Tarsem Singh: The Fall / Zuhanás Tarsem Singh: The Fall / Zuhanás

Narancs, fogakkal belül

Tarsem Singh: The Fall / Zuhanás

ÉRTÉKELD A FILMET!
Zuhanás
Tarsem Singh
2006

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Kedvem lenne ezt a magyar címet adni az egyébként Zuhanás néven futó filmnek, mert ugyanúgy, ahogy a Pán labirintusában, itt is egy külső és egy nagyon személyes, a képzelet uralta belső világ áll egymás mellett, és ahogy az lenni szokott, kiegészítik egymást, sőt, határaik össze is mosódnak: a szépség rútsággal, és fordítva, a rútság szépséggel egészül ki. Narancs, belül fogakkal.

Annál is inkább adja magát a Pán labirintusával való hasonlóság, mert a Zuhanás esetében is egy kislány (Alexandria) élénk képzeletéből nő elénk az a mindenféle mesés lényekkel teli világ, ami a való világban sötétedő, súlyos problémák megoldását kínálja, illetve rejti magába. Az Alice Csodaországban-toposz számos variációját megértük már, lásd még Terry Gilliam Tideland című, a föntebb sorolt filmeknél jóval felkavaróbb, naturalistább földolgozását, a Zuhanás esetében viszont valami sokkalta finomabb dologról beszélhetünk, a lélegzetelállító szépségű tájaknak elsőrendű szerepe van, ez határozza meg a cselekmény idejét, irányát és ízét. Míg a Pán labirintusában egy konkrét, sötét történelmi kor (fasizmus) a cselekmények ágya, addig a Zuhanás, ha úgy tetszik, időtlen, nem kimondottan a történelem, hanem a film történelme határolja (mégis) be.

A 20. század elején zajló cselekmény a filmgyártás úttörő kaszkadőrének számító színész, Roy rokkantságával veszi kezdetét, akit ráadásul szerelmi csalódás is gyötör, és aki a kórházban fekve a válltörést szenvedett román kislánynak kezd el színesebbnél színesebb történeteket mesélni. Csakhamar kiderül azonban, hogy az egyébként rendkívül bájos kislány barátságát a rokkant kaszkadőr saját öngyilkosságához szükséges gyógyszer megszerzéséhez kívánja felhasználni. A barátság egy szerelmi háromszög fantasztikus alakokkal teli meséjén keresztül szövődik. Roy természetesen saját életét meséli a kislánynak, csupán a díszleteket cseréli valami egészen színes és a képzelet végtelenségét illusztráló eszközökre, valamint öt hősre (köztük Charles Darwinra), akik külön-külön valamely sérelmük miatt halálos bosszút esküsznek Odious kormányzóra. A történet a valósággal kézenfogva halad, azonos időben, és a mesélő meg a hallgató kénye-kedve szerint változva, ami aztán izgalmas lüktetést kölcsönöz a filmnek.

A valóság tolószékhez kötött, színtelen, kopár kórházi világát a mese színes, grandiózus díszletekre cseréli ki. A sivatag vörös dűnéi, a kormányzó kék városa, a mágust életre keltő méregzöld táj, a vérrel lassan átitatódó hatalmas, kifeszített fehér vászon, a kritálytiszta vízben tükröződő égbolt, az Americana Exotica nevű lepkét formázó korallsziget színkavalkádja festik meg ezt a díszletet. A Kék Bandita vörös maszkja, a felszabadult rabszolga szarvszerű fejdísze, Darwin pillangómintákat utánzó szőrruhája, a robbanószakértő bő köpenye egyenként elég volna egy nagyobb lélegzetű kosztümös film látványanyagához, elkézpelhetjük, így együtt micsoda erővel hatnak. Ne csináljunk titkot belőle, a fényképezés alaposan ki is használja mindezt a gazdag szín- és formavilágot, lásd a dervisek híres táncát.

A Balin, Fiji-szigeteken, Dél-Afrikában, Argentínában és Chilében, Indiában, valamint a világ tizenöt más, válogatott helyszínén forgatott filmnek van még egy erénye, mégpedig az, hogy bár megtehetné, nem válik pörgős, hollywoodi kalandfilmmé, amiben a hősök mindenkit legyőzve jutnak el a gonoszig. A Zuhanásban a hősök általában esendők, mintha nem vennék magukat komolyan, pedig mindegyikük rendelkezik a hősök attríbutumaival. Ez a fajta komolytalanság pedig minduntalan megtöri a hagyományos kalandfilmek ívét, ártalmatlanítja mindazt a tudást és elvárást, amivel a birtokunkban ülünk le fogyasztani ezt a típusú mozit. A Zuhanásban a gonosz is nevetségesen pusztul el, a derékig érő vízben ügyetlenül beledől saját kardjába.

Az általam megkedvelt cím, a Narancs, fogakkal belül egyébként nem légből kapott ötlet, a filmben a mágus-benszülöttről halálakor kiderül, hogy rasztahaja csupán paróka, és hogy protézist visel. A mágusnak a való világban persze megvan a maga alteregója: Roy szobatársa az, aki saját protézisével kedveskedik Alexandriának. A kislány természetesen megszerzi, és a kedvenc tárgyait rejtő dobozba zárja a protézist, majd gyógyulása után a narancsültetvényen egy húsától megfosztott narancshéjba rejtve ülteti el, azt remélve, hogy ha kinő, gyümölcsöt terem, amelyben fogakat lehet majd találni. Így biztosítja a képzelet további mesék születését, a színes történetek újraéledését, és a csetlő-botló hősök (lásd még a Chaplin-film idézeteket) halhatatlanságát és szó szerinti és áttételes, örökös talpraállását, még akkor is, ha a zuhanás eredetileg nagyon is végzetesnek tűnhet.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Zuhanás

Zuhanás

Színes kalandfilm, filmdráma, fantasy, 117 perc, 2006

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat