Kresalek Dávid: Hackni Kresalek Dávid: Hackni

Jó helyen, jó időben lenni „a Google Earth-ön”

Kresalek Dávid: Hackni

ÉRTÉKELD A FILMET!
Hackni
Kresalek Dávid
2007

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Nem tudom, kivel, mikor esett meg utoljára hasonló dolog, mármint hogy felült egy utólag hamisnak bizonyuló sajtóhírnek. Vagy épp fordítva: gyanakodni kezdett, pedig a leírtak mind igazak voltak. Engem ez utóbbi fejlemény ejtett gondolkodóba, amikor kedvenc médiatanárom és punkénekesem tévéelnök-jelöléséről értesültem.

Pedig a pályázat beadatott, s ha ne adj’ Isten pozitív eredménnyel elbíráltatna, más idők köszönthetnének be „közszolgálatunk háza táján”.

„Magyarországon igazán hackelni sem lehet” – tudjuk meg az alig egy órás, tehát tömör és velős dokumentumfilm vége felé az egyik Index-szerkesztőtől. Hiszen a bulvársajtó nap mint nap töménytelen álhírt kreál, hogy eleget tegyen a kereskedelmi tévék szabta követelményeknek, a haszonorientált szimbiózis megkívánja a néző-olvasó figyelmének ébren tartását, a fogyasztói kedv növelését.

A film alkotói azonban nem akármilyen álhír-terjesztéssel rukkoltak elő. Egy (a kulturális identitás érzékeny pontjait érintő) kitalált tudományos kutatás eredményét tették közzé az Interneten, külföldi sajtóközlemények elosztóhelyein, majd a magyar nyelvű változatot elektronikusan elküldték néhány bulvárlapnak. A lavina annak rendje és módja szerint elindul: a film végén olvashatjuk is a száraz adatokat, milyen fontos sajtóorgánumok estek szép számban a (dokumentumfilm kedvéért megvalósított) médiahack áldozatául. Ám az igazi izgalmakat, s őszintén írom, szép (film)perceket nem a „csattanó” megismerése közben, hanem a készülődés alatt élhetjük át. Pedig az alkotók rendkívül tudatos, kidolgozott módszerrel élnek: párhuzamosan vágják a magyarországi vezető sajtóorgánumok képviselőinek a hazai média világát elemző, értelmező megnyilatkozásait, s a hír kitalálásának, elterjesztésének fázisait. Így egyszerre élnek a késleltetés, izgalomkeltés bevált filmes eszközével, valamint a tudatos befogadói viszony fenntartására való késztetéssel. Ennél tisztességesebb szakmai hozzáállás nehezen képzelhető el: miközben szándékukban áll megmutatni az új mediális környezetünkben rejlő csapdákat, egy percig sem hagyják, hogy elfeledkezzünk róla: filmet nézünk. (Nekem a legszebb élményt a kongói (?) közösség vezetőjének valamilyen idegen nyelven elmondott, ám a szerzők által megírt „fordításában” hozzánk, a rokonokhoz intézett szavai szerezték.)

Hosszasan lehetne szálanként elemezni ennek az összetett jelenségnek a szövevényes voltát, de ezt inkább tegye meg mindenki maga a moziban a film alatt, vagy másokkal együtt, a megfelelő helyen, a film után.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Hackni

Hackni

Színes dokumentumfilm, 50 perc, 2007

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat