Trivia | Csapón kívül 61.: Spartacus, 1960 Trivia | Csapón kívül 61.: Spartacus, 1960

Nem egy római vakáció

Csapón kívül 61.: Spartacus, 1960

ÉRTÉKELD A FILMET!
Spartacus
Stanley Kubrick
1960

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

Hatvan éve mutatták be a botrányos forgatású, gigantikus rabszolgafelkelés-eposzt Kirk Douglasszel. Ma már mindenki Stanley Kubrick filmjeként tartja számon, akkor viszont egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű...

 • ...a filmet ugyanis Anthony Mann rendező kezdte el forgatni. Kirk Douglas viszont, aki a filmnek nemcsak főszereplője, hanem producere is volt, annyira összeveszett a rendezővel még a forgatás elején, hogy kirúgatta, és behozta a helyére a fiatal Stanley Kubrickot, akivel pár évvel azelőtt A dicsőség ösvényeit (Paths of Glory) készítették. Peter Ustinov szerint a filmben látható jelenetek közül mindössze a sóbányában játszódóakat rendezte Mann. Pedig nem volt sem tehetségtelen, sem amatőr: olyan legendás westernek fűződnek a nevéhez, mint pl. A folyó mentén (Bend of the River) vagy A 73-as Winchester (Winchester ’73). Sőt, még a római korban játszódó gigantikus eposzok világa sem volt ismeretlen tőle: a tíz évvel azelőtti Quo vadisban is segédkezett, habár a stáblistán nem szerepel a neve.
Charles McGraw, Kubrick és Douglas a Spartacus forgatásán (1960)
 • Apropó név és stáblista: a Spartacus, illetve Kirk Douglas kiállása volt egyik utolsó döfés, ami véget vetett a hollywoodi feketelistázásnak. A McCarthy-féle politika nyomán a negyvenes évek derekán megjelent a Hollywood Reporterben egy lista, amelyben a lap főszerkesztője felsorol néhány kommunista (szimpatizáns) alkotót, főleg forgatókönyvírókat. Közöttük volt az akkori filmgyártás egyik legtehetségesebb forgatókönyvírója, Dalton Trumbo is, akinek a neve ezután hirtelen eltűnt a stáblistákról, de a munkája ott volt, csak legtöbbször valaki falazott neki. Az ötvenes években egy könyvére se kerülhetett fel a neve, pedig olyan filmeket írt, mint pl. a Római vakáció. Ebben a filmben a fiatal és becsvágyó Kubrick vállalta volna a falazást, de Kirk Douglas annyira felháborodott ezen, hogy inkább kiállt Trumbo mellett és „elintézte”, hogy Trumbo neve kerüljön fel a stáblistára, ezzel véget vetve a feketelistázásnak...
 • ...legalább is ez a Douglas-féle verzió. Trumbo családja kicsit mást állít: szerintük Douglas megtudhatta, hogy Trumbo neve amúgy is fel fog kerülni az Izrael alapításáról szóló Exodus stáblistájára, ám azt is tudta, hogy azt a filmet csak a Spartacus után fogják bemutatni. Edward Lewis, a film másik producere szerint meg ő állt ki Trumbo mellett, Douglas csak akkor csatlakozott, amikor látta, hogy nem lesz problémája az ügy miatt. Bárhogyan is történt, a valóság valahol a filmtörténet ködeiben rejtőzik, John Wayne mindenesetre látatlanban is marxista propagandának kiáltotta ki a filmet még a premier előtt. Aki viszont tényleg lezárta a feketelistázást, az John F. Kennedy volt: elment megnézni a filmet, és azt állította, hogy jó volt. (Öt évvel ezelőtt egyébként Jay Roach feldolgozta Trumbo vélt vagy valós kommunista-szimpátiájának történetét a Trumbo című filmben, ahol a Breaking Badből ismerős Bryan Cranston alakítja a sanyarú sorsú írót.)
Stanley Kubrick a Spartacus csatajelenetének forgatásán
 • Trumbónak nem csak a kommunistaüldöző bizottságokkal gyűlt meg a baja, hanem mindenféle kreatív ellentétek is voltak közte meg a többiek között. A meggyőződéses cionista Douglas úgy akart történelmi tablót festeni, hogy közben a zsidók római kori története is fusson a Spartacuséval párhuzamosan, Trumbo viszont hidegháború-allegóriaként képzelte el a sztorit. Természetesen Kubrickkal sem talált mindig a szó: a fiatal rendező szerint Spartacust semmi sem emelte ki a többi gladiátor-rabszolga közül, nem voltak igazán egyedi vonásai. Igaz ami igaz, a forgatókönyv rekord-tempóban készült el, mindössze két hét alatt. Douglas ugyanis még 1958-ban megtudta, hogy a United Artists is egy Spartacus-mozin dolgozik Martin Ritt rendezővel (Hud, Hombre / A hallgatag ember) és Yul Brynnerrel, és meg akarta őket előzni. Később több színész is átírta a saját jeleneteit, többek közt Peter Ustinov is, aki még Charles Laughton karakterének, Gracchusnak is fogalmazott párbeszédet.
 • Balesetek is tarkították a forgatást: Eric Orbom díszlettervező szívinfarktust kapott a forgatás alatt. Poszthumusz Oscart kapott a filmért. Tony Curtisnek meg az Achilles-ína szakadt meg, igaz, csak teniszezés közben, de ez is késleltette a forgatást. Ami egyébként annyira elhúzódott, hogy Ustinov, akinek a lánya a forgatás elején született, azzal viccelődött, hogy óvodás lesz, mire a filmet befejezik. Az idő érdekesen működik: Jean Simmons egy csecsemőt tart az egyik jelenetben a karjaiban. Harminc évvel később találkozott az időközben felcseperedett csecsemővel, aki a filmiparban maradt kaszkadőrként.
Jean Simmons a Spartacus című filmben
 • Kirk Douglasnak nem telt jól a forgatás: miután kirúgott egy rendezőt, a másikkal is ugyanolyan nehezen értett szót. Kubrick ugyanis unalmasnak, feleslegesen moralizálónak tartotta a forgatókönyvet. Annyira összerúgták a port, hogy „párterápiára” vonultak... egy harmadik rendező már túlzás lett volna. Kubricknak viszont jó iskola volt ez a film, ha el is határolta magát tőle később: megtanulta, hogy totális kontrollra van szüksége a forgatókönyv felett. A pimasz Kubrick egyébként nemcsak a főszereplőt, hanem Russell Metty operatőrt is halálra idegesítette. A veterán operatőrt egy adott ponton el is hagyta a produkciót dühében. Megszokta, hogy a legtöbb rendező nem szól bele a film képi világába, Kubrick viszont tapasztalt fotográfus volt, és folyamatosan a nyakában lihegett. Metty hiányában Kubrick volt a film de facto operatőre is. De amikor a film Oscart kapott legjobb fényképezésért, akkor Metty bezzeg büszkén átvette a díjat.
 • A film eredeti verziója tartalmazott egy homoerotikus felhangú jelenetet is – az osztrigás-csigásat – Marcus Licinus Crassus (Laurence Olivier) és Antoninus (Tony Curtis) között. Az amerikai erénycsőszök természetesen rögvest megcenzúrázták a filmet, és a jelenet egészen a Spartacus 1991-es restaurálásig nem volt látható, amikor végre visszaillesztették. Sajnos, a jelenet hangsávja elveszett, így újra kellett rögzíteni: Curtis meg is csinálta a sajátjait, Olivier viszont 1989-ben meghalt. Szerencsére Joan Plowrightnak, Olivier özvegyének eszébe jutott, hogy Anthony Hopkins mindig is kitűnen utánozta Oliviert – így végül az ő hangján szólal meg az illusztris jelenet.
Laurence Olivier, Tony Curtis és Peter Ustinov a Spartacus című film forgatási szünetében
 • A restaurált verzióba ezen kívül visszaekerült még pár erőszakos csatajelenet is, amiket eredetileg azért vágtak ki, mert a tesztközönség fanyalgott a durvaságok láttán. Pedig Kubrick és Saul Bass tökélyre vitték a koreográfiát: a fiatal rendező képes volt Madridig utazni és nyolcezer spanyol katonát felvenni statisztának, hogy megcsinálják a gigantikus csatajelenetet, amelyben minden leendő hulla sorszámot kapott, hogy mikor kell össszeesnie.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Spartacus

Spartacus

Színes kalandfilm, életrajzi, filmdráma, 248 perc, 1960

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A szomorúság háromszöge

  Színes filmdráma, 147 perc, 2021

  Rendező: Ruben Östlund

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg