Uli Edel: Der Baader Meinhof Komplex / A Baader-Meinhof csoport Uli Edel: Der Baader Meinhof Komplex / A Baader-Meinhof csoport

Filmbe préselt terrorizmus

Uli Edel: Der Baader Meinhof Komplex / A Baader-Meinhof csoport

ÉRTÉKELD A FILMET!
A Baader-Meinhof csoport
Uli Edel
2008
A Baader-Meinhof csoport

A Baader-Meinhof csoport

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A német játékfilm egyre gyakrabban vállalkozik a történelmi múlt feltárására, mintha a filmes szakmának afféle archeológiai munkát is el kellene végeznie, mozgóképpé alakítva a közelmúltat. Donnersmarck Mások élete című – a tavalyi Oscar-díjas – filmje mintha inspirációforrásként szolgált volna az idei Oscarra jelölt német film, a Der Baader Meinhof Komplex alkotói számára.

Uli Edel filmje adaptáció: Stefan Aust azonos című könyvéből a film producere, Bernd Eichinger írt forgatókönyvet, tiszteletben tartva a többnyire publicisztikai hangvételű, terjedelmes mű idő- és cselekményszerkezetét. A két és fél órás film, hasonlóan a majd’ 700 oldalnyi szöveghez, a RAF (Rote Armee Fraktion – Vörös Hadsereg Frakció), a leghírhedtebb szélsőbaloldali nyugatnémet terrorszervezet történetét próbálja bemutatni a kezdetektől a csoportosulás első generációjának nagy terrorcselekményéig, az ún. Német Őszig, Hanns Martin Schleyers meggyilkolásáig, a 77 Offenzíva utolsó akciójáig, amelyet követően a RAF tagjai öngyilkosságot követtek el. A Mások életéhez hasonlóan nem csupán történelmi indíttatású a Baader Meinhof Komplex, hanem felderítő szándékú is, a hajdani Németország árnyoldalainak a megmutatását célozza, de míg az előbbi film a keletnémet lehallgatókészülékek kulisszatitkaiba enged betekintést, addig az Eichinger-produkció Nyugat-Németország legsötétebb és legkevésbé kontrolláltnak számító időszakát próbálja mozgóképekben összefoglalni.

A film és a könyv címe a RAF két vezető személyiségének, a két mű főszereplőjének a vezetéknevét kapcsolja össze a komplexus fogalmával: a névadó Aust pszichológiai töltettel alkotta meg a szócsoportot, a terrorszervezet alapítótagjai lelki problémáinak kivetülését sugallva ezzel. A szélsőbaloldali meggyőződésű újságírónő, Ulriche Meinhof és Andreas Baader találkozásával indul el az a titkos szövetség, amely később a rettegett terrorcselekmények gyújtószála lesz. Műfaji hovatartozását illetően a Baader Meinhof Komplex leginkább akciófilmnek tekinthető, erős, erőltetett dokumentáló jelleggel, de illő lenne a politikai pornográfiába való besorolás is, a történetbe szőtt, szexualitásra kiélezett helyzetábrázolás miatt (a címadó szereplők szerelmi viszonya gyakran kerül fókuszba). Ilyen értelemben párhuzam vonható a Bonnie és Clyde-modellel is, de Uli Edel filmje semmiképp nem hozza azt a feszültséggel teli kapcsolatábrázolást, amelyet például Oliver Stone a Született gyilkosokban könnyedén kibontakoztatott – itt inkább a szexualitás kényszere erősödik fel, terrorakciók közé ágyazva.

A Baader Meinhof Komplex akciójellege mellett a történelmi film jegyeit is magán viseli, a korhű ábrázolás, a 60-as, 70-es évek visszaidézése, a díszletek és a jelmezek időutazásra hívják a film nézőit. Az arcok azonban legkevésbé sem hozzák a 70-es éveket, bár Eichinger felsorakoztatta a mai német filmszínészek legjavát (Moritz Bleibtreu, Martina Gedeck, Johanna Wokalek, Nadja Uhl, Bruno Ganz, és a román származású Alexandra Maria Lara). A háttér és a történet mintha teljesen elkülönülne az alakítás vonalvezetésétől, a szerepekből gyakran kilógnak a színészszemélyiségek.

Nem kis feladatra vállalkozott a Edel-Eichinger páros, hiszen nem elsőként viszik filmre a Német Ősz és a RAF történetét. Azonnal a történtek után, már 1977-ben elkészült a Németország ősszel (Deutschland im Herbst) című rövidfilm-füzér, 11 olyan filmkollázs, amelyet dokumentumfilm-részletek és megrendezett jelenetek segítségével 11 német rendező (többek közt Rainer Werner Fassbinder, Volker Schlöndorff, Alexander Kluge) egyéni hangja fémjelez. Szubjektív értékítéletek ezek a kisfilmek, képeik pedig ténylegesen dokumentálja az események helyét és idejét, nem kevésbé az akkori idők gondolatvilágát. Aztán Christopher Roth 2002-ben leforgatta a Baader című filmet, amely a RAF történetét helyezi megvilágításba, azonban kifejezetten Andreas Baader élettörténete köré fonva, így a film hitelessége nagyon erős és játékfilmjellege is sokkal inkább kibontható, a személyiségvizsgálat és a terrorszervezet belső vérkeringésének kettős lenyomatát tudta nyújtani.

Uli Edel nem foglal állást a RAF-történettel kapcsolatban: nem marasztal el, nem heroizál, mintha csupán egy izgalmas történet olykor klipszerű megcsillogtatására vállalkozna, mintha a terrorjelentek csak a díszlet része lennének, összepréselt események, feszültségmentes akciók, száguldó autók, szétmorzsált szerelmi kitérők, gyilkosságok sokaságát kényszerítette filmbe. A Baader Meinhof Komplex csupán képpé konzerválja az erőszakot, anélkül, hogy azt valóban felelevenítené vagy megmutatná.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller