Yulene Olaizola: Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo Yulene Olaizola: Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo

Szupernagyi valós esete a szépfiúval

Yulene Olaizola: Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo

ÉRTÉKELD A FILMET!
Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo
Yulene Olaizola
2008
Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo

Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A legtöbb nagymama nagyon sokat tud mesélni az emlékeiről. Olaizola fiatal mexikói rendező nagymamájának története azonban nem tartozik a mindennapi esetek közé. Ebben az izgalmas dokumentumfilmben a történet elsősorban a nagymama szemszögéből bontakozik ki, melyet a rendező ügyes szituációs eszközökkel dolgoz fel.

Shakespeare és Víctor Hugo ezúttal két mexikóvárosi utca neve, amelynek a sarkán a nagymama vendégháza található. A minimalista technikával forgatott film mindvégig fenntartja a figyelmet és fokozza a feszültséget. Sokszor érezzük, hogy a rendezőnő kezében a kamerával valósággal provokálja nagymamáját, hogy egyre több részletet meséljen el arról a fiúról, akinek életformáját eleinte egy protestánst lelkészéhez hasonlítja, majd később kiderül róla, hogy talán brutális gyilkos.

A színészi hajlamokkal rendelkező nagymama, Rose Elena Carvajal elmeséli, hogyan került hozzá albérletbe Jorge, a 20 éves, rendkívüli adottságokkal megáldott, különös fiú. Jorge szülők nélkül nőtt fel, az idős hölgy mellett családra és otthonra talált. A nagymama imádta a fiatal fiút – és nem csak anyai szeretettel. Jorge azonban 1993-ban egy tűzeset során életét vesztette. A családban keveset beszéltek a nagymama kedvecéről, mivel mindenki tudta, hogy gyengéd szála fűzték a zseni Jorgéhoz, akiről mindössze néhány fényképet látunk. A film végére mégis elég sokat sikerül megtudnunk róla

A bejárónő és még néhány interjúalany elbeszéléséből lassan kiderül, hogy összefüggéseket véltek felfedezni egy sorozatgyilkos és Jorge között. Nehezen, de a nagymama is elmondja sejtéseit. 1993-ban az újságok rejtélyes gyilkosságokról írtak, amelyeket feltételezések alapján ugyanaz a tettes követhetett el. Nőket vitt fel szállodai szobákba, ahol brutálisan megerőszakolta őket, majd egy sállal kivégezte áldozatait. A gyilkosságok Jorge halála után abbamaradtak, és a tettes kilétére azóta sem derített fényt a mexikói rendőrség.

A nagymama lakása azóta olyan, mint egy múzeum: minden fala tele van Jorge fesményeivel, a fiókokban verseit, novelláit tartja. A tetőtéri kis lakás, ahol a fiú élt, raktár lett, tele az azóta őrzött tárgyakkal és a falra festett vörös mondatokkal – a dokumentumfilm bemutatója óta turisták is előszeretettel felkeresik.

A rendőrség nagyon sok részletet eltitkol és minden gyanú csupán a nagymama ötlete. A film azonban fokozatosan oknyomozó riporttá alakul, kissé Michael Moore stílusára emlékeztető, provokatív gesztusokat is használ. A mindössze 600 dollárból készült Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo erőssége a jó történetvezetés, a lelkes és segítőkész nagymama – no meg hát a valóság. A nagymama azonban néhol elbizonytalanítja a nézőt, és helyet hagy a kételkedésnek is, hiszen 15 év alatt sok apró részlet feledésbe merült, lehetővé téve a legenda megszületését.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo

Intimidades de Shakespeare y Víctor Hugo

Színes dokumentumfilm, 83 perc, 2008

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat