Kritika: Amira (Mohamed Diab) Kritika: Amira (Mohamed Diab)

Lombikbébik a Közel-Keleten

Mohamed Diab: Amira

ÉRTÉKELD A FILMET!
Amira
Mohamed Diab
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az Amira moziszékhez szegező dráma egy döbbenetes felismeréssel szembesülő palesztin családról.

Édesanyjával, nagymamája és a két nagybácsi családjai a tenyerükön hordozzák a 17 éves, gyönyörű Amirát (a pályakezdő Tara Abbouddal fogunk még találkozni a mozikban!), aki éli a felnőttkor küszöbén álló tinédzserek normális életét. Iskolába jár, randizgat, ügyes hobbifotós, fényképeket trükköl Photoshopban. Csakhogy mégsem átlagos család ez, egyik tagja ugyanis időtlen idők óta távol van: Amira hősként tisztelt apja egy izraeli börtönben ül, ahova terrorizmus vádjával zárták be. A kis család legboldogabb pillanatai azok, amikor a hosszadalmas és megalázó ellenőrzési folyamaton átverekedve magukat Amira és édesanyja, Warda (Saba Mubarak jordán színésznő játssza csodálatos drámai erővel) beülhet a beszélőbe, és legalább az ablakon keresztül „megérintheti” Nuwart (akit a Citromfából vagy A mennyországnak kell lennie-ből  ismert Ali Suliman alakít). Amira trükkölt fényképei pótolják szomorkás játékossággal a hiányzó közös emlékeket.

Kép az Amira című filmből

Amira világa akkor áll tótágast, amikor apja egy látogatás alkalmával megsúgja neki és a találkozás kedvéért szépen kisminkelt anyjának: szeretne még egy gyereket, és lenne is rá lehetőség. Amira maga is így fogant: kicsempeszték a spermát a börtönből, hiszen a gyerekkori plátói szerelemből született frigy is egy fehér csipkébe öltöztetett menyasszony és egy fénykép esküvőjén köttetett. Úgy látszik, a csempészett spermával történő mesterséges megtermékenyítés tökéletesen elfogadott ebben a – kényelmes Európából nézve – furcsa társadalomban, ugyanakkor, van valami groteszk módon vicces abban, ahogy a büszkeségtől dagadó családtagok összegyűlnek a kórházban, mint egy fontos családi ünnepségen, és előre gratulálgatnak Wardának, s a jelen nem lévő apa díszkeretbe foglalt arcképét is kibiggyesztik a kórházi ágya mellé. Az orvos elvégzi a szokásos rutinanalíziseket a beavatkozás előtt – és ekkor jön a bökkenő: a hímcsírasejtek egy örökletes betegség miatt életképtelenek, Nuwar steril és mindig is az volt.

Kép az Amira című filmből

Ezen a ponton előre tudhatnánk, hogy egy klasszikus dramaturgia mentén Amira nyomozásba kezd, hogy kiderítse, kivel csalta meg Warda Nuwart, ki az ő biológiai apja. Csakhogy ez nagyon nem egy klasszikus hollywoodi film, úgyhogy jön itt egy olyan csavar, amire egyáltalán nem vagyunk felkészülve. Warda konokul hallgat, majd hazudik a félrelépésről, [spoiler következik, jelöld ki, ha elolvasnád!]mi pedig a moziszékbe szegezve, lélegzetvisszafojtva próbáljuk kitalálni, hogy mi lehet a súlyosabb annál, mint hogy egy nő a Közel-Keleten félrelépjen, vagy hogy valaki szerelemgyerek legyen? Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv egy fiatal nő számára azután, hogy rádöbbent, hogy nem egy hős leánya? A felismerés hidegzuhanyként éri a szereplőket, az elképedt néző pedig – aki megdöbben a reakcióik láttán, mert úgy érzi, hogy bár nem dokumentumfilmet néz, ilyen helyzet valóban előfordulhat a világnak ebben a politikai feszültségekkel és előítéletekkel terhes szögletében – várja a lehetetlennek tűnő bonyodalom feloldását. A film záróeseményei nem adnak választ a miértekre, teljesen értelmetlenül hagyják Amira drámáját, mint ahogy oly sok valóságos dráma is értelmetlen abban a zónában. [spoiler vége]

Kép az Amira című filmből

Egy egész tévésorozat van ebben a sztoriban, lehetne belőle szappanopera vagy skandináv stílusú krimi, a film egyiptomi rendezője, Mohamed Diab azonban feszesre szerkeszti – mindössze 98 percben meséli el – három velencei díjjal méltatott harmadik nagyjátékfilmjét. Az olcsó hatásvadászat csapdáját is elkerüli: kiírhatná az Amira legelejére, hogy „valós események alapján” készült, de ő bízik a történet önálló erejében és saját mesélői tehetségében, úgyhogy csak a film legvégén jelzi röviden, hogy nem légből kapott a sztori: gyerekek százai fogantak az elmúlt években izraeli börtönökből kicsempészett spermával. A filmben bemutatott események valószerűségére rájátszik a meg-megremegő kézikamera, és az egész filmre általában jellemző, már-már dokumentarista dísztelenség.

Kép az Amira című filmből

Bár sokan a pártatlanság teljes hiányával, a valóság meghamisításával és a „hősök” megalázó bemutatásával vádolják, Diab a kívülálló magabiztos rálátásával és távolságtartásával mesél, játékfilmjében nincs politikai állásfoglalás, egyik felet sem idealizálja vagy démonizálja a palesztin vs. izraeli konfliktus tengelyén. Nem latolgatja, hogy a filmbeli apát miért zárták börtönbe, az izraeli szereplők pedig nagyjából arctalanok, szenvtelenül végzik a dolgukat. Diab csak azt mutatja meg, hogy a társadalmat velejéig átható előítéletek méltatlan helyzetbe sodorhatnak felnőttet, végveszélybe gyermeket, és ez valójában bármelyik konfliktuszónára érvényes – éppen ezért sikerül hatást gyakorolnia a nézőjére, aki a világ fölösleges abszurditásain gondolkodva hagyja el a mozitermet.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat