Richard Eyre: Iris / Iris – Egy csodálatos női elme Richard Eyre: Iris / Iris – Egy csodálatos női elme

Fej vagy Iris?

Richard Eyre: Iris / Iris – Egy csodálatos női elme

ÉRTÉKELD A FILMET!
Iris – Egy csodálatos női elme
Richard Eyre
2001
Iris – Egy csodálatos női elme

Iris – Egy csodálatos női elme

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Az ember hökken, és rémülten próbál hátrálni, de az újonnan multiplexessé alakított magas ülések nem engedik. Hecc! A vásznon a Titanic második része! Kate Winslet fel és alá szálldos a kék vízben, andalító zenére kerülgeti a kamerát, talán DiCapriót keresi, de a forgatókönyv visszássága folytán csak egy pocakos, angoltanár-pofájú bájférfivel koccan össze az algák és gyermekkori emlékek nedves világában.

Vissza az egészet. Idő előtt nem jó megijedni – halasszuk ezt az élményt a film végére, amikor is az ember szeppenve áll fel a székből, te jó isten, mennyi idő ráment egy ekkora, hm, furaságra. A vízbeli Kate Winslet, ha hinni akarunk a filmnek, a 26 darab regényével brit irodalmi műszoborrá avatott Iris Murdoch fiatalkori formáját testesíti meg, az idősíkok párhuzamos váltakozása miatt pedig ugyanőt látjuk kb. fél évszázaddal későbbi bőrbe öltözve, a nagyszerű Judi Dench igen jó szereplésében. De a filmet sajnos az sem dobja fel, hogy a Szerelmes Shakespeare rizsporos és nyakig gombolt királynéja lógó mellkassal partközelben lavíroz.

A történet egyszerű, és Iris Murdoch írónő életpályájának két végletes életszakaszát mutatja be a brit művészfilmektől megszokott tempóban, de úgy, hogy a két idősíkot párhuzamosan kezeli. (Kár, hogy folyton ugyanaz a mikrofon lóg be a képbe.) A csalfa, bájos, akár homoerotizmustól sem visszariadó, igen szuggesztív fiatal Irisre öreg korában rátelepszik az Alzheimer, amitől egyik pillanatról a másikra elveszti azt, ami tulajdonképpen éltette: a szavakat. Azokat a furcsa, megfoghatatlan bigyókat, amiket megfelelő sorrendbe rakva mágiát, bizsergést, örömöt és rettenetet lehet varázsolni, az embert folytonos rácsodálkozásra invitálni, világot megváltani, jóságot és szerelmet sugallni – istenemre, ezt a filmet tanrendbe kéne venni a filológia tanszéken. Az ember a szellem maga, jelzi a film, amelyben végigfut ugyan a meghatóan szörcsögő Jim Broadbent mint a kitartóan szerelmes, szociálisan béna értelmiségi, de ő is csak nőjének szellemét s nem egyéb szokványos testrészét tekinti imádandónak. Iris elbutulása után ez a hozzáállás kellően undok megnyilvánulások során ki is derül, felszínre tör minden, amit a dramaturgia általában előír. (Ne marasztaljuk el a krízisjelenetek fontosságát. A filmbeli John meghasonlásának alakításáért a Moulin Rouge-ból is elhíresült Broadbent urat Oscarral jutalmazták.) Az élet szomorú, kérdés, mi történik az emberrel, ha a szelleme elszáll, vajon tényleg olyan-e, mint amikor a Windows belső errort jelez, és lefagy. Az ember tomográfiája olyan, mint egy rosszul megrajzolt katonai térkép, motyogva járkál fel és alá a szobában, és csak árnyéka annak az esetleges szellemi óriásnak, aki önmaga volt. Végleg győzött a biológiai identitáskép, értelmünket mégsem a lelkek kamrájából kaptuk, és a sorok, amiket leírunk, mégsem magasabbrendű sugallatra születnek? Merengjünk el a dolgok felett!

Ennyit erről. A manapság divatossá vált csodálatos elmék rejtelmeibe vezető misztikus megközelítés nem is olyan rossz ötlet, ha az ember nem erezné az amúgy csodálatos színészi alakítások által előadott történet hagyományosan fényképezett, a filmnyelvi újítás minden halvány jelét nélkülöző bemutatását elszomorítóan laposnak. A film minden szempontból duálisan megjelenő főhősei érzékien tempóznak a visszatérő motívumokban, és így a film végére mindenki biztos lehet abban, amit eddig csak sejteni mert: egy jól kidolgozott, kellőképpen árnyalt, mély értelmű és jól előadott valóságnál semmi sem lehet unalmasabb.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Iris – Egy csodálatos női elme

Iris – Egy csodálatos női elme

Színes életrajzi, filmdráma, romantikus, 91 perc, 2001

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat