Sebastin Lelio: Una mujer fantastica / A Fantastic Woman / Egy fantasztikus nő Sebastin Lelio: Una mujer fantastica / A Fantastic Woman / Egy fantasztikus nő

Marina, Marina

Sebastin Lelio: Una mujer fantastica / A Fantastic Woman / Egy fantasztikus nő

ÉRTÉKELD A FILMET!
Una mujer fantástica (A Fantastic Woman)
Sebastián Lelio
2017
Una mujer fantástica (A Fantastic Woman)

Una mujer fantástica (A Fantastic Woman)

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az ötvenes éveiben járó, szabadelvű Gloria után, Sebastian Lelio egy hasonlóan erős és különc női karaktert helyezett ötödik nagyjátékfilmjének középpontjába.

A chilei rendező legújabb játékfilmjében egy olyan társadalmi jelenséget feszeget, ami világszerte egyre hangsúlyosabb. Az elmúlt időszakban az LMBT személyek jogait egyre nagyobb figyelem kíséri, elég ha csak a népszerű Pride felvonulások jutnak eszünkbe; de ennek ellenére még nagyon távol állunk attól, hogy a nemi kisebbségeket érő atrocitások megszűnjenek.

A Berlinálén a legjobb forgatókönyvért járó Ezüst Medvét és a legjobb játékfilmnek járó Teddy-díjat elnyerő alkotás főszereplője a klubénekesként és pincérként dolgozó Marina (Daniela Vega), aki a születésnapját követő éjszakán elveszti húsz évvel idősebb szerelmét, Orlandót (Francisco Reyes). A fantasztikus nő kálváriája párja halálát követően szinte rögvest elkezdődik (csak sejthetjük, hogy környezetük előítéletei miatt ezelőtt sem volt felhőtlen ez a kapcsolat), amikor a rendőrség igazoltatja, majd arra figyelmezteti, hogy hivatalos iratai szerint (még) Daniel a neve.

A Chilében – és tágabban Latin-Amerikában – honos macsó kultúrában javult ugyan a helyzet, ami az egyenlőséget illeti, de nőként még most sem egyszerű boldogulni; transzgender nőként meg pláne. Az Egy fantasztikus nőben ez az állapot van megörökítve; a fővárosban élő Marina karakterén keresztül többek között azokba a kínos vagy megalázó szituációkba látunk bele, amik egy transznemű személy számára akár mindennaposak is lehetnek.

A filmben nemcsak Marina érzéseit és veszteségét nem veszi figyelembe jóformán senki – Orlando családjától kezdve a szexuális bűncselekmény után nyomozó detektíven keresztül az orvosig – hanem mintha mindannyian helyzete ellehetetlenítésén dolgoznának. Ehhez a sértő „Mi vagy te?” jellegű kérdésektől kezdve, a fizikai agresszión át, attól a jogtól való megfosztásig, hogy elkísérje utolsó útjára szerelmét, minden beletartozik. Pedig az, amit a képernyőn látunk arról győz meg, hogy ez a kapcsolat őszinte érzéseken alapult; a társadalmi és korbeli különbségekkel élő sztereotípiák Marina és Orlando esetében nem érvényesek. Persze „normális” emberek számára felfoghatatlan ez a viszony, és ez a számukra érthetetlen helyzet táptalaj az ítélkezésnek, el nem fogadásnak és gyűlöletnek. A főszereplő azonban minden gyanakvás, megalázás, megvetés ellenére példamutatóan kitart önazonossága mellett.

Bár a transznemű szereplők már rég nem jelentenek újdonságot a filmekben, elég ha Almodóvar vagy Fassbinder filmjei jutnak eszünkbe, vagy Tom Hooper tavaly többszörösen díjazott fílmjére, A dán lányra gondolunk, Sebastian Lelio transznemű énekesnőjének története egyszerre jelent egy hétköznapibb, bensőségesebb és árnyaltabb felfedezőutat arra, hogy mit jelent (és mit nem) a transzneműség.

A film kapcsán azon is elgondolkodhatunk, hogy hányadán állunk a politikai korrektséggel. Hogyan nézünk mi Marinára? Mint nőre? Mint transzneműre? Hányszor villan az eszünkbe az, hogy ez a szereplő biológiailag férfi? És ha már erre gondolunk, milyen következtetéseket vonunk le ebből? Az életszerű szituációknak, valamint a főszereplő árnyalt ábrázolásának köszönhetően, a film végére talán nekünk is sikerül több empátiával és nyitottsággal viszonyulni a jelenséghez.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Una mujer fantástica (A Fantastic Woman)

Una mujer fantástica (A Fantastic Woman)

Színes filmdráma, 104 perc, 2017

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat