Robert Rodriguez: Machete Kills / Machete gyilkol Robert Rodriguez: Machete Kills / Machete gyilkol

Ma csetepaté lesz

Robert Rodriguez: Machete Kills / Machete gyilkol

ÉRTÉKELD A FILMET!
Machete gyilkol
Robert Rodriguez
2013

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A valaha innovatív, bevállalós Robert Rodriguez egyre gyakrabban választja a folytatások kényelmes útját, ami kár. Még akkor is, ha a szórakozás garantált.

Szerencsére két lehangoló Spy Kids-sequel között meg-megcsinál egy-egy Machetét is (s talán jövőre végre jön a második Sin City), s ha a csökkenő hozadék törvénye a trailerből lett főműsoridő esetében is érvényesül, azért még mindig szívesebben beülünk egy-egy Rodriguez által direkt rossznak kitalált filmre, mint egy olyanra, ami akaratán kívül rossz és még komolyan is veszi magát.

Kép a Machete gyilkol (Machete Kills) című filmből

Danny Trejo továbbra is a világ egyik legcsúnyább, legbarázdáltabb arcú embere, úgyhogy még mindig logikus választás az anti-James Bond szerepére. De ha eddig csak sejtettük, hogy Machete igazából egy James Bond-szatíra, most már telibe kapjuk az utalásokat: maga az Egyesült Államok elnöke (Charlie Sheen ironikusan nagyszerű alakításában) kéri fel szűkszavú akcióhősünket, hogy mentse meg az országot, akinek ezután első dolga lesz – még az ország-világ megmentése előtt – lefeküdni egy szépségkirálynőnek álcázott kémmel. Útja aztán természetesen haza, Mexikóba vezet, hogy lekapcsoljon egy őrült szabadságharc-vezetőt, akinek egy, az amerikai fővárost fenyegető bomba van a birtokában. Van itt tehát mindenféle kellék, díszlet és mellékszereplő, ami egy James Bond-filmhez kell: gyönyörű nők, őrült tudós, mindenféle kütyük (bicskás mobiltelefon!), páncélozott autó, viccesebbnél viccesebb antagonisták és bajtársak. Már csak a filmben felsorakoztatott arcok mennyisége miatt is kellett ennyi mellékszerep: itt van a Carlos Estevezként feltüntetett Sheen mellett Mel Gibson, Antonio Banderas, a Modern családból ismerős Sofía Vergara, Amber Heard, ifj. Cuba Gooding, de még a csúnyácska Lady Gaga is kapott egy rövid szerepet (s még az is sok).

Kép a Machete gyilkol (Machete Kills) című filmből

Rodriguez megint fake trailerrel nyitja a filmjét, ezúttal a jövendőbeli, űrben játszódó Machete-epizódon lehet röhögni, ami Star Wars-utalásai mellett azért érdekes, mert a rendező szemmel láthatóan még mindig ragaszkodik az analóg korszak kedves emlékeihez, és alaposan agyonkarcolja a nyersanyagot. Ez a Grindhouse korában még kedves és nosztalgikus gesztus volt, mára viszont már erősen visszatetsző, főleg, hogy – Tarantinótól eltérően – Rodriguez már digitálisan forgatta új filmjét, s az egyszeri nézőhöz is már csak digitálisan jut el. Sajnos, a kiomló belek és a lencsére fröccsenő vér túnyomó része is CGI, úgyhogy a fake trailerben és a főcímekben látható nyersanyagroncsolás nem fogható fel nosztalgiának, sokkal inkább egy megfáradt ötlet ismétlése.

Kép a Machete gyilkol (Machete Kills) című filmből

Darabjaiban működik a Machete gyilkol, s azt kapjuk, amiért szeretjük az ilyen filmeket: direkt klisések, öntudatosan rosszak, csakazértis leállnak a fejlődésben a 80-as évek szintjén, felhívják magukra és a műfaj hibáira a figyelmet. Szembesítik a nézőt saját szokásaival, de nem dorgálóan, hanem kielégítve azt. Most is megkapjuk a vicces egysorosokat („Machete don’t tweet”), a látványos akció-gegeket, a megannyi kikacsintást, de sajnos, egészként már nem működik annyira a film. Néha le-lekoppan a szem, de ami még súlyosabb: rájövünk, hogy ennyi volt. A Machete vicces volt a maga korában, de maga a tény, hogy egy ennyire öntudatos szatírát ennyire öntudatosan „sequelesítenek”, kiheréli az egészet. Érezhető, hogy a szerző tetézni akarja az összes poént, ami az első filmben megvolt, de néhányat egész egyszerűen csak egyszer lehet elsütni.

Kép a Machete gyilkol (Machete Kills) című filmből

Nincs tehát nagy üzenetértéke a Machete-folytatásnak, Rodriguez nagyjából ugyanazt mantrázza, mint három évvel ezelőtt, s talán itt az ideje leállni. James Bondból nem véletlenül létezik harminc, James Bond-szatírából viszont elég az az egy-kettő, nem lehet ugyanakkora franchise-t építeni köréje. Ezúttal még megbocsájtunk a továbbra is polihisztor (író, rendező, producer, operatőr, vágó és zenész) Rodrigueznek, s néha hatalmasakat röhögtünk, mert azért még mindig érződik a műfaj szeretete minden egyes snittjén, de félő, hogy ha a hamis előzetesben megjósolt Machete Kills Again... In Space is elkészül, akkor már csak fintorra futja majd.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat