Kritika | Travis Knight: Bumblebee / Űrdongó Kritika | Travis Knight: Bumblebee / Űrdongó

Űrdongó az új E.T.

Travis Knight: Bumblebee / Űrdongó

ÉRTÉKELD A FILMET!
Űrdongó
Travis Knight
2018

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mivel Michael Bay a hús és a fém összecsapásának ötödik felvonására végleg belefáradt abba, hogy epikus méretű robbanásokat és agyonlassított harcjeleneteket pakolgasson egymás után Linkin Park-, majd Imagine Dragons-slágerekre, végül pedig ezt az egyveleget coelhói mélységű életbölcsességek random bedobálásával bolondítsa meg, végre megszülethetett egy olyan Transformers-mozi, amely azoknak a nézőknek is garantáltan tetszeni fog, akik már a 2007-es első rész után végleg leírták magukban az óriásrobotos franchise-t.

Ezzel a nagyközönség nyilván nincs így, hiszen – ahogy az az eddigi öt rész box office-adataiból is látszik – a széria máig töretlen népszerűségnek örvend a látványos blockbustereket kedvelők körében, ám a legutóbbi, „artúrkirályos” etap már úgy is sok volt, hogy alapvetően magam is azoknak a táborát erősítem, akik a komplex, kidolgozott karakterek és a jól megírt forgatókönyv helyett inkább a nettó zúzást keresik ezekben a filmekben. Az utolsó lovag bugyuta története mindenféle talizmánokról, Merlin botjáról meg a magából teljesen hülyét csináló Anthony Hopkins vezette Witwickiánus-társaságról olyan szinten csinált szánalmas viccet egy addig bűnös élvezetként tökéletesen funkcionáló mozisorozatból, hogy a végére alighanem sokunkban felmerült a kérdés, lehet-e még ennél is jobban lebutítani egy látványfilmet.

Az Űrdongó című spinoff (amely egyúttal előzményfilmnek is tekinthető) viszont szerencsére nem ezt a vonalat erősíti. Olyannyira nem, hogy egyenesen figyelmen kívül hagyja az ötödik rész történéseit. Annak ellenére, hogy Anthony Hopkins tavaly beavatta Mark Wahlbergéket a titokba, hogy Űrdongó már a második világháború alatt is itt volt a Földön, hovatovább kőkeményen gyakta a náci seregeket, most az év, amikor Optimus fővezér megbízza a híres B-127-est, hogy készítse elő a Földet a Cybertronon dúló polgárháború elől menekülő autobotoknak, több, mint negyven évvel későbbre, egészen pontosan 1987-re kerül. Mintha csak a produceri minőségben még mindig közreműködő Michael Bay belátta volna, milyen erőltetettnek hangzik, hogy már a kerekasztal lovagjai is a transzformerek segítségével nyertek csatát a barbár hordák ellen, és kiadta volna ukázba, hogy ezt a tényt ebben a részben tegyék semmissé.

A nyolcvanas évek másrészről azért is fontos időszak a széria számára, mert ebben az évtizedben futott az a Hasbro játékfigurái alapján készült rajzfilmsorozat a tévében, amely elég komolyan megalapozta a Transformers-mozik sikerét, és amelynek ráadásul pont 1987-ben szakadt vége. Ennél fogva az alakváltó robothősök is új, rajzfilmbéli énjeikre hajazó dizájnt kaptak, Űrdongó viszont nemcsak az újragondolt CGI-vonalai miatt hasonlít jobban egykori önmagára, hanem azért is, mert ezúttal nem a Sam Witwicky-féle Chevrolet Camaróvá alakul át, hanem egy nagyon cuki és nagyon sárga Volkswagen Bogárként lopja be magát a főhősnő, Charlie Watson (Hailee Steinfeld) szívébe, aki a tizennyolcadik szülinapjára kapja őt ajándékba kedvenc autószerelőműhelye vezetőjétől.

Az Űrdongó tehát visszakanyarodik ahhoz a comig-of-age tematikához, amivel 2007-ben Michael Bay is a mozikba küldte kedvenc autobotjainkat, ám szerencsére Bay filmjénél jóval kevesebb vászonidőt szán a különböző kormányzati szerveknek, a hadseregnek, az álcáknak és a felesleges komolykodásnak is. Helyette a bálványozott apja miatt (már nevében is) meglehetősen fiús szokásokkal rendelkező főszereplőnőnk (aki mintha az első rész Megan Fox-karakterének kevésbé szexista módon való rebootolása lenne) átlagos, tinédzserkori problémáira helyezi a hangsúlyt – például arra, hogy mennyire könnyebb lenne az élete, ha lenne egy működő kocsija, meg mondjuk egyszersmind egy barátja is, és nem kellene örök kívülállóként elszenvednie a népszerű lányok cikizéseit. Űrdongó révén ezt egyszemélyben meg is kapja, így innentől a földönkívüli lénnyel kötött igaz és őszinte barátság megszületését követhetjük nyomon, és hogy lássuk, tényleg vérbeli tinifilmmel van dolgunk, a szomszéd srác figurája által még egy szerelmi szálat is kapunk. Emellett az Űrdongó nem átall végig bájosan vicces maradni, ami ugyan részben szintén elmondható a 2007-es első részről, de sajnos a többiről már egyre kevésbé. A Shia LaBeouf nevével fémjelzett mozifilmben a családi ház kertjében botladozó óriásrobotok okozták a legmókásabb pillanatokat, és ilyen poénokból az Űrdongó sincs híján, mégis az az egyik legviccesebb és egyben legaranyosabb jelenet, amikor Charlie különféle, a nyolcvanas években népszerű együttesek kazettáit rakosgatja be Dongó rádiójába, a sárga autobot pedig elég sajátos módon fejezi ki, melyik zenét bírja és melyiket tartja hallgathatatlannak.

Ez, a tinifilmes vonal az, ami igazán jól áll ennek a franchise-nak, nem a béna kamutörténelem beemelése, aki pedig azt gondolná, hogy az Űrdongó így inkább a tinilányokat célozza be közönségének, hatalmasat téved. A rengeteg popkulturális utalás és a John Hughes megkerülhetetlen tinifilmes presztízse előtti többszörös főhajtás mellett kapunk akciót is rendesen. Néhány álca ugyanis Dongó után jön a Cybertronról, és az amerikai hadsereget egy ügyes hazugsággal maguk mellé állítva hajtóvadászatot rendeznek utána. A kamaszsrácoknak emellett ott van azonosulási pontként az ügyeletes szupersztár, a Dwayne „The Rock” Johnson babérjaira törő John Cena is, aki egy kormányügynököt alakít. Az ő neve mostanában azoknak is garancia lehet az ütős szórakozásra, akik inkább a robbanások és a hajókkal való dobálózás miatt ülnének be az Űrdongóra, mintsem azért, hogy megtekintsék azt a filmet, amely esélyesen ugyanazt az élményt nyújthatja a 2010-es évek tinédzsereinek, amit Spielberg E.T.-je is nyújtott a nyolcvanas-kilencvenes évek fiatalságának.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Űrdongó

Űrdongó

Színes akciófilm, kalandfilm, sci-fi, 114 perc, 2018

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg