A kínai szórakoztatóipar növekedése utolérheti Amerikáét A kínai szórakoztatóipar növekedése utolérheti Amerikáét

A kínai szórakoztatóipar növekedése utolérheti Amerikáét

A PWC globális kimutatása és előrejelzése alapján az ázsiai ország szórakoztató- és médiaipara a bevétel gyarapodásának ütemét tekintve felzárkózik az Egyesült Államokéhoz a következő négy évben, viszont India és Indonézia is jó évek elé nézhet.

A felmérések szerint a világ második legnépesebb országában a fogyasztási- és reklámbevételek 2028-ra hét százalékkal nőhetnek, ez 362,5 milliárd dollárt jelent. A PWC statisztikái szerint a kínai bevételek kétszer olyan gyorsan növekednek, mint az egyesült államokbeliek, viszont Hollywood uralmát még nem lehet megtörni: az amerikai ipar értéke továbbra is jelentősen magasabb, 808,4 milliárd dollár marad.

„Az Egyesült Államok, amely 2023-ban a globális kiadások több mint egyharmadát tette ki, továbbra is a világ legnagyobb szórakoztatóipari és médiapiaca marad a reklám- és fogyasztói kiadások együttes területén. Ez a méret azonban fejlettséggel, ezáltal viszonylag lassabb növekedéssel jár együtt” – olvasható a kimutatásban.

A kínai szórakoztatóiparról azt állítja a PWC, hogy az elmúlt években erőteljesen növekedett, a piac méretét tekintve kezd felzárkózni az Egyesült Államokhoz, viszont a szigorú kormányzati szabályozás bonyolulttá teheti az beruházásokat.

A statisztikák alapján kijelenthető, hogy a 2024-2028 közötti intervallumban a leggyorsabban növekvő piacok között India és Indonézia is szerepel. Előreláthatóan India a streaming területén fog tarolni, mivel „hatalmas, sokszínű és nagy területen élő lakosságát szolgálja ki, akik közül sokan a sporttartalmak megszállottjai, különösen a kriketté”. A PWC szerint négy év múlva 8 százalékos növekedés mutatkozik meg Indiában, amellyel majdnem eléri a 100 milliárd dollárt, Indonézia nem sokkal marad le utána.

Globális szinten is a streaming növekedése lesz meghatározó, a PWC-jóslatok szerint a reklámbevételek két éven belül meghaladják az 1 billió dollárt, megduplázzák a 2020-as értékeket. A három nagy, nyugati, világszintű streaming-szolgáltatóról – Disney+, Netflix, Amazon Prime Video – az a megállapítás olvasható, hogy bevezettek olyan „hibrid szintű” ajánlatokat, amelyek reklámok nézéséért cserébe alacsonyabb előfizetési díjat kérnek – valószínűleg „számos kisebb vagy regionális szereplő” követni fogja ezt a mintát.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Szavazó

Melyik kilencvenes évekbeli filmnek kellene már egy folytatás?

Friss film és sorozat