David Slade: 30 Days of Night / 30 nap éjszaka David Slade: 30 Days of Night / 30 nap éjszaka

Du hast mich

David Slade: 30 Days of Night / 30 nap éjszaka

ÉRTÉKELD A FILMET!
30 nap éjszaka
David Slade
2007

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

David Slade megjutalmazza a vad horrorrajongókat, akik a brutális jelenetek miatt ültek be a filmre, de azokat a gourmand-okat is, akik számára fontos a minőségi munka. Az az érzésünk támadhat, hogy ez a mű jobban meg van csinálva, mint ahogy azt a cselekmény megérdemelné.

A legtöbb vámpír elegáns, romantikus és kelet-európai akcentussal keveri a brit angolt. Ez a típus általában szimpátiát is ébreszt a nézőben, mivel tragikus halált kell halnia, mikor a főhős átdöfi a szívét egy karóval (lásd Drakula-filmek nagy része). Aztán vannak olyanok is, akik trance zenére buliznak, és rühellik az ezüst pisztolygolyókat vagy UV-patronokat (Blade trilógia, Underworld), mások meg egyszerűen csak szadista gyilkológépek, akik az istennek sem akarnak kinyíródni,  ezért teljesen az agyára mennek minden halandónak (Alkonyattól pirkadatig, Near Dark, stb.).

A 30 nap éjszaka vámpírjai inkább az utóbbi kategóriába sorolhatók, némi maffiózó-hierarchiával megspékelve, és abban térnek el az átlagostól, hogy ezek inkább vámpír-jellegű zombik. Fura kattogó-gurgulázó nyelven beszélnek, mintha egy busman szövegét visszafele játszva hallgatnánk. Gyorsak, mint az istennyila, és erősek, mint Kalifornia állam kormányzója.

A helyszín az USA legészakibb városkája, az alaszkai Barrow, ahol a történet szerint évente egyszer harminc napig nem kel fel a Nap. Közel s távol sehol egy lakott település, nem is értjük, mi lehetett a fejükben azoknak, akik odaköltöztek, de tény, hogy ez ideális kis fészek a fényre érzékeny vérszívók számára, akik az éj leszálltával egyre közelegnek. Öltözetük alapján egy céges buliról jönnek, az arcuk viszont egyáltalán nem olyan, mintha a bankszakmában dolgoznának. Down-kóros szemük és vastag ínyük van, kivéve talán a vezérüket, akit könnyen el tudnánk képzelni a Rammstein együttes tagjaként is.

De ha valaki az eddigiek alapján úgy gondolná, hogy ez egy komolytalan film, az téved. David Slade egy távol-keleti sztárrendező tehetségével festi elénk fegyelmezett és jól megkomponált képeit. A kezdeti hangulat hideg, pesszimista, acélosan kemény és nem utolsó sorban szép, jól sejteti a vész közeledtét. Amikor pedig beköszönt a harminc napos sötétség, és leszűkíti a fénnyel való játszadozás lehetőségeit (a holdvilág az egyetlen fényforrás), érezzük, hogy ez maga lesz a pokol. A dermesztő hangulatot csak fokozza a kocsmába érkező idegen (Ben Foster egyébként a 3:10 to Yumában is nagyjából ezt a karaktert hozta), aki azonkívül, hogy őrült, alaposan ráijeszt a maréknyi lakosságra azzal, hogy halált jósol a fejükre. Ám ez – az egyébként meglehetősen sematikus – hőst (Josh Hartnett) nem riasztja vissza attól, hogy ha kell, életét és vérét áldozza szeretteiért.

Többet nem is érdemes elárulni a cselekményből, mivel egyáltalán nem olyan kiszámítható, mint hinnénk. Annyit kell tudni, hogy tele van izgalmas akciókkal, és ezek mindegyike tartogat meglepetéseket. Igazán jó akciójeleneteket csak azok a profik tudnak létrehozni, akik nem elégszenek meg a rázkódó kamerával és a spriccelő vérrel. Ilyen szempontból a 30 nap éjszaka is vérbő film, ám Slade pontosan tudja, mikor mit kell megmutatni. Biztos kézzel váltogatja a közeli és szuperközeli képeket a kistotálokkal, néha „első kézből” látjuk a történéseket, máskor ablakon keresztül vagy az Age of Empires típusú játékok felülnézetéből. A digitális technika alkalmazása, annak ellenére, hogy a film csordultig van vele, mondjuk úgy, belesimul a tájba, szinte észrevétlen marad, és ez jó.

A rendező megjutalmazza a vad horrorrajongókat, akik a brutális jelenetek miatt ültek be a filmre, de azokat a gourmand-okat is, akik számára fontos a minőségi munka. Az az érzésünk támadhat, hogy ez a mű jobban meg van csinálva, mint ahogy azt a cselekmény megérdemelné. Ami engem illet, kicsit sajnáltam is, hogy Slade egy ilyen forgatókönyvre áldozta az idejét, és hogy a színészek is láthatóan mindent beleadtak. Mert el kell mondani, hogy az alakítások jók, még a Rammstein-dizájnos Danny Hustoné is, pedig neki aztán tényleg nem lenne muszáj. Igaz, inkább a mellékszereplők domborítanak, mint például Mark Boone Junior, akivel gyakran találkozhattunk Steve Buscemi filmjeiben is.

De mindez talán igazságtalan és előítéletektől nem mentes sommázás, hiszen miért ne érdemelne egy jellegzetesen B-kategóriás sztori színvonalas kivitelezést.

Persze a gyenge gyomrúak jobb, ha lemondanak erről az élményről, különösen akkor, ha ódzkodik az olyan hegyes fogú kislányoktól, akik pusztán játékból kirágják a felnőttek ütőerét. Akik azonban nem ijednek meg a saját árnyékuktól, vagy éppenséggel a vámpírétól, nem árt, ha egyszer megnézik. Gyenge történet ide vagy oda, mégiscsak egy átlagosnál messze jobb horrorfilmről van szó.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
30 nap éjszaka

30 nap éjszaka

Színes horror, thriller, 113 perc, 2007

Rendező:
Szereplők: , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat