Rob Reiner: The Bucket List / Bakancslista Rob Reiner: The Bucket List / Bakancslista

Kis film, nagy öregek

Rob Reiner: The Bucket List / Bakancslista

ÉRTÉKELD A FILMET!
A bakancslista
Rob Reiner
2007

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Két 70 körüli hollywoodi sztár-óriás, Morgan Freeman és Jack Nicholson vonzzák be a közönséget Rob Reiner egyébként bambácska filmjére, s ebből a szempontból a nézőknek nem is kell csalódniuk: a film több mint feléig a finom színészi játék feledteti a sztori és a tanulságok darabosságát.

A történet az volna, hogy a világéletében autószerelőként dolgozó, példás és bölcs protestáns fekete családapa, Carter (Morgan Freeman), és az életet gátlások nélkül habzsoló, kórházak kifogásolható fenntartásából és adásvételéből meggazdagodott Ed Cole (Jack Nicholson) ugyanabban a szobában kötnek ki Cole egyik kórházában, rákkezelésen. Mindketten gyógyíthatatlanok, egy évük van még, de tünetmentesek. A kórházi párbeszédek, amelyek a kétféle életmód és attitűd közti különbségeket hivatottak érzékeltetni, majd pedig azt, hogy hogyan békülnek ezek össze a halál hatalmasabb színe előtt, igen jók. Sajnos nem tartanak sokáig, mert a két öregúr végül összeállít egy listát arról, mit szeretnének még véghezvinni a haláluk előtt, s mivel Cole-t felveti a pénz, a rák hiteles ábrázolásával pedig a rendező nem foglalkozik, további akadályok nélkül el is indulnak megvalósítani. Persze elvileg nem csupán a „mi jár még nekem” kérdéséről van itt szó, hanem arról, hogy hogyan lehet az életet értelmessé tenni, így utólag, a biztos halál tudatában. Ez mély helyzet, de nem kell megijedni: a sztori a továbbiakban szétszóródik a különböző autóversenyzős, ejtőernyős, csajozós és egyéb kísértéses sztorikban.

Két kiemelt szál van még ezek közt, mindkettő nőkkel kapcsolatos: Carter, hiába ennyire jó ember, már nagyon unja a feleségét 40 év házasság után, és valóban, a felesége is unalmasan és túlragaszkodóan ápolja a kórházban. Végül egy Cole által megrendelt nő közeledése révén jön rá újra, kihez tartozik valójában, s meg is szakítja a világ körüli turnét, hogy visszatérjen családjához, újra mint szerető férj, apa és nagyapa. A feleség mindebben nem sok szerepet kap, igaz, nem is Virginia Chambers a húzószínész a filmben. A megtéréstörténet azonban Freeman játékával együtt is maximum egy iskolai példázat mélységét éri el.

Cole esetében az illető nő a lánya, akivel – mint gazdag és többszörösen elvált, de ragaszkodó apa – nem sikerült mindeddig jóban lennie. Itt lenne az idő a közeledésre, de ő, sikerei és egója csúcsáról, nem hajldandó bocsánatot kérni tőle. Végül Carter átszellemült jóságán, tanácsain és halálán megindulva, megteszi a békítő lépéseket, s a „megcsókolni a világ legszebb nőjét” ambiciózus listapontot végül az így megismert unokájára gondolva húzza ki.

A film utolsó képein azt látjuk, amint Cole famulusa Carter porai mellé helyezi Cole maradványait, ugyanolyan konzervdobozban, a Himaláján. A konzervdoboz és a fenséges kilátás egyaránt Carter ötlete volt. A néző most érezhetné, a gátlástalan (kapitalista) pénzcsinálás és a túlságosan fegyelmezett (keresztény) jóság, íme, kibékíthető, s a férfibarátság az élet és halál küszöbén nagyobb közösséget jelent, mint bármely más emberi kötöttség – csak ne lenne mindez egy kongó pléh felületre ennyire nagy betűkkel, ennyire sietve felmázolva.

Oké, szóval nincsen katarzis, körülbelül az „annyit kaptunk, amennyit kifizettünk” élményével távozhat a néző. Freeman és Nicholson összjátékát kellemes végignézni, de a nagy téma ellenére az a fajta film marad a Bakancslista, amiről az embernek inkább csak a salsás chips maradványain való vihogó huzakodás marad meg.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
A bakancslista

A bakancslista

Színes kalandfilm, vígjáték, filmdráma, 97 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller