James Bobin: The Muppets / Muppets James Bobin: The Muppets / Muppets

„Újraélesztett” bábok

James Bobin: The Muppets / Muppets

ÉRTÉKELD A FILMET!
Muppets
James Bobin
2011

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Régi sorozatból új filmet készíteni csak akkor érdemes, ha valamit hozzáadunk, ha valami aktuálissal tudjuk kiegészíteni vagy a kettő viszonyából tudunk valami újat kihozni. Csak azért filmet készíteni a legendás The Muppet Show-ból, mert annak biztosan lesz közönsége, olcsó reklámfogás. Pedig valami ilyesmi történhetett, ugyanis a Muppets az egykori tévésorozat bármelyik epizódjánál gyengébb.

A The Muppet Show a maga korában (1976–1981) jó kis műsornak számított, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szórakoztató sorozat volt, banális poénokkal és sztárvendégekkel. A főszereplő bábokra nincs, aki ne emlékezne: Kermit, a béka, aki minden műsor előtt felkonferálta a Muppet-csapatot, Miss Piggy, az önző malaclány, Fozzie Bear, a borzos barna medve, Animal, a banda dobosa stb. Az ő felelevenítésükre készült el a The Muppets is: „újraéleszti” a sorozat szereplőit egy történet erejéig. A film főként azokat a felnőtteket (és gyerekeiket) szólítja meg, akik a sorozaton nőttek fel, csakhogy szinte semmit nem ad vissza abból, amire a The Muppet Show képes volt 120 epizódon keresztül.A film nem egy egyszerű remake: a történet egy új muppet (Walter) bevezetésével kezdődik, akinek minden vágya, hogy eljuthasson egyszer a Muppet Színházba. A tesója (Gary – Jason Segel), aki történetesen egy ember, segít ebben neki és elviszi. A színház azonban már nem a régi: lepukkant, üres hely, ahol már egy muppet sem lakik, és egy olajmágnás el is akarja tüntetni az egész épületet. Ezért áll össze újra a Muppet-csapat: meg akarják menteni a színházat.

Kép a Muppets című animációs filmből

A The Muppet Show minden epizódjának volt egy-egy sztárvendége, az akkori hírességek szívesen vettek részt a műsorban. Ennek is köszönhette népszerűségét a sorozat, ugyanis olyan neveket vonultatott fel, mint Cindy Crawford, Sandra Bullock, Brooke Shields, Gene Kelly, Sylvester Stallone, Alice Cooper, Elton John, Pierce Brosnan, Whoopi Goldberg – és még sorolhatnánk. A mostani Muppet-filmben azonban csak Jack Blackre futotta. Persze, feltűnik még cameo-szerepben Whoopi Goldberg és Serena Gomez, akik részt vesznek a jótékonysági esten a Muppet színház megmentéséért, sőt, a Muppet-show alatt pedig az Így jártam anyátokkal Barney-ja (Neil Patrick Harris) is megjelenik egy mondat erejéig („nem értem, miért nem én vezetem ezt a műsort”), de ahhoz képest, hogy a film költségvetése nem egy 30 perces epizódéval talál, ez sovány vigasz. A szerelmi szál sem hiányozhat egy igazán amerikai kommerszfilmből: a főszereplő Waltert testvére mellett annak barátnője (Mary – Amy Adams) kíséri „kalandos” útján. És ha már szerelmi szál, kell egy kis konfliktus is: Gary nem figyel eléggé Maryre, mert túlságosan beleveti magát a Muppet-akcióba.

Kép a Muppets című animációs filmből

Musicales beütései is vannak a filmnek: elhangzanak a jól ismert Muppet-dalok, és a főszereplők is dalban fogalmazzák meg érzelmeiket, ami elég nyálasra sikeredett. Például Mary dalban mondja el, hogy mennyire bántja amikor Gary nem figyel rá, Walter elénekeli a Muppet-ember életérzést, a gonosz olajmágnás meg elrappeli, hogy a muppetek kora már régen lejárt. Utcai táncolások, megkoreografált jelenetek is erősítik a musical-jelleget, de még némafilmes utalással is találkozunk: Mary az étteremben az Aranylázban látható Chaplin-féle cipó-cipőkkel játszik.

Kép a Muppets című animációs filmből

Éppen amiatt lett jellegtelen alkotás a Muppets, mert túlságosan ragaszkodik az eredetihez, és mindenhonnan átvesz egy kicsit – egy kis musical, egy kis varieté, egy kis tévéshow stb. – de ha ezeket kivonjuk a filmből, akkor nem áll meg a lábán, még történet szintjén sem. A film jelenében sem hívhatók újra életre a Muppetek, ezek a figurák csak gyenge hasonmásai az eredeti báboknak: túlságosan kikupáltak. Az eredeti The Muppet Show tévéműsornak készült viszonylag egyszerű díszletekkel, színpadias megoldásokkal. Ugyanezt átültetni a mozi szélesvásznára egész estés játékfilmben nem egy szerencsés próbálkozás: egyrészt nem látványos, nem követeli meg a nagy vásznat, másrészt pedig unalmas másfélórán keresztül bámulni az ugrabugráló bábokat.

Kép a Muppets című animációs filmből

Így aztán a film legjobb jelenete a végefelirat és a Mahna-Mahna felcsendülése, ez az egyetlen pillanat, amikor tényleg elkap a Muppet Show-s hangulat: Mahna Mahna Do doo be-do-do Mahna Mahna Do do-do do Mahna Mahna Do doo de-do-do de-do-do...

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Muppets

Muppets

Színes vígjáték, családi, musical, 103 perc, 2011

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat