Képregények és képregényfilmek Képregények és képregényfilmek

A legkisebb királyfi visszavág, avagy: felnőtt férfiak gumiharisnyában?!

Képregények és képregényfilmek

A maszkos hősökről szóló képregényfilmek rendszerint megmaradnak a biztonságos bugyutizmusnál, fenntartva a látszatot, hogy a képregényműfaj is ezen a szinten vegetál, amit a leginkább azok tudnának megcáfolni, akik valaha is olvasták ezeknek a filmeknek a képregényelőzményét.

Az amerikai filmgyár az utóbbi években csak úgy ontja magából az ingadozó színvonalú forgatókönyveket, amelyek jelentős százalékát alkotják a feldolgozások, amelyek egy régebbi – klasszikus vagy kevésbé klasszikus – film újraírt változatai, és néha-néha még olyan is akad köztük, amely önmagában is megállja a helyét. Az elmúlt években pedig ugrásszerűen megnőtt a képregény-megfilmesítések száma, és úgy néz ki, hogy ez még csak a trend elejének a vége. A stúdiók – elsősorban természetesen az amerikai stúdiók – pár éve rádöbbentek, mekkora érdeklődés övezi a képregényfigurák modern megfilmesítését, úgyhogy nekiláttak. Az összesnek. Ami elég sok. Ha valamilyen okból el nem kezdenek sorra megbukni, minden bizonnyal még jó darabig tömnek bennünket velük. Mert felnőtt az a generáció, amely számára a történelmet olyan gennyessé korrumpálta a politika, hogy hőseit nem találja, nem találhatja máshol, mint a képzeletében. A mindent körülvevő világgal többek között az a baj, hogy nem elég egyértelmű. Nem könnyű eldönteni például egy esetlegesen körülöttünk zajló háborúban, hogy most kinek van igaza, ki ölt meg kit, biztos, hogy a jó oldalon állunk-e, stb.

Nomármost, az átlagképregényben ilyen kérdésnek az árnyéka sem merül fel. A kettős identitású igazságosztók történeteiben éppen azt szeretjük, hogy mindig világosan tudjuk, hogy ki a jó, és ki a rossz, egész univerzumuk erre a fekete-fehér ellentétre épül. Nem csoda hát, hogy már a kezdetektől használták politikai célokra a világmegváltókat, mi több az egyik legnagyobb képregénykiadó, a Marvel eleinte legmasszívabb tartópillére, a csillagsávos esztétikába öltözött Captain America első füzetének borítóján éppen heveny ököl harcba bocsátkozik Adolf Hitlerrel. Amikor az amerikai képregényőrület útnak indult, a műfaj még leválaszthatatlan volt az aktuálpolitikáról, és bizonyos értelemben ez a mai napig így van. Ha van rá mód, mindenképp érdemes végignézegetni például a 2001. 09. 11. kapcsán megjelent füzeteket. A legolcsóbb bulvárlap színvonalán érzelgősködnek és politizálnak, alátámasztva a rengeteg előítéletet, ami így is épp eléggé körülveszi a képregényeket, és valljuk be, az esetek jelentős részében joggal.

Különös, hogy a filmes feldolgozások sem próbálnak meg szembehelyezkedni az előítéletekkel, sőt: kifejezetten kiszolgálják azokat. Képregények filmes feldolgozásai valahogy soha nem képesek túljutni a jófiú-rosszfiú-előbbi-legyőzi-az-utóbbit képleten. Általában a filmesek csupán az eredeti sztori vázát próbálják meg beleerőltetni egy másfél-kétórányi moziba, úgy, hogy lehetőleg ne nagyon zavarják össze a nézőt a történettel. Bár a trend többé-kevésbé folyamatos volt, a mostani képregény-megfilmesítési hullámot talán Tim Burton 1989-es Batmanjétől származtathatjuk, úgy, hogy már erre a filmre is vonatkoznak a fentiek, bár ebben az esetben még megbocsátható, hiszen ez egy első rész, az alkotó kénytelen elölről kezdeni a mítoszt, bemutatni Batman születését, majd szépen sorjában mindent, amit a képregényolvasók már úgyis régen tudnak. Mindezen felül pedig már nem érezték feladatuknak egy eredeti történet kiagyalását is, és könnyen lehet, hogy igazuk volt. Az ortodox képregény-hívők nem tűrték volna, hogy a mítosz megváltoztassék, másrészről viszont az is igaz, hogy egy konzervatív gondolkodású comic-zombinak úgysem lehet megfelelni, hiszen a képregényeket (mint egyébként minden művészetet) mindenki másért szereti, így mindenki mindig mást vár tőlük. A gordiusi csomó így egy lapos, de megbízható történettel lett átvágva: Bruce Wayne szüleit gyermekkorában egy utcai rabló megöli, ezért később denevérruhában járja az utcákat és igazságot oszt. De egy szép napon Gotham City alvilágában megjelenik a Denevérember tökéletes ellentéte, a nevető gyilkos: a Joker. Úgyhogy összecsapnak, és a végén Joker meghal. Burton filmjét nem is a történet miatt lehet elsősorban szeretni.

Azt, hogy ez a film milyen magasra tette a lécet a vizuális megoldások szintjén, csak a nem Burton rendezte epizódok megjelenésekor tudtuk meg (Mindörökké Batman, 1995; Batman és Robin, 1997). A kilencvenes években aztán egyre sűrűsödnek a képregényfilmek, de nagyon kevés közelíti meg a Batman látványvilágát. Bár valószínűsíthető, hogy a Bob Kane (a sötét lovag szülőatyja) életérzéséhez közelebb áll a 40-es évek, szintén politikával átitatott mozisorozata vagy a hatvanas évek ugyancsak moziban induló tévésorozata. Ez utóbbit a mai napig előszeretettel vetítik egyes csatornák, aki látta már, tudja, miről beszélek, amikor azt írom, hogy meglehetősen nem-mai trendek érvényesülnek ott. Batmannek sörhasa van, minden pofonnál kiírnak egy SMASH-t a képernyőre, és így tovább. Batman története az 1939-es születéstől fogva fokozatosan vált egyre sötétebbé és „gótikusabbá”, aminek az újkori film tulajdonképpen még mindig egy meglehetősen könnyed feldolgozása. Könnyed, mert az, ami Burton '89-es és '92-es (Batman viszatér) filmjeiben jó, azon már a képregény régesrég túl volt. De nyomatékosan hangsúlyozni kell, hogy ebből a szempontból ezután szinte kizárólag rosszabb következett. A Batman visszatér története például már sokkal izgalmasabb és képregényesebb volt, mint az első epizódé, a karakterek árnyaltabbak voltak, és úgy sikerült hozzátenni a jellemükhöz, hogy azzal mégsem sértették meg az eredeti képregénykánont. Kár, hogy nem Tim Burton folytatta a sorozatot, ha ebben a szögben emelkedett volna a színvonal, már a harmadik rész egy egészen kiváló film lett volna. De nem az lett.

A jobb sorsra érdemes, időnként kiváló filmeket rendező Joel Schumacherre nem lett volna szabad ilyesmit bízni, aki egész másban van otthon. Kétségbeesett kísérletek folynak most Hollywoodban, hogy feltámasszák a vászonnak a sötét lovagot, egy ideig úgy volt, hogy Tim Burton Darren Aronofskyval (Pi; Requiem egy álomért) fog egy Batman előzményfilmet csinálni, de most inkább úgy néz ki, hogy Wolfgang Petersen (A tengeralattjáró, Viharzóna) forgat Batman vs. Supermant. De valószínűnek tűnik, hogy a dolog kevéssé rendezőfüggő. A maszkos hősökről szóló filmek rendszerint megmaradnak a biztonságos bugyutizmusnál, fenntartva a látszatot, hogy a képregényműfaj is ezen a szinten vegetál, ami egyszerűen nem igaz. Vajon hányan olvasták Magyarországon a Killing Joke-ot? Ez volt az első magyarul kiadott Batman képregény, de aki olvasta, az biztos, hogy emlékszik rá. Úgy kezdődik, hogy esik az eső. Joker megszökik az Arkham elmegyógyintézetből, ahova a Denevérember juttatta, Gordon rendőrfelügyelő közreműködésével. Gordonnak van egy lánya, Barbara, akinél hamarosan megjelenik a Joker és néhány embere. Iszonyatos kegyetlenséggel megkínozzák a fiatal lányt, a bohóc mindvégig fényképez. Mindezek közé iktatva, a történet elejétől fogva, a Joker visszaemlékezéseiből megtudjuk a karakter élettörténetét. Az egykori kémikus, hogy születendő gyermekét és feleségét el tudja tartani, végső kétségbeesésében segédkezik egy bűnbandának, hogy betörjenek munkahelyére, egy vegyi gyárba. Már elindulnak a betöréshez, amikor jön a hír: a vegyész terhes felesége egy bizarr balesetben életét vesztette. A banada nem hagyja lefújni az akciót, de amint bejutnak, rajtuk üt a Batman. Mindenki meghal, a vegyész félőrülten a fortyogó vegyszerbe veti magát. Vissza a jelenbe. Barbara öntudatlan állapotban kórházba kerül. De a lány szenvedése csupán csali volt, hogy elcsalják a bedühödött szuperhőst egy elhagyatott vidámparkba, ahol eszelős díszletek között megkezdődik a végső hajsza. Batman szembenéz a Joker állította csapdákkal, és egyre közelebb jut hozzá. Joker egy alkalommal a kínzás képeit is levetíti a hősnek: Barbara meztelenül fetreng a vérben, testét vágások borítják. Az egész vidámparkban Joker hangja és nevetése hallatszik. A Jó nyílt terepen éri utol a Gonoszt. Batman megragadja a Jokert, mire az egy viccet kezd mesélni: „Két őrült megszökik az elmegyógyintézetből. Felmásznak a tetőre, hogy onnan valahogy átjussanak a szomszédos ház tetejére. Az egyik azt mondja a másiknak: – Menj előre, majd én addig világítok az elemlámpával, hogy lássad az utat. Mire a másik: – Persze, aztán amikor félúton járok, lekapcsolod a lámpát, én meg lezuhanok!” A Joker eszeveszetten röhög. A Batman még mindig vicsorogva tartja maga elé az elmebeteget, aztán a vicsor lassan mosolyba fordul. Mosolyba, majd nevetésbe. Együtt nevetnek. Az eső esik.

Valószínűleg nem lehet elvárni egy amerikai stúdiótól, hogy ilyen formátumú történetet kanyarítson a következő Batman-epizód, vagy bármilyen más képregény-feldolgozás köré. Nagyon kényes történetmesélési stílus ez, és a Killing Joke szerzői (író: Alan Moore, rajz: Brian Bolland) mindvégig fenn tudják tartani az egyensúlyt: bár azt igényeljük, hogy legyen hős és legyen gonosztevő a történetben, egyúttal azt is akarjuk, hogy mindkettő emberivé legyen téve. Hogy a követendő-, illetve elriasztó példa minél inkább kézzelfogható, átélhető legyen. Szükségünk van rá, hogy lássuk a hős rossz oldalát és a gonosz igazát, ki tudja, miért. Talán csak, hogy azt mondhassuk: neki sem könnyű. Természetesen nem csak a DC Comics-nak vannak ilyen legendás epizódjai. A másik legjelentősebb képregény-multi, a Marvel is jelentkezett más elhíresült, helyenként kifejezetten és szándékoltan mítoszromboló epizódokkal. A könnyebb érthetőség kedvéért maradjunk olyan füzeteknél, amelyek megjelentek magyarul is.

A Kraven utolsó vadászata című epizódja a Pókembernek nem kis feltűnést és botrányt kavart annak idején, 1987-ben. Pókember régi ellenfele, Kraven, a vadász úgy érzi, számára csak egy feladat maradt az életben: levadászni a Pókembert. Hősünk elbizakodottan száll szembe a vadásszal, így Kraven hamar leteríti távcsöves puskájával. A testet fogja és eltemeti a hátsó kertjében. Innentől két szálon fut a cselekmény: Kraven magára ölti a pókjelmezt és elindul legyőzni Vermint, akit a Pókembernek soha nem sikerült, az igazi Pókember tudata pedig életéért küzd a sír mélyén. Kraven legyőzi és elfogja Vermint, Pókember kimászik a sírból. Kraven ráereszti Pókemberre Vermint, aki ezúttal is legyőzi hősünket, de Kraven megmenti. Jöhetne Pókember jogos bosszúja Kravenen, de az visszautasítja a csatát. Ő már győzött, mondja a Vadász, végszóra szájába veszi puskája csövét, és elhúzza a ravaszt. A képregénykiadó később alig győzte foltozni a fekete lyukakat, amiket ez a történet ütött a Marvel-univerzumon. És ez még csak a leghíresebb képregénykarakterek egy-egy története, melyek meglehetősen sötétek, helyenként kifejezetten pesszimisták, de ezt a sok rózsaszín történét kívánta meg, amelyet azelőtt írtak róluk.

Apropó, rózsaszín: Pókembernek olyan kalandja is volt (szintén megjelent magyarul), amiben kifakult, kék-rózsaszín ruhában kellett mennie, mert sokáig hagyta a hypoban a pókjelmezt. És amikor este egyetlen bűneset sem történik és annyira unatkozik, hogy maszk nélkül kiáll a lépcsőházba azt kiabálva: „Emberek! Én vagyok a Pókember!”, de senki nem figyel rá... És így tovább. A filmeseknek bőven lenne alapanyaguk. És ha ilyenkor eszünkbe jut, hogy ehhez képest milyen volt a várva-várt Pókember-film forgatókönyve... A képregényeknek a vizualitás mellett nagyon fontos eleme a történet, legalábbis az amerikai popkultúrában. A színvonalas képregényfilmek eddig mégis vagy látványvilágukkal (Batman) vagy fatasztikus koreográfiáikkal (Penge) tudtak csak kitűnni. Kivétel talán a Men in Black, ami igazán szellemesre, helyenként gondolatébresztőre sikeredett. Ami azonban a leginkább érti és a legfinomabban kezeli a témát, az M. Night Shyamalan 2000-ben készült filmje, a Sebezhetetlen. És hogy hogyan tovább? Meglátjuk. A dömping folytatódik, egyik-másik egészen ígéretes résztvevőkkel. Addig is vetítsünk magunknak, képzelettel. Úgyis mindig a saját sztorink a legjobb.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

 • Batman: Kezdődik

  Színes thriller, 140 perc, 2005

  Rendező: Christopher Nolan

 • Pókember

  Színes akciófilm, kalandfilm, fantasy, 121 perc, 2002

  Rendező: Sam Raimi

 • Batman

  Színes bűnügyi, thriller, 126 perc, 1989

  Rendező: Tim Burton

 • Batman visszatér

  Színes akciófilm, bűnügyi, fantasy, 126 perc, 1992

  Rendező: Tim Burton

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Szavazó

Melyik a kedvenc streamingszolgáltatásod?

Friss film és sorozat

 • Nyolc hegy

  Színes filmdráma, 147 perc, 2022

  Rendező: Felix Van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

 • Spre nord

  Színes filmdráma, thriller, 122 perc, 2022

  Rendező: Mihai Mincan

 • 65

  Színes sci-fi, thriller, 93 perc, 2023

  Rendező: Scott Beck, Bryan Woods

 • Sikoly VI.

  Színes horror, thriller, 123 perc, 2023

  Rendező: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett

 • Shazam! Az istenek haragja

  Színes akciófilm, kalandfilm, képregényfilm, sci-fi, 130 perc, 2023

  Rendező: David F. Sandberg

 • John Wick: 4. felvonás

  Színes akciófilm, bűnügyi, thriller, 169 perc, 2023

  Rendező: Chad Stahelski

 • Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

  Színes fantasy, kalandfilm, 134 perc, 2023

  Rendező: John Francis Daley, Jonathan M. Goldstein