Kritika | Niki Caro: Mulan Kritika | Niki Caro: Mulan

Szuvenír akciófigura Kínából

Niki Caro: Mulan

ÉRTÉKELD A FILMET!
Mulan
Niki Caro
2020

A Filmtett szerint: 5 10 1

5

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A több évszázados kínai népmesének számos mozgóképre adaptált verziója van, melyek közül kétségtelenül a legismertebb a Disney 1998-as Mulanja. Egy erős, önállósodásról és társadalmi szerepvállalásról híres Disney-„hercegnő” történetének remake-jéhez 2020-nál alkalmasabb időpontot nem is lehetne találni, már ha a vírust leszámítjuk. Ezt valószínűleg Niki Caro is pontosan tudta, amikor beült a rendezői székbe, sőt, talán alkotói döntéseit túlságosan is a poszt-#metoo korszak elvárásai irányították.

Tony Bancroft és Barry Cook animációja a Disney első nem fehér főhősnőt középpontba helyező egészestése volt, mely egzotikuma, nem szokványos története, és nem utolsó sorban (magyarul is) csodálatos filmzenéje miatt máig a stúdió egyik legkedveltebb produkciója. Nem véletlen, hogy meg is vette kilóra az ötletekből kifogyni tűnő Hollywood remake-gyára, hiszen feminista aktualitása, polkorrektsége és a beszélő állatok elenyésző aránya mind vonzó produceri szempontnak számít. Niki Caro új-zélandi rendezőnő az animációs előd és a kínai mítosz között egyensúlyozva próbál eleget tenni a feladatnak, s bár megtartja a történet díszleteit, egy teljesen új típusú főhőst alkot meg.

A film története nagyvonalakban megegyezik az animációból ismerttel: Mulan a Huan család lányaként csak egy jó házassággal hozhat megbecsülést idősödő szüleinek, de sorsa végül teljesen másképp alakul. A birodalmat megtámadják, a népét minden áron megvédeni akaró császár pedig hatalmas sereget toboroz, amibe minden családnak el kell küldenie egy férfit. A Huan családból fiúgyermek híján a háborús veterán apa veszi át a behívót, ami fizikai állapotából kifolyólag a biztos halálba küldené őt. Ezért a házasságszerzőnél „megbukott” Mulan elkeseredése és apja iránti szeretete által vezérelve ellopja annak kardját, vértjét és behívólevelét, és magát férfinak álcázva megszökik a háborúba. Aztán a nehéz kiképzés végére a legjobb harcossá válik, és végül a császár életével együtt megmenti az egész birodalmat, ezzel téve halhatatlanná a Huan család nevét.

Míg a klasszikus Disney-hős a kitartásával, a hitével és az eszével győz, Caro filmjének Mulanja egy született harcos, gyerekkorától kezdve van egy benne lakozó erő, a qi (csí), amit lány létére kénytelen elnyomni, de a csatatéren végre (a hajával együtt) kiengedheti. A Liu Yifei alakította hősnőnek nemcsak fizikai ereje emberfeletti, hanem bátorsága és önbizalma is az: míg az animált Mulan lelepleződik, ő önként, a halálbüntetés tudatában vallja be, hogy nő, amit társai és felettesei egy rövid intermezzo után rögtön bizalommal jutalmaznak. Misztikus ereje miatt valamiért nem izgalmassá, hanem embertelenné válik, ennélfogva a vele való azonosulás is lassacskán ellehetlenedik.

Caro legnagyobb újítása a főhősnő wuxiákba és Marvel-filmekbe egyaránt megfelelő skilljein túl a birodalmat megtámadó nomád sereget szolgáló boszorkány nő, aki Mulan negatív tükörképe. Az igen hiteltelenre sminkelt Rosalind Chao karakterének motivációi egykor megegyeztek a Mulanéval, de a férfiak által dominált világ erejét megvetve kirekesztette magából. Ha eddig nem lettünk volna biztosak benne, hogy ez egy feminista olvasat, akkor ezen karakter íve egyértelműen legitimizálja ezt, másrészt tovább mélyíti a film egyhangú komolyságát. Mert itt egy igazán vicces jelenetet sem találunk, az animáció előtt tisztelgő hommage-részek íztelennek, kipipált feladatnak tűnnek. Ezt tetőzi a ’98-as verzió egyik központi humorforrásának, a család elbukott védőszent-sárkányának, azaz Musunak a kihagyása, ami fájó pont lesz az animáció elkötelezett rajongóinak.

A néző minden fontos dramaturgiai pontot érintve végigsiklik a történeten, csupán a karakterek motivációi változnak. A kontrasztos, komplementer színekben úszó, életszerűtlen díszletek közt játszodó akciójelenetek tompaságból pedig jobban kizökkenti a ritmusából folyton kieső vágás, mint a fizikai törvényeit meghazudoló, falon felfutó nomádok serege. Humor, izgalmak és szerelem helyett pedig a kínai nép és a birodalom dicsőítését kapja, aminek kapcsán felvetül a kérdés, hogy a kínai közönség piacának megnyerésén túl mennyire értelmezhető a jelenlegi elnyomó rezsim propagandájaként.

A Disney-remake-ekkel általában vagy az a baj, hogy változtatások nélkül lemásolják a eredetit, vagy a felismerhetetlenségig maszkírozzák gyermekkorunk bálványait. A 2020-as Mulan mélynek álcázott, de valójában nagyon közhelyes mondanivalóján túl ez utóbbi miatt válik élvezhetetlenné. Éppen ezért jobban járunk, ha egy ráérős vasárnapon beizzítjuk a VHS-lejátszót, és a megnézzük az eredeti Mulant, mintsem hogy akár egyetlen mozijeggyel is etessük a Disney pénzéhes gyomrát.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Mulan

Mulan

Színes akciófilm, kalandfilm, 115 perc, 2020

Rendező:
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

5

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

 • Wednesday

  Színes fantasy, horror, vígjáték, 2021

  Rendező: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

 • Wednesday

  Színes fantasy, horror, vígjáték, 2021

  Rendező: Tim Burton, James Marshall, Gandja Monteiro