Kritika: Az Adamanton (Nicolas Philibert: Sur l'Adamant) Kritika: Az Adamanton (Nicolas Philibert: Sur l'Adamant)

A senkik szigete

Nicolas Philibert: Sur l'Adamant / On the Adamant / Az Adamanton

ÉRTÉKELD A FILMET!
Sur l'Adamant
Nicolas Philibert
2023

A Filmtett szerint: 9 10 1

9

A látogatók szerint: 9

9

Szerinted?

0

A Berlinalét meghódító dokumentumfilmjében Philibert egy pszichiátriai gondozóintézet világát mutatja be, megközelítése azonban nem patológiai: az emberi közeledéseken keresztül a kreativitás fejlődésének lehetőségeit kutatja, s így érdeklődése sokkal inkább művészetelméleti, mindenekelőtt pedig egy közös humánum megtalálását hangsúlyozza.

Talán éppen valami változás történik a nem-fikciós műfajok újraértékelésében, legalábbis az elmúlt évek fesztiválsikerei egyre nagyobb nyitottságot mutatnak a dokumentumfilmek iránt. Az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon nem a Sur l'Adamant (Az Adamanton) volt az egyetlen, párizsi egészségügyi intézmény működéséről szóló film: Claire Simon Our Body (A mi testünk) című dokumentumfilmje a Forum szekcióban emelkedett ki hasonló témát feldolgozva. Philibert Arany Medvével kitüntetett alkotása pedig zsinórban a második dokumentumfilm, amely egy rangos szemle versenyprogramjának fődíját nyerte el az elmúlt fesztiválszezonban a Velencében diadalmaskodó All the Beauty and the Bloodshed után. Hogy ennek a fikcióval szembeni egyre látványosabb érzékenységnek mi az oka, az talán komplex szociális-társadalmi vizsgálatot igényelne, s még túl friss, hogy konkrét jelenségként lehessen vizsgálni. Nicolas Philibert alternatív válasza erre viszont egy hiányzó emberség megtalálásának lehetősége a dokumentumfilmben.

Kép a Sur l'Adamant című francia dokumentumfilmből

Az Adamant egy szokatlan napközi pszichiátriai ellátóközpont, ami Párizs központjában, egy Szajnán lehorgonyzott kompon létesült, és ahol mentális betegségekkel élő felnőtteknek szerveznek terápiás műhelyfoglalkozásokat: rajzolást, varrást, zenét, táncot, filmvetítéseket. Philibert a narratíva görcsös felfedezése helyett az intézménybe bejárók kollektív portréját alkotja meg. Kamerájának visszafogott jelenlétében az igencsak sérülékeny alanyok meglepő tisztasággal reflektálnak helyzetükre, ebben segítik őket az intézmény ápolói, illetve a médiumtól független művészi önkifejezés.

A meghatározó ítéletmentesség, csendes megfigyelői attitűd leginkább az amerikai direct cinemára emlékeztet, miközben a film más dokumentumfilmes hagyományokat is szintetizál. A Frederick Wisemannal való rokonságot erősítik a feldolgozott témák (az adott intézményre való koncentrálás), illetve a forgatás módja: Az Adamanton-t Philibert például egy egész nyáron át forgatta, hogy közvetlen és intim kapcsolatba kerüljön alanyaival. Már két évtizeddel ezelőtti, nagy sikert arató Én, te, ő (Être et avoir) című filmjében is hasonlóan egy gondozáson alapuló intézmény kerül a központba (az esetben egy vidéki iskola), Wisemantól azonban megkülönbözteti filmjeit, hogy nem csak a bemutatott intézmény működése érdekli, hanem inkább azok emberi oldala. Távolságtartásában érezhető az empátia és az érdeklődés, pont ez magyarázza a direct cinemától egyébként idegen interjúhelyzeteket. Philibert hagyja, hogy kameráját észrevegyék, hogy a résztvevők ismerkedjenek a stábbal, ezzel is kiemelve a mentális sérültekre egyébként jellemző fokozott érdeklődést a másik iránt. Ugyanakkor ezek az interjús szituációk nem klasszikusak, nincsenek megválaszolandó kérdések, az alanyok a rájuk irányuló figyelem eksztázisában monológszerűen nyílnak meg. Ilyen szempontból pedig ezek a helyzetek közelítenek leginkább a francia cinema verité hagyományaihoz.

Kép a Sur l'Adamant című francia dokumentumfilmből

De még ha Philibert többnyire ilyen „légy is a falon”, tolakodástól mentes jelenléte kerüli a kommentárt vagy az erőteljes szerkesztést – kevés kontextualizáló információval szolgál például, az intézmény működésére folyamatosan, a különböző helyzetekből jövünk rá –, nem engedi el a narrációt. Az egymást követő megszólalásokat okosan fűzi össze: a film elején megismert szereplő például teljesen eltűnik, majd újabb történetek felfedezése után újra a képbe kerül, így az az érzésünk, hogy az elbeszélés organikusan épül, egy olyan helyen, amelyre a szabad be- és kijárás jellemző. Az alkotó hátralépése tehát csak látszólagos, de jelenléte azért nem tűnik fel, mert a fő szervezőelv az intézmény életének leképzése lesz.

Kép a Sur l'Adamant című francia dokumentumfilmből

A filmre egy bizonyos fokú líraiság is jellemző, ami már eleve a helyszínből is következik. A minden oldalról vízzel határolt intézmény Párizs központjában úszik, de független a város lüktetésétől, zárt buborék. Bármennyire is optimális az itt megteremtett környezet, ez egyre inkább elsodródik a hétköznapi világtól, a legaggasztóbb pedig, hogy talán épp az emberektől való elszigeteltség miatt lesz ez megfelelő helye az önkifejezésnek, a menedék ugyanis feltételezi a veszélyt, ami elől menekülni kell. A két világ között persze lehetséges az átjárás, ezt bizonyítják az intézmény vezetői, számunkra pedig Philibert. A zártságot pedig valamiképp az is oldja, hogy a bárka falai ablakok, így a kint és bent végig egymásra vetül, egymással néz farkasszemet, de az állandóan jelenlevő üvegfal egyszersmind képtelenné is teszi a korlátlan kommunikációt és kapcsolódást.

Kép a Sur l'Adamant című francia dokumentumfilmből

A páciensek szabadsága így itt sem abszolút határtalan, a háttérben végig jelen van az intézmény szabályrendszere, ami tulajdonképpen az önmegvalósítás korlátait jelenti. A film azzal kezdődik, ahogy az egyik gondozott férfi eksztatikus állapotban előad egy hetvenes évekbeli rockslágert, a The Human Bomb című dalt, ami az önrendelkezés himnuszaként csendül fel, ironikusan pont azon a helyen, ahol ezek a sérültek gondozásra szorulnak. A film végén pedig az egyik gyűlésen egy ápolt nő felvetése, hogy táncos múltjára hivatkozva ő is tarthasson foglalkozásokat, indulatos szónoklatba csap át a szabadság megfosztásáról, miután a vezetőség a biztonságra hivatkozva elutasítja ötletét.

Kép a Sur l'Adamant című francia dokumentumfilmből

Bár a film végig azt példázza, hogy az odafigyelés és a kedvesség segítségével milyen képességek szabadíthatóak fel, ügyesen kikerüli a sajnálat- vagy szánalomkeltés csapdáit. A részvétel a kölcsönös párbeszéden alapul, vizuálisan pedig sohasem történik meg a különbségtétel a páciensek és a gondozók között. (Külön izgalmas az, ahogy a nagyobb tömegjeleneteknél a film elbizonytalanít abban, hogy pontosan kik is lehetnek az ápolók.) Philibert nem idegenként mutatja be szereplőit, csak olyanokként, akik fokozott érzékelésük miatt ösztönösen meglátják a valóságban a művészit – éppen úgy, ahogy ez a dokumentumfilm teszi.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Sur l'Adamant

Sur l'Adamant

Színes dokumentumfilm, 109 perc, 2023

Rendező:
Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

9

A látogatók szerint:

9

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat