A mexikói filmművészet „módszeres rombolása” ellen emelt szót Guillermo del Toro A mexikói filmművészet „módszeres rombolása” ellen emelt szót Guillermo del Toro

A mexikói filmművészet „módszeres rombolása” ellen emelt szót Guillermo del Toro

A világhírű mexikói filmrendező az Ariel-gála 2023-as felfüggesztése apropóján foglalt állást.

A mexikói filmakadémia (AMACC) múlt hét közepén jelentette be „komoly anyagi válságra” hivatkozva, hogy nem fogja megszervezni a legrangosabb helyi filmes díjátadót, az Ariel-gálát. „Az akadémiát régóta mozgató és fenntartó állam lemondott általában a kultúra és különösen a mozi fő előmozdítójaként és terjesztőjeként való felelősségéről – idézi az AMACC közleményét a Mexico News Daily. – Az állami támogatások jelentősen lecsökkentek az elmúlt években.”

Az Ariel-díjakat 1946-ban alapították az ország legtehetségesebb filmkészítőinek és előadóművészeinek az elismeréseként. A nevezéseket az év folyamán lehet benyújtani; az akadémiai tagok októberben szavaznak. Az akadémia felel ugyanakkor a mexikói filmművészet promózásáért és jelöli ki a nemzetközi díjakra nevezett alkotásokat is. Az intézmény a megszűnés határára került: elnöke, Leticia Huajira kijelentette: „Ma a mexikói filmakadémiának nincs elegendő forrása a működéshez. Szünetet kell tartanunk, alternatív utakat kell keresnünk a folytatáshoz.” A tervek szerint a következő hónapokban újjáépítik az akadémia finanszírozási rendszerét és átszervezik a tevékenységét.

Több helyi filmes is szót emelt a mexikói filmakadémia és általában a helyi filmgyártás helyzetével kapcsolatban, köztük a hat Ariel-trófeával büszkélkedő Guillermo del Toro: „A mexikói filmgyártás és hosszú évtizedek alatt felépített intézményeinek módszeres tönkretétele brutális. Túléltük a Lopez Portillo-időszakot, de ilyen még nem volt.” (A Twitter-bejegyzés José López Portillóra utal, akinek a vezetése alatt 1976 és 1982 között Mexikó súlyos gazdasági válságba sodródott.)

López Obrador elnök 2020-ban kezdeményezte a filmfinanszírozásra szánt állami alap költségvetésének a leszűkítését, az erre szánt összegeket pedig a világjárvány súlytotta ipar újraélesztésére csoportosították át. A filmalap teljes felszámolását korábban három világhírű rendező, Alfonso Cuarón, Alejandro González Iñárritu és maga del Toro akadályozta meg, 2020 májusában. A kultúrára szánt összegek azonban tovább csökkentek egy évtizedek óta nem látott mélypontig: jelenleg a költsőgvetés 0,21%-át szánják kulturális tevékenységek finanszírozására – számol be a Mexico News Daily.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat