Ragályi Elemér: Csudafilm Ragályi Elemér: Csudafilm

Olcsó közhelyek luxuskivitelben

Ragályi Elemér: Csudafilm

ÉRTÉKELD A FILMET!
Csudafilm
Ragályi Elemér
2005

A Filmtett szerint: 3 10 1

3

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Amikor az Apám beájulna című magyar filmet Krétán forgatták, a producer Kálomista Gábor egy, a hegytetején lévő hotelra bökött, mondván, évek óta ott nyaral a családjával, s milyen jó lenne, ha ott is készítenének majdan egy filmet. Nagyjából így született meg a Csudafilm ötlete, néhányan a stábból ugyanis megjegyezték a kijelentést, s egy évvel később már el is készült a helyszínen egy újabb magyar közönségfilm.

A Csudafilmet Kálomista producerkedése mellett az operatőr Ragályi Elemér készítette el, első rendezéseként. Persze önmagában egy ilyen abszurd pillanatból még készülhetne sikeres és értékes – de legalábbis érdekes – film, de ha nincs idő a forgatókönyvre, és két-három poénból szeretnének kilencven perces szórakozást összehozni, akkor sok jóra nem számíthat a közönség.

A kilencvenes évek magyar filmjére jellemző átmeneti időszak után napjainkban különösen érezhető a magyar közönségfilm iránti igény – nemcsak szakmán kívül, hanem érdekes módon azon belül, sőt. Ennek eredménye, hogy drasztikusan megnőtt a szórakoztató, szórakoztatni akaró filmek száma, melyek között fájdalmasan sok az átgondolatlan, koncepciót nélkülöző fércmunka. A magyar filmtámogatási rendszer sajátossága volt az elmúlt három évben, hogy ha – magyar szinten – jól csengő neveket és közönségbarát forgatókönyvcsírát helyeztek el a támogatók asztalán, valamint bevállaltak nyolcvanezer nézőt, szinte biztosan szép summát kaptak támogatási összegként. Ezek a filmek aztán vagy teljes kudarcot vallottak (Getno, Rap, revü, Rómeó), vagy jobb esetben kínkeservesen érték el a kitűzött nézőszámot. Csupán egy-egy alkotás volt képes többszázezer nézőt bevinni a mozikba (a Kontroll mellett elsősorban Herendi Gábor két filmje), és ez a siker nem ritkán egy remek marketingstáb leleményességének, s másodsorban a bombasztikus történeteknek volt betudható.

A Csudafilm esetében a lelemény abban merült ki, hogy a hajléktalantémát felnagyítva a televíziókban nem ritkán társadalmi célú hirdetésként jelent meg az alkotás ajánlója. De vajon valóban a hajléktalanokról – sőt, sokkal inkább azok problémáiról – szól-e a Csudafilm? A válasz: nem. A Csudafilm „váratlan" története szerint egy görög származású magyar férfi jelentős vagyont örököl Krétán, ám a luxusszálloda kulcsainak átadása késik, mivel az örököst a Baross téri mocsokból kell kikotorni, s ez nem egyszerű. Miután mégis sikerül, óriási nehézséget jelent megértetni a hajléktalan férfival, hogy ő már nem nincstelen, hanem gazdag (igaz, a nyelvet nem értő) görög, aki más társadalmi körökbe kerül, s más viselkedési, etikai normáknak kellene megfelelnie. A váltás nem zökkenőmentes, smarnisütésnek és szerelemnek kell bekövetkeznie, hogy főhősünk vegye a lapot.

Ragályi Elemér munkájából három dolog látható világosan: az érthetetlen kapkodás; a cél, hogy a luxusszálló főszereplővé váljon; s a reménykedés, hogy Kern András komikusi vénája megmenti a történetet. Mert a sztori – leszámítva az alapgondolatot – olyan papírvékony, hogy az ember el sem hiszi, hogy nagyjátékfilm készülhet belőle. A film hemzseg a dramaturgiai hibáktól, művészfilmbe vagy krimibe illő mennyiségű és méretű ellipszissel, melyek még véletlenül sem képesek egységes egészet alkotni. Nem világosak a motivációk, érthetetlenek a szereplők cselekedetei, természetük, érzelmeik váratlan változásai, az egyes jelenetek kapcsolódásai, s a semmiből egyszerre csak előhúzott – de titkon már az első pillanattól félt – lezárás. A pénz okozta morális probléma, mint mondanivaló pedig több mint erőltetett.

Kern András valóban rendkívüli tehetségű komikus – tapasztalhattam nemcsak filmekben, hanem számos színházi előadásban is –, ám itt tudásából csak elvétve képes felvillantani valamit. Mellette még Rudolf Péter igyekszik a lehető legtöbbet nyújtani – inkább több, mint kevesebb sikerrel kétségtelenül ő a legépkézlábabb karakter a többiek (az újra és újra előrángatott Badár Sándor, Kovács Lajos és társaik) csak felesleges epizodisták, akiknek vélhetően az volt a legfőbb feladatuk, hogy jól érezzék magukat Krétán. A rendező itt is biztosra akart menni, ezért még véletlenül sem látunk új arcokat, csak a megszokott vicces fazonokat – leszámítva a görög statisztériát.

A Csudafilmet feltétlenül csak meseként érdemes értelmezni, bár az ember nem is hajléktalanokról szóló oknyomozó riportot várna. A csoda mozgatta történet azonban menthetetlenül szétesik, a fragmentumok még köszönőviszonyban sincsenek egymással, a töredezettség pedig Marianna-árok méretű szakadékokat hasít a forgatókönyvbe. Ragályi Elemér évtizedek óta az egyik legkiválóbb magyar operatőr, számos remek produkció fényképésze. Tudásának eme oldalát most is megmutatja, számos príma képet varázsolva a vászonra, melyek akár egy Görögországról szóló útikönyv vagy album oldalain is megállnák a helyüket. A külcsín azonban nem elég egy rendezőtől, a belbecs pedig feláldozásra került a kommersz szórakoztatás oltárán. Maradnak az olcsó marhaságok, melyekből úgy kerekedik ki a romantikus finálé, hogy azt még az edzett, a valóságérzetet az amerikai tucatfilmekből tanulók is teljes letargiában fogadják. Olcsó közhelyek luxuskivitelben.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

3

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg