Rob Marshall: Into the Woods / Vadregény Rob Marshall: Into the Woods / Vadregény

A fától az erdőt...

Rob Marshall: Into the Woods / Vadregény

ÉRTÉKELD A FILMET!
Vadregény
Rob Marshall
2014

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A klasszikus tündérmesék egymásba szövésére épülő Vadregény még a musicaleket kevésbé értékelők számára is izgalmas vállalkozás lehetne, ha a kínzással felérő második fele nem abban erősítene meg még inkább, mennyire félreértett alapanyag ma a népmese (legyen az a Grimm-fivérek gyűjtéséből való vagy más népé).

„Ha egy cipellőt felhúzva királyi házasságot köthetsz, de nem fér bele a lábad, nyisszantsd le a lábujjad vagy a sarkad, és mosolyogj, hátha nem buksz le.” Megint egy feleslegesen kegyetlen, kihagyható részlet vagy elavult, 21. századi életünkkel köszönőviszonyt sem ápoló fordulat, most épp a Hamupipőkéből – a gyerekeket agyonféltő anyák vagy a korszerű fanyalgók kórusa biztos így gondolja. Bár a plasztikai műtétek számát vagy lelki törést okozó párkapcsolati kompromisszumok listáját böngészve mégis úgy tűnik, meglehetősen modern, sőt kortalan a fenti jelenet. És hogy éppen egy mainstream musical (film) vállalja be végre, az érdekes feldolgozást sejtet. Aztán sajnos elérkezünk a második felvonás eseményeihez, és önmagába omlik mindaz, amit addig felépítettek.

Kép a Vadregény (Into the Woods) című musical-fantasyből

James Lapine és Stephen Sondheim szerzőpáros musicaljét még 1987-ben mutatták be a Broadwayen, 2014-ben pedig Budapesten is színpadra állították. Rob Marshall (Chicago) adaptációja ugyan néhány apró részletben eltér az eredetitől, de ezek a módosítások nem befolyásolják a döntő benyomást. A mesék sűrű erdejében, ahol bármi megtörténhet (de leginkább a sorsdöntő és tanulságos találkozások szoktak), a Piroska és a farkas, a Hamupipőke, a Rapunzel és Az égig érő paszuly figurái és motivációi szövődnek egymásba. Ezt a szerzők megtoldották egy gyermektelen házaspárral, az előadás pedig számtalan témát érint a felnőtté válástól a szülő-gyermek kapcsolatokon keresztül a párválasztásig. A mesékhez kapcsolt személyiségfejlődési kérdések határozottan tudatos elemzői nézőponttal dolgoznak és összetett, izgalmas dramaturgiai ívben építik a cselekményt. A már említett szöveghűség nem merül ki az akár szóról-szóra idézett kulcsmondatokban, hanem bátran átemeli például a Piroska és a farkas szexuális áthallásait vagy a már említett véres részleteket is. Ahogy azonban később bebizonyosodik, ez a nagyon is működő, pszichoanalitikus megközelítés nem a szerzőpáros mély és értő meseismeretét tükrözi, hanem a híres/hírhedt mesekutató szaktekintély, Bruno Bettelheim koncepcióformáló hatását.

Kép a Vadregény (Into the Woods) című musical-fantasyből

A felvállalt és termékeny inspiráció kimondottan erősíti a film első felét is. Az alkotók  továbbá nagyon szép és egységes látványvilággal dolgoztak. A dramaturgián ugyan néha átüt a színpadi múlt, de mivel egy olyan filmről beszélünk, ahol a szereplők időről-időre dalra fakadnak, ennyi mesterkéltség még megbocsátható. Arról nem is beszélve, hogy a vágyakat, félelmeket és tanulságokat énekelve összegző színészek jó része A-kategóriás mozicsillag (Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt), akik igen tiszteletreméltóan saját maguk adják elő a dalbetéteket – ki profin, ki bájosan, ki jó adag öniróniával, ki irritálóan, de mindent összevéve egészen korrekt minőségben. Az már persze kicsit problémásabb, mikor a színész önmagát alakítja a szerepben, mint látjuk azt sokadjára is a saját manírjaiba vesző Depp esetében.

Kép a Vadregény (Into the Woods) című musical-fantasyből

A kollektív happy endet elérve aztán elkezdődik egy, az eddigieknél revizionistább felütésű finálénak álcázott jelenetsor, ami sehogysem akar véget érni. Sőt kiderül, hogy ez még csak a film fele volt, és mire észbe kapunk, éppen otromba didaktikussággal készülnek lenyomni a torkunkon olyan „újszerű” gondolatokat, mint hogy szembe kell nézni a felelőtlen kívánságok következményeivel, vagy hogy az összefogásban micsoda erő lakozik. Szinte látni, ahogy Bettelheimet a sarokba vágva a két szerző (és nyomukban Marshall) felrikoltott, hogy ők most aztán helyreteszik a félrevezető, hamis ábrándokat tápláló meséket.

Kép a Vadregény (Into the Woods) című musical-fantasyből

Igazából árulkodó, hogyan hullik szét a film a második felében. A korábbi dialógusokból durván kilógó, a nagy tanulságnak megágyazó, motiváció-árnyaló mondatok suta bárgyúsága is itt nyer magyarázatot. A több száz év és a generációk által lepárolt mesék hömpölygő erejével képtelen felvenni a versenyt egy felületesen okoskodó és fullasztóan erőltetett tanmese cselekménye. Itt nem az a probléma, hogy a szerzők a mesék szimpla feldolgozásán túlmutatva egyéb szervezőerővel is fel akarták turbózni a darabot, hanem az, hogy értelmezésük szegénységi bizonyítvány. Arra mutat rá ugyanis, hogy napjainkra sem ők, sem a közönség zöme nem ismer túl sok népmesét. Az ilyen archaikus történetek ugyanis messze nem állítják például, hogy minden Szőke Herceghez hozzá kell menni, de beszélnek arról, hogy hogyan lehet kiválasztani a jó párt, beszélnek aljas hercegekről éppúgy, mint proaktív hősnőkről – számtalan emberi kapcsolat, konfliktus, probléma és szimbolikus vagy gyakorlati megoldási modell jelenik meg bennük, csak elég sztorit kell ismerni hozzá. Így, mikor a film utolsó jelenetében arra figyelmeztetnek, hogy „vigyázz, mit mesélsz a gyermekednek”, a tanács éppen a lényeget veszíti szem elől. Hogy az ilyen Vadregények helyett inkább elég népmesét kell mesélni, olvasni.  Sokfélét, és nem lesz gond.

Támogass egy kávé árával!
 
Vadregény

Vadregény

Színes családi, fantasy, musical, 124 perc, 2014

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat