David Koepp: Mortdecai David Koepp: Mortdecai

Austin Powers, bajusszal

David Koepp: Mortdecai

ÉRTÉKELD A FILMET!
Mortdecai
David Koepp
2015

A Filmtett szerint: 2 10 1

2

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A Johnny Depp-rajongók újabb viccesnek szánt arcszőrzetes képet tehetnek fel falukra Ollókezű Edward cikkcakkos frizurája, Jack Sparrow loknijai és a Fleet Street-i borbély zilált hajkoronája mellé – nagyjából ennyi pozitívnak mondhatót tesz le az asztalra legújabb filmje, a Mortdecai.

Nem tudom, mennyi pénzt kapott ezért a filmért Depp, de mindenképpen alulfizették, a címszereplő Mortdecai szerepe az utóbbi időben egyre pocsékabbul választó színészhez képest is egy mélypont, Myke Myers egyre kínosabb, és egyre kevésbé viccesebbé váló Austin Powersét idézi a figura és a film, de Myers legalább a stand-up comedy és az utánzások irányából érkezett el karrierje a csúcsát jelentő pót-Bond szerepéhez, úgyhogy az ő esetében nem beszélhetünk visszalépésről, Depp azonban korábban egy komolyan vehető színész volt, és még az Alice Csodaországban, az Éjsötét árnyak és Magányos lovas karakterei is némiképp vállalhatóak voltak, a Mortdecaiban azonban már a legelső pillanatoktól fogva nyilvánvalóvá válik: ez kínos lesz.

Kép a Mortdecaiból

Hong-kongi night club: műkincsek cserélnek gazdát a főszereplő (és a film alatt végig irritálóan narráló) műkincsvadász-kalandor és a rosszarcú kínai maffiózok között, majd kitör a csetepaté, mikor a maffiózó a pénzt és a műkincset is megtartani szándékszik. Azt hiszem, itt eszünkbe kellene jusson az Indiana Jones-sorozat második részének kezdőjelenete, de nem vagyok benne biztos, mert olyan pocsékul és üresen parodizál a film, hogy csak sejteni lehet, mit szeretne éppen karikatúrai stílusban bemutatni. Márpedig egy műfajfilm-paródia a megfelelő filmek felidézése nélkül teljesen élvezhetlen lesz, még a stílus kedvelőinek is.

A bonyodalom egy elveszettnek hitt Goya-festmény körül zajlik, amelyre Göring felskiccelte a bankszámlaszámát, így aztán elindul a nagy anyagi gondokkal küzdő Mortdecai, az orosz és a kínai felet képviselő rosszarcúak és brit hatóságok versenyfutása a sokszázmillió dollárt érő festményért. Útközben golyósüttető moszkvai gonosz, nimfomán amerikai apuci kedvence, szenilis, lecsúszott arisztokrata, meghatározhatatlan akcentussal beszélő csempész és számos bajuszos vicc próbálja feledtetni velünk a történet idiotizmusát, sikertelenül.

Kép a Mortdecaiból

A főszereplő teljesen antipatikus, a filmet végigkövető (és a plakátoktól az előzetesig marketingrészeit uraló) bajusz poénja iszonyú lapos, a hangvétel teljesen komolyanvehetetlen, és bár rájön egy idő után a néző, hogy itt a Dan Brown-könyvekből készült filmekre utal az azokat vászonra adaptáló forgatókönyvíróból rendezővé avanzsált David Koepp, az alapanyaggal semmit nem tud kezdeni. A jobb színészi sorsra érdemes Paul Bettany a film egyetlen majdnem élvezhető karakterét, a keveset beszélő, nagyot ütő, minden nőt megdöntő, mindent túlélő és minden helyzetet a főszereplő helyett megoldó inas szerepét szállítja, de az külön érthetetlen számomra, hogy hogyan hagyták ki a filmkészítők a lehetőséget, hogy utaljanak az első Dan Brown-sztoriban (A Da Vinci-kód) felbukkanó Silasra, akit szintén a tagbaszakadt brit színész játszott. Valószínűleg olcsó poén lett volna, de legalább valami felismerés-féle szikrát kicsalhatna a nézőből.

Kép a Mortdecaiból

A film technikai szempontból nem katasztrofális, de épp olyan csiricsáré és ötlettelen, mint a története és karakterei, és pont ezzel emlékeztet arra, hogy a Mortdecait inkább animációra kellett volna adaptálni. Valószínűleg nem lett volna sokkal jobb a végeredmény művészi szempontból, de legalább a színészek nem kellett volna vállalják az arcukat, és az életszerűtlen autósüldözések, harcjelenetek is elfogadhatóbbak lettek volna rajzfilmes közegben.

Több szóra nagyon nem is érdemes a Mortdecai, remélhetőleg épp olyan hamar feledésbe merül majd, mint a hasonlóan otromba Myke Myers-féle Love Guru, Koep pedig visszmegy adaptálni a nála sokkal jobb írók történeteinek filmes adaptációjához. Ahhoz legalább valallhatóan ért.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Mortdecai

Mortdecai

Színes akciófilm, vígjáték, 106 perc, 2015

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

2

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Szavazó

Ki a kedvenc Jedi lovagod?

Friss film és sorozat