Szakmai egyesületet hoztak létre a magyar operatőrök Szakmai egyesületet hoztak létre a magyar operatőrök

Szakmai egyesületet hoztak létre a magyar operatőrök

Az egyesület kizárólag szakmai szempontok mentén szerveződik, jelenleg 42 tagot számlál, és azért van rá szükség, mert „a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet (Hungarian Society of Cinematographers) független, politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható”.

Az egyesület elnökének Szabó Gábort, az elnökség további tagjainak Gózon Franciscót és Kardos Sándort választották, tiszteletbeli elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel. A választmányt az elnökségen túl Babos Tamás, B. Marton Frigyes, Buk Miklós, Csepeli Eszter, Erdély Mátyás, Garas Dániel, Gulyás Buda, Herbai Máté, Rév Marcell és Seregi László alkotják; akik az egyesület céljainak megvalósítása érdekében, valamint a tagfelvétellel kapcsolatban hoznak döntéseket. A 42 tag között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, Emmy-díjas, az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) által díjazott, a Camerimage és a Manaki Brothers Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál fődíjával – Arany Béka díjjal és Arany Kamera 300 díjjal – rendelkező alkotó található. Nemzetközi elismertségük mellett MAgyarországon is számos kitüntetésben részesültek: hatan Kossuth-díj, négyen Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig Balázs Béla-díj birtokosai, emellett több mint 30 alkalommal bizonyultak az adott év legjobb operatőrének. Az egyesület nyitott, tagsága tovább bővülhet.

Az újonnan létrehozott szervezet célja hogy képviselje az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális érdekeit, meghosszabbítsa a filmek életét, elérhetőségét, kidolgozza és elősegítse a filmnézés „mozin túli” utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit. Mivel az operatőrök hagyományosan a film művészi és technikai megvalósításának találkozási pontján helyezkednek el, ezért szervezetük célja a filmszakma különféle képviselői közötti párbeszéd előmozdítása, találkozási felület biztosítása és az összetartozás élményének erősítése is. Különösen fontos számukra a magyar kultúra értékeinek megőrzése, a magyar filmművészet hagyományainak életben tartása és azokhoz méltó, új utak keresése.

Az egyesület csatlakozni kíván az IMAGO (International Federation of Cinematographers) szervezetéhez, és aktív szerepet vállalni annak a működésében.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat