Adrian Grünberg: Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation / Börtönregény Adrian Grünberg: Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation / Börtönregény

Szigorúan piszkos

Adrian Grünberg: Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation / Börtönregény

ÉRTÉKELD A FILMET!
Börtönregény
Adrian Grunberg
2012

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mel Gibson neve ma Hollywoodban felér egy istenkáromlással: az amerikai közönség nem nézi jól szemmel sztárjai magánéleti botlásait, így aztán a stúdiók úgy fordulnak el tőlük egyik napról a másikra, mint a leprástól. A rettenthetetlen Mel Gibson is látott jobb napokat, valaha hatalmas költségvetésből rendezett, manapság viszont hol jóbarátai, hol volt beosztottai csinálnak neki filmet Icon nevű produkciós cégével. A Get the Gringo is ilyen, az az Adrian Grünberg rendezte, aki az Apocalypto és más Gibson-filmek forgatásán még asszisztensként tevékenykedett.

Az amerikai forgalmazó döntése – miszerint nem küldik moziba a filmet, hanem csak videós változatban adják el – még rosszabb ómen lehetne az európai közönségnek, mi viszont nem vagyunk annyira fogékonyak a pletykákra és botrányokra, így ez a film simán futhat a filmszínházakban is, nemcsak előfizetéses kábeltévék éjszakai programjaiban. Így aztán módosított címmel (a briteknél How I Spent My Summer Vacation, Romániában utóbbi tükörfordítása, Magyarországon pedig Börtönregény) mégiscsak moziba került, és a forgalmazó ódzkodása nem bizonyult megalapozottnak: nem egy alapmű, de azért mennek ennél sokkal rosszabb filmek az Óperencián innen és túl is a mozikban, elég csak az utóbbi évek orbitális, 3D-ben prezentált CGI-fantasy-áradatára gondolni.

Kép a Börtönregény (Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation című filmből

A Börtönregény címéhez méltóan nagyrészt egy mexikói börtönben játszódik, Mel Gibson névtelen karaktere azután kerül oda, miután átbukfencezik a tex-mex-határon egy autóval és vagy kétmillió dollárnyi rabolt bankjeggyel. Ez a börtön egy nagyon érdekes létesítmény: az az egy szabálya van, hogy nem lehet belőle kijönni, odabent viszont bármi és bárhogyan megtörténhet, így aztán fegyverektől uzsorán keresztül, családostól ott veszteglő banditákig minden van benne – ahogy a hősünk is megjegyzi: olyan mint a világ leglepukkantabb plázája. Egyedüli gringóként, azaz fehér emberként kell túlélnie, sőt kitörnie az El Pueblito nevű fegyházból, de természetesen közben a kelleténél is jobban összebarátkozik egy bajban lévő anyukával és annak tízéves fiával; s közben a lopott pénz gazdája is szimatot kap, az idő tehát véges.

Kép a Börtönregény (Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation című filmből

A film, mondjon bárki bármit, formavilágát tekintve – igaz, hogy mellőzi a lovakat és a széles karimákat – igazából western, s a más bőrszínűekkel körülvett Nagy, Cinikus Sápadtarcú Férfi mítoszát viszi tovább egy üdítően mai, mégis archetipikusan lepattant környezetben. Erre utal a film egyik klimaktikus pillanatát jelentő félresikerült leszámolásjelenet is (nem a jelenet sikerült félre, hanem a leszámolás), amikor pár amerikai belov… bocsánat, begyalogol a börtönbe és egy peckinpah-s, végtelenül lelassított vérengzésbe torkollik az egész. Antihősünk aztán apafigurává nemesedése által dicsőül meg, és azt nem mondom el, hogy leszámol-e a gonoszokkal.

Kép a Börtönregény (Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation című filmből

A jó öreg Mel lassan tényleg jó öreg lett, s botrány vagy cirkusz ide vagy oda, ebben a filmben teljesen jól működik a figura, még akkor is, ha „leszarom”-attitűdjét egy az egyben a Die Hard-sorozat McLane-jétől kölcsönözte. Lehet, hogy azért, mert hiteles: nincs veszítenivalója. Az egyetlen, amit sántít, az a forgatókönyv: tele van a szokásos narratív lyukakkal és elhanyagolt kutatómunka eredményezte egyszerűsítésekkel, a néző minduntalan megállítaná a vetítést egy „de akkor hogy van az, hogy...” kérdéssel (még egy tévésorozatban is hitelesebben mutatnak májátültetést); de az erőltetetten vicceskedő narráció sem tesz túl jót neki – utóbbiból hálistennek a film vége felé egyre kevesebb van. A narratív problémákat viszont hajlamosak vagyunk a műfaj számlájára írni, és hagyjuk, hogy a jó öreg Mel elvigye a hátán a balhét – egy fiatalabb, kevesebbet megélt arc nem tudná.

Kép a Börtönregény (Get The Gringo / How I Spent My Summer Vacation című filmből

Nem a nyár legkihagyhatatlanabb filmje tehát a Börtönregény, de az egyszerű, tradicionális, a realitás mocskában hentergő akciófilm kedvelői szeretni fogják, s a western posztmodern mutációit kutatók is ujjal mutogathatnak majd különböző fel-felbukkanó mémekre, toposzokra és motívumokra. Adjunk egy esélyt Gibsonnak, nála sokkal rosszabb színészek koptatják a gyöngyvásznat manapság.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Börtönregény

Börtönregény

Színes akciófilm, 95 perc, 2012

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat