Kritika: Encanto (Disney) Kritika: Encanto (Disney)

Beszéljünk Brunóról!

Byron Howard, Charise Castro Smith, Jared Bush: Encanto

ÉRTÉKELD A FILMET!
Encanto
Jared Bush, Byron Howard, Charise Castro Smith
2021

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

A Disney stúdió alkotói gyakorlott kézzel szállították a távol-keleti mesevilág színeiben pompázó Raya, az utolsó sárkány latin-amerikai megfelelőjét: egy újabb energikus és vidám mesével állt gyürkőztek neki az Oscar-versenynek.

Egy szétrobbanó energiájú kamaszlány, Mirabel Madrigal és családjának története valahol Kolumbiában játszódik, egy időben és térben nagyon mai, mégis legendai távolságokba helyezett világban. Amint a pattogó ritmusú prológusból kiderül, 50 évvel a film jelene előtt – a nagymama fiatalkorában – egy falu maroknyi népe a Madrigal családdal az élen menekülni kényszerült (nem derül ki, kik lehettek az arctalan, csak sziluettjeikkel ábrázolt lovasok). Az akkor még fess fiatalember nagypapa életét áldozta a közösségért, amely „cserébe” egy csodálatos gyertyát kapott. A pillangódíszes gyertya varázserővel bír: védett völgyet és új otthont – a címadó Encanto (Bűvölet) nevű települést – teremtett a menekülőknek, varázslatos, élő és kommunikáló házat a Madrigaloknak.

Kép az Encanto című animációból

A nagymama ugyanis három ikerbabájával költözött be, két lánnyal és egy fiúval, Brunóval, akit tilos emlegetni. A gyertya soha nem ég el, és minden új családtagot valamilyen mágikus képességgel ajándékoz meg, a Madrigalok pedig a közösség szolgálatába állítják szupererejüket. Kivéve, amikor nem. Főszereplőnk, Mirabel ugyanis nem képes Atlaszként a vállára venni a világot, rózsát növeszteni, alakot váltani, sütivel gyógyítani vagy az állatok nyelvét beszélni – ő csak egy hétköznapi, vidám fiatal nő, tele energiával és megfelelési kényszerrel. A sorból kilógó figura archetípusa nem új találmány a Disney-mesékben (sem), és nyilván az első, roppant mosolygós pillanatok után azonnal megérezzük: az ő útkereséséről fog szólni a film, alapkérdése az lesz, hogy Mirabel meg fogja-e találni a helyét imádott családjában, mi lesz az ő szuperképessége, ha egyáltalán lappang benne mégis ilyen vagy utólag szert tesz rá valahogy – s ha így van, milyen áron? Egyáltalán mennyit érnek ezek a bámulatos képességek, amelyek egyre nevetségesebbé válnak, mi értelme lenne pl. szamarakat tenni-venni, vállon cipelni tucatjával?

Kép az Encanto című animációból

Akármilyen csodálatos és különleges is a Madrigal család, az Encanto valójában nagyon is egyetemesen értelmezi a család fogalmát. Nem lenne talán mindannyiunk családjában mindenkinek valamilyen „szuperképessége”, ami miatt különösen szeretjük őt? Nem motoszkálna mindannyiunkban vágy, hogy büszkéve tegyük a szeretteinket? És nincsenek-e időnként törések-repedések minden család életében, olyan súlyos mélypontok, amelyekben érdemes a teljes viszonyrendszert átgondolni, új alapokra helyezni és ezáltal még szorosabbra vonni az egymást összekötő szálakat?

Az Encanto erőssége a hangulatteremtő ereje, a színpompás és változatos látványvilág, a pörgős akciójelenetek, a működő, finomka poénok. Nincs szüksége altesti humorra, egyetlen káromkodás vagy durva szó sem hangzik el benne, és viszonylag kevés a kikacsintás a felnőttek felé: felnőtt, gyerek egyaránt ugyanazt a megbízható élményt kapja.

Kép az Encanto című animációból

Bármennyi eredeti árnyalat színezi ugyanakkor az Encantót, a sztori nagy vonalai nagyjából kiszámíthatóak, és nem hiányozhatnak a filmből a jól ismert Disney-meseelemek sem (pl. a cuki kisállat segítő – aki ezúttal viszonylag rövid ideig kíséri hősnőnket tarka csőrű tukán formájában, vagy a történet kulcsfigurája, Bruno, akiről nyilván elkerülhetetlen lesz mégis beszélni egy adott ponton, vicces Csipkerózsika-szerű figura, egérbarátokkal – és a segítő tárgyak, ld. a minden ízében nyüzsgő-mozgó Házikót – így, nagy H-val, hiszen dialógus nélküli, jó humorú, játékos és főképp nagyon önálló szereplőről beszélünk – és még sorolhatnánk).

A Disney legjobb hagyományaihoz híven az Encanto lényeges és erőteljes eleme a nagyzenekarral előadott zene is, hiszen egy animációs eszközökkel megvalósított musicalról van szó. Zeneszerzője Germaine Franco – az első nő, aki valaha egészestés Disney-animációnak teljes tracket komponált – fülbemászó, vidám, slágergyanús dallamokkal dúsította fel az amúgy is feszesen szerkesztett és bizonyos pillanataiban kimondottan izgalmas mesét. A dalok szövege frappans, önmagában is dallamos, és létfontosságú elemként illeszkedik a hagyományos (vizuális és hangzó) elemekben tobzódó történetbe.

Kép az Encanto című animációból

Az Encanto nagyon polkorrekt film, az összes latin-amerikai szereplőnek hasonló származású színész kölcsönöz hangot, többnyire kellemes spanyol akcentussal szólaltatva meg az angol szöveget, amitől egyfajta hitelességet kap a megrajzolt történet. És apropó hitelesség: bámulatos, mennyire valószerűen képes a mai technológia ábrázolni az embert a bőr textúrájától a haj selyméig és a mimika legfinomabb rezdüléséig. A film végig az „uncanny valley” határán egyensúlyoz, meg is tántorodik olyakor a szakadék szélén, de végül mégsem esik bele a háborzongatóan hitelessé válás csapdájába.

Összességében felnőtt- és gyerekszívet egyaránt gyönyörködtető, szórakoztató és vidám, igazi feel good movie az Encanto. Színpompás forgatagának, hagyományos világának, remekül kidolgozott szereplőinek és izgalmas cselekményének köszönhetően nem lepődnénk meg, ha elvinné holnap éjjel a legjobb animációs filmnek járó trófeát a Luca, a Menekülés, a Mitchellék a gép ellen, vagy akár a Raya, az utolsó sárkány elől.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Encanto

Encanto

Színes animációs film, családi, fantasy, musical, 102 perc, 2021

Rendező: , ,
Szereplők: , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat