Steven Spielberg: The Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn / Tintin kalandjai Steven Spielberg: The Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn / Tintin kalandjai

Nem szarvazták fel Tintint

Steven Spielberg: The Adventures of Tintin – The Secret of the Unicorn / Tintin kalandjai

ÉRTÉKELD A FILMET!
Tintin kalandjai
Steven Spielberg
2011

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Steven Spielberg hollywoodi rendező Wim Wenders Pinája után újfent bebizonyította: a 3D-s effektust az alkotás feldíszítése mellett a történetmesélés eszközévé is lehet, sőt kell tenni. A Hergé által kreált hős-újságíró-mesterdetektív, Tintin kalandjait úgy vitte vászonra, hogy hű maradt a képregények világához és közben kicsinek és nagynak egyaránt szórakoztató filmet vetített.

Élő szereplők bevonásával forgatott, különleges digitális-animációs technikát alkalmazó filmmel lepte meg Steven Spielberg a filmrajongókat, Tintin kalandjai – Az unikornis titka című alkotással. A belga Lucien Hervé által teremtett – egyesek szerint magyar kalandor figurájából ihletett –, amolyan „Mini Indiana Jones” számtalan gyerek délelőttjét aranyozta be kedves, humoros fordulatokban bővelkedő kalandjaival, nem erőltetett, nem mű, de hatékony, már-már pedagógiai jellegű „tanmeséivel”. A rejtelmek megfejtésére szakosodott ifjú hős-mesterdetektív, az archetipikusan hű eb és a szintén tipikus, kissé naiv kísérő, Haddock kapitány együttese olyan bámulatosan fordulatos mesének hősei, amely a 3D-s kivitelezés nélkül is parádés.

Az eredetileg képregényként született, kétdimenziós, és az olvasó képzelete által mozgatott (animált) rokonszenves, félrefésült hajú fiatalember hamar a képernyőkre költözött – a belga Belvision animációs stúdió már 1960-ban világsikerű miniszériát kreált belőle.

Az 1992-ben készített, az eredeti koncepcióhoz sokkal inkább hű rajzfilm-adaptációk jobban érzékeltették a Hervé-féle hangulatot, és, szerencsénkre, az akcióval fűszerezett kalandfilmek nagymestere által rendezett filmváltozat is hű maradt a képregények világához, és pihentető, kiszámítható végű, de kedves és – nem utolsó sorban – értelmes szórakozást adott nekünk.

A mimika- és mozgásrögzítéssel készített, hipertechnológiát alkalmazó filmecske immár nem csak a gyerek reggeli kakaója mellé szolgálható fel, hanem igazi, akciókedvelő felnőttek által is szerethető kalandfilm. A műszaki oldal további erőssége, hogy a színészek nem csak a hangjukat adták a Lucien Hervé által kidolgozott külsejű figurákhoz, hanem egyéni arcjátékukkal, testbeszédjükkel is gazdagíthatták azokat. Az unikornis titka emellett nagyon jól illeszkedik a meggondoltabban készített filmek azon új vonulatába is, amely a 3D-t immár nem csak az alkotás ékeként használja, hanem magának a történetmesélésnek is eszközévé teszi a különleges vizuális effektust.

A Shrekben még döcögő funkcionalitású „dimenzióváltás” itt teljesen motiváltan van jelen, ugyanis nem csak arra jó, hogy megijedjünk a „felénk” röpülő tárgyaktól (vagy sárkányoktól...), mint a zöld ogrés rajzfilmben, hanem ténylegesen bevisz ebbe a szerethető mesébe.

A kalandfilmeken és patetikus hájjal körbekenegetett, akciódús megaprodukciókon edzett Spielbergre ezúttal egy kedves mesének a feldolgozását bízták. Alkotása természetesen nem lehet tökéletes, ám a mesternek szerencsére sikerült megtartania az eredeti történet sármját.

A mitikus Egyszarvú (Unikornis), a bölcsesség és a kecsesség megtestesítője, sajnos, nem lép fel „személyesen” ebben a filmben, hanem egy, szintén mitikus rakományú hajó viseli ezt a nevet, és, természetesen, egy mesés kincs, amely ha napvilágra kerül, törékeny bolygónk sorsát végérvényesen megpecsételné. Ám Tintin tiszta lélek, nem korrumpálható, és nem enged a kics csábításának. Megmarad annak a huncut képű kalandornak, akivel a vájtszeműek évtizedekkel ezelőtt megismerkedhettek.

Számomra kicsit furcsának tűnt, hogy a Belgiumban „anyakönyvezett” kalandor angolul beszél, ennek ellenére leszögezhetjük, hogy Spielberg nem „szarvazta fel” Tintint, és a meseszép történetet nem áldozta fel Hollywood kegyeletgyalázó pénzhajhászainak áldozati oltárán. Egek ura, akarom mondani hollywoodi urak, miért nem osztottátok a Titanic tragédiájának a megfilmesítését is rá, a giccskirály Cameron helyett?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Tintin kalandjai

Tintin kalandjai

Színes kalandfilm, animációs film, családi, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

0

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Szavazó

Melyik filmnek drukkolsz az idei Oscaron?

Friss film és sorozat