részén élő palesztinok még 1970 környékén menekültek oda, amikor Husszein jordán király kiűzte őket országából, mert meggyilkolták a miniszterelnököt, Vaszfi Tellt. A palesztin szélsőségesek új otthonukban sem hagytak fel a terrorizmussal. Libanont, ahol zsidók, palesztinok és keresztények békésen éltek egymás mellett, pár év alatt polgárháborúba sodorták, amelybe később az izraeli hadsereg is beleszólt. A izraeli offenzíva tervét Ariel Sharon dolgozta ki.

Kép a Libanoni keringő / Waltz with Bashir című filmből

A rendező már több dokut is forgatott háborús témában (Made in Israel, 2001), először tévés sorozataiban kezdett el animációt is alkalmazni (BeTipul, 2006), innen jött az ötlet a kettő ötvözésére. Álom és valóság stilizált egyvelege keveredik a poszt-traumatikus háborús sokk rajzolt megfilmesítésében. Az izraeli direktor saját rémálmait beszéli ki, dolgozatával a huszonegyedik század eddigi legfontosabb és legjobb, a közel-keleti konfliktusról szóló történetét viszi vászonra, miközben a Gázai-övezetben intően továbbra is ropognak a fegyverek.

A rendező szinte naplószerűen (szereplőinek neveit riportszerűen tüntette fel) merül alá saját és barátai emlékeiben, miközben filmje a személyes sorstól eljut a közösség tragédiájáig. Párhuzamos idősíkon lépked Jákob lajtorjáján, saját magát keresve. Az egyik vonalon a kutakodó Ari, a másikon az ismerősei elbeszélései elevenednek meg, egészen a fürdőzés éjszakájáig, a bejrúti menekülttábor tragédiájáig.

Kép a Libanoni keringő / Waltz with Bashir című filmből

Folman tudatosan stilizálja filmjét, végül nemcsak bajtársait, de a „vezetőket” is szinte riportszerű hitelességgel szólaltatja meg a történtekkel kapcsolatban. A híradók által vizionált háborús tudósítások mára elbagatellizálták a gyilkolászások képeit: a rendező kockáin vissza is köszön a mindennapi CNN-esztétika, rajzaival mégis újra drámaivá és átélhetővé tudja tenni az eseményeket. A direktor tulajdonképpen dokumentumfilmet készített, stílusával mégis kényelmesen el tud egyensúlyozni a rémvízióktól az abszurd háborús tudósításon át egészen a riportfilmig. Legnagyobb érdeme, hogy erőlködés nélkül sikerül formalizmusát költői hangvétellel megtöltenie. Képei mélységekben komponálnak, szinte mindig tágak maradnak, még a riportalanyok félközelijeit is hűvös távolságtartással vegyülő tanácstalanság jellemzi.

Kép a Libanoni keringő / Waltz with Bashir című filmből

A Libanoni keringő az európai filmművészetben nem ismeretlen nemzeti-lelkiismereti mű, amely a máig politikai tabunak számító bejrúti – az ENSZ által is népirtásnak nyilvánított – tömegmészárlás személyes vallomása. Bátor, nem hallgat el semmit, de nem is vádol; a „felelősként” megjelenő politikusoknak is csak a közönyt rója fel. Az önmaga keresésében megbicsakló fiatal izraeli generáció politikai filmje ez. Ari barátainak tudatát a harc mellett a szerelem, a félelem és a szégyen dominálja. A dramaturgia is a tudat felfeslését érzékelteti. A sok őrült parancs (egyfolytában lőni kell mindenfelé) szinte körforgású tánclépései ezek a harcepizódok. A bejrúti repülőtér giccses konzumreklámjai között „megbújó” felrobbantott polgári repülők és a lóversenypálya megcsonkított állatainak látványában veszik észre a pusztítás első bűneit, és csak az utolsó pillanatban ébrednek rá, hogy ördögi valcert jártak.

Kép a Libanoni keringő / Waltz with Bashir című filmből

A Libanoni keringő expresszív, empirikus és színes posztmodern világa minden klisét lerombol a háborús filmtől az animációig. A bevezetőben látott Anúbisz kutyáinak vad ugatása a síron túlról szóló hang, amely nem hagyja feledtetni a befejezésben immáron dokumentumképeikbe átváltó mészárlás valóságát. Egy véres fejű, betonkötegek alatt rekedt halott gyermek képével ér véget a felütésben túlvilági hanggal indított „keringő”. Vajon olcsó hatásvadász eszköz, vagy csak egy katona saját élményeinek hangsúlyozása e gesztus? Döntse el a néző, kinek a szemével akar látni. Minden fenntartásom ellenére én az utóbbira szavazok.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Libanoni keringő

Libanoni keringő

Színes animációs film, életrajzi, filmdráma, háborús, 90 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat