Tom Dey: Shanghai Noon / Új csapás Tom Dey: Shanghai Noon / Új csapás

Az utolsó nindzsa

Tom Dey: Shanghai Noon / Új csapás

ÉRTÉKELD A FILMET!
Új csapás
Tom Dey
2000

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Hollywoodban jó ideje dívó műfajkeverési hisztéria ritkán szül fogyasztható darabokat. A különböző zsánerek összebékítését célzó, kényszer szülte divat áramán születő hibridek java hitvány fércmű, vaskos melléfogás. Ez persze nem akadálya annak, hogy ne próbálkozzanak újra és újra a rendezők: az eredetiség utáni hajszában a paródia mellett még a műfajkeverés tűnik a leginkább járható (egér)útnak.

Kevés kivétel akad a különböző témájú, rendű és rangú, ám a zsánerek orv becserkészését illetően alapvetően mégis egy rugóra járó produkció között: a kung-fu filmeket és a westernt összeházasító Shanghai Noon az üdítő kivételek közé tartozik. Úgy fest, a siker mindössze arány- és erkölcsi érzék kérdése: amennyiben az alkotók ízléssel nyúlnak tárgyukhoz, s a tradíció, nem pedig a kassza tisztelete vezeti őket, nem kell elszörnyedniük művük láttán.

Napjaink egyik legeredetibb és feltétlenül legrokonszenvesebb akciószínésze, Jackie Chan kosztümös kalandfilmekkel kezdte pályáját, hogy azután sajátos humorával megújítsa az akcióműfajt, s rövid idő alatt fanatikus híveket sem nélkülöző rajongótáborra tegyen szert Ázsiában. Munkáinak ereje és bája azonban nem csupán a humorban rejlik. A mozi iránti olthatatlan szeretetéről és mérhetetlen alázatáról híres színész és rendező a klasszikus filmcsinálás utolsó nindzsája. Annyiszor elmondták már, szinte közhely: Jackie Chan azon nagy alkotók (Buster Keaton és Harold Lloyd) legigazibb, vagy talán egyetlen örököse, akik számára a filmkészítés még valóban – szó szerinti és átvitt értelmében egyaránt – élet és halál kérdése volt.

Ez a hozzáállás teszi vonzóvá legfrissebb moziját is. A Shanghai Noon eredeti ötlete Chan fejében fogant meg néhány évvel ezelőtt. Hogy eddigi munkáihoz képest váltson, azt számos tényező motiválhatta: repertoárja kiszélesítésének szándéka feltehetően másodlagos volt a döntésben, fő okként az szolgálhatott inkább, hogy a nyolcvanadik filmjéhez közelítő, negyvenen túl járó színész egyre nehezebben viseli a fizikailag igen megterhelő akciószekvenciákat (köztudottan minden akciót maga játszik filmjeiben), s egy új műfajba tett kiruccanással lazíthatott az ízületeit satuba fogó szorításon.

A címében a Délidő (High Noon) című klasszikusra hajtó, és alapjáraton buddy movie-kat, továbbá egy sor spagettiwesternt idéző, a múlt század végén játszódó mese hőse egy kínai császári testőr, aki Amerikába indul, hogy furmányos gonosztevők által a Tiltott Városból elrabolt hercegnőt megmentse. Küldetésének teljesítése közben egy zavart fejű, megbízhatatlan barát és egy indiánfeleség szegődik melléje: e sleppel kísérve kell felvennie a harcot a nyugat felforgatóival szemben. Rendhagyó történet, szokatlan zsanér – a Shanghai Noon azonban nemcsak műfajában tér el Jackie Chan eddigi munkáitól, hanem az ábrázolás mikéntjét illetően is. A karrierjét reklámklipekkel kezdő, s a mainstreamben most debütáló Tom Dey rendező az elmaradhatatlan akciójelenetek mellé látványos képi világot épített fel. Ellentétben színészünk legtöbb művével, amelyek szinte kizárólag az ő kivételes karizmájára és még kivételesebb harcművészeti képességeire alapoztak, itt – westernben ez kötelező – a táj és a tárgyi környezet is beköltözik a filmbe, s főszereplővé lesz: a pergő cselekmény közepette Dan Mindel operatőrnek jut ideje és tere rá, hogy nagyívű panorámázásokkal, széles nagytotálokban pásztázhassa a külső helyszíneket, amikor pedig belsőkbe tér, inventíven rajzolhasson kolorlokált.

Azért ne gondoljunk arra, hogy a film tökéletesen más regiszteren szól, mint Jackie Chan eddigi munkái: a csiszolt akciójeleneteket finom verbál-humor és leleményes szituációs gegek ellenpontozzák, s a színészek – minden tiszteletük mellett – nagy kedvvel poentírozzák és parodizálják a vérkomoly(kodó) zsánért. A Shanghai Noon nem afféle híg, műfaji és formanyelvi nonszenszekkel dolgozó stíluskevercs, hanem pazar és egzotikus ízekből összeállított csinos koktél. Könnyű és felettébb elvezetés. Nem viseli meg a gyomrot, nem száll senkinek a fejébe, és másnapos sem lesz tőle senki: ínyenceknek és mezei mozistáknak egyaránt ajánlható.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Új csapás

Új csapás

Színes akciófilm, kalandfilm, vígjáték, western, 110 perc, 2000

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat