Mátyássy Áron thrillerének forgatásán jártunk a Dragán-völgyében Mátyássy Áron thrillerének forgatásán jártunk a Dragán-völgyében

A Víkend stábja Erdélyben hetelt

Mátyássy Áron thrillerének forgatásán jártunk a Dragán-völgyében

ÉRTÉKELD A FILMET!
Víkend
Mátyássy Áron
2015

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 7.5 (2)

7.5
(2)

Szerinted?

0

Nagyvárosi sikeremberek a hegyekben töltött hétvégi vadászattal engedik ki a hétköznapok gőzét: a hármas fogatban István, az építkezési vállalkozó (Lengyel Tamás), Márta, az ügyvédnő (Gryllus Dorka) és férje, László (Simon Kornél) veszélyes kalandba keveredik. Thrillerről lévén szó, ha már adott a puska, akkor egyértelműen kulcsfontosságú szerepet játszik a gyilkosság, de Mátyássy Áron (Utolsó idők, Átok, T.Ú.K. – Tanár úr kérem!, Berosált a rezesbanda) rendező szerint a karakter-dráma vonala sem elhanyagolandó a történetben.

Hétköznapok a hétvége-gyártáson

A puskaporos hangulatú játékfilm egy részét Erdélyben forgatták,  Bánffyhunyad környékén, pontosabban a Dragán-völgyében, egy hét alatt. Hajnalban ébredés, napi 12 órás kemény munka, vénasszonyok nyara és „mocskos ügyek” egy hétvégi vadászaton. A stáb lenyűgözve mesélt a Filmtettnek a helyszín atmoszférájáról, és a fárasztó munka után izgatottan várta, hogy a nap lebukjon a hegyek karcolatában.

A Víkend forgatókönyvének ősváltozatát Gál Péter és Tóth Csaba dolgozta ki, Vincze Zoltán eredeti ötletéből, és néhány évvel ezelőtt több rendező is rákapott a témára. Végül megtalálták a megfelelő kivitelezőt, Mátyássy Áronnal gyúrták át a forgatókönyvet, és tavaly, a Filmalappal közösen fejesztették a jelenlegi formájára. A rendező elmondása szerint az alapötletetbe kellett csempészniük egy kis rejtélyt és még több izgalmat, hogy a thriller műfajáig húzzák a keretet.

A 450 millió forintos összköltségű produkcióhoz a magyar Nemzeti Filmalap 280 millió forintos támogatást biztosított, miután már 2007-ben, a forgatókönyv megnyerte a Hartley-Merill Nemzetközi Forgatókönyvírói Pályázat első helyezését. Ezután került Mátyássy Áron kezébe a rendezés. A film producere Csortos Szabó Sándor (T.Ú.K. – Tanár úr kérem!, Átok, Berosált a rezesbanda) és Pusztai Ferenc (Friss levegő, Pál Adrienn, Drága besúgott barátaim).

A cél az volt, hogy a munkafolyamat a műfajfilm-gyártás mellett minőségi munkával párosuljon, olyan módon, hogy az alapot a színészi játék, valamint a vizualitás fonatával különleges hangulatba tekerje. Bár a film forgatása ezelőtt három évvel majdnem elkezdődött,  a főszereplőket illetően nem változtak az eredeti rendezői elképzelések. Az erdélyi helyszínek mellett (Jósikafalva, Havasnagyfalu) a film többi jelenete Magyarországon (a Bakonyban és a Bükkben) forog, a tervek szerint december elejével bezárólag. A film utolsó mozzanatát pedig újra Erdélyben szeretné megvalósítani a rendező, valamikor 2014 tavaszán.

A rendező szerint a Víkend nem lesz egy könnyű film, de az a cél, hogy a műfaji követelményeknek megfeleljen, mind dramaturgiai, mind színészi játék, mind vizuális szempontból. A thriller műfaji elemeivel már próbálkozott az Átok című filmsorozatban, és első nagyjátékfilmjét (Utolsó idők, 2009 – a Magyar Filmszemle Aranyorsó és Zöld Holló-díjazott alkotása)  is közönségfilmnek szánta.

Mátyássy Áron úgy fogalmazott a forgatási nap végén, hogy a Vigyázó melletti területen „eltűnik az ember a tájban”, és bár miután a projekt elindítása korábban meghiúsult a magyar filmes rendszer átalakítása miatt, és mindent nulláról kellett kezdeniük, az biztos volt, hogy ezeket a jeleneteket csakis itt szabad kivitelezni, hiszen „ilyen hely nincs sehol a világban”. Külön élmény volt a stábnak, hogy autentikus környezetben, helyi emberekkel dolgozhattak, román és magyar statisztákkal egyaránt.

A film társproducere, Csortos Szabó Sándor is megjegyezte, hogy „a Kárpátok az egy elég jó díszlet, pozitív értelemben”, de ez a történet mindenhol értelmezhető. A Budapestről kiszakadó társaság egy vadászat alkalmával konfliktusba kerül a hegyi falu lakóival: Márta, az ügyvédnő véletlenül lelő egy helybélit, és megpróbálják eltussolni a balesetet. A csavar onnan indul, hogy az akaratlanul elkövetett gyilkosságnak szemtanúja is volt.

A történetet  a pénz próbálja irányítani, de a puszta emberi törvények is közbeszólnak. Általános emberi történetről van szó, ami első sorban a nyugat-európai kultúrkörben értelmezhető: amikor összecsap a pénz világa egy zárt, hagyományőrző közösség világával. Emellett a személyes dráma is fontos szerepet kap, hiszen a három főszereplő is konfliktusba kerül.

A forgatás szorgos erdélyi csapata

A közel 60 fős stáb egy héten át forgatott a Dragán-völgyében, helybéli statisztákat is bevonatak bizonyos jelenetekbe. A castingot a gyászjelenethez korábban a kolozsvári SpotFilm Produkciós Iroda  bonyolította le.

A SpotFilm filmgyártó tevékenységgel foglalkozó társaságot 2009-ben hozták létre frissen végzett sapientiás hallgatók, azzal a szándékkal, hogy Erdélyben forgató stáboknak nyújtsanak szolgáltatásokat a helyszíneket, valamint a színészeket, statisztákat illetően. Olyan adatbázist állítottak össze, ami egyrészt a filmgyártók és az Erdélyben tevékenykedő színművészek közötti kapcsolatteremtést könnyíti meg, a településekről készített ,,katalógussal” pedig a projekekhez szükséges helyszínek megtalálását segítik.

A Víkend című produkció kapcsán már három évvel ezelőtt eldőlt, hogy együtt dolgoznak a stábbal, ők találták meg a helyszíneket, és intézték az engedélyeket. Fekete Lajos kamera-asszisztensként vett részt a forgatás egyes fázisaiban, Püsök Botond mint romániai casting-felelős és statiszta-koordinátor, Tóth Orsolya mint helyi gyártásvezető és helyszín-koordinátor segítette a forgatás gördülését, Varró Zoltán pedig kamera-asszisztensként dolgozott. A csapat további tagjai: Debreczeni Árpád, aki a látvány kivitelezéséért felelt, Pünkösti Laura gyártásvezető-asszisztensként sürgött-forgott.

Tóth Orsolyától megtudtuk, hogy az erdélyi stáb feladata a helyszíni gyártási háttér biztosítása volt, gyakorlatilag minden hivatalos szerv felé képviselték a produkciót. A forgatás alatt a helyszíni kommunikáción kívül az előre egyeztetett kéréseket teljesítették, mind technikai, mind gyártási szinten. A kellékek, a díszlet, a jelenetekben szereplő autók, állatok beszerzése is az ő feladatuk volt. A szállás egyeztetésével és a helyszíni biztonsági intézkedésekkel is ők foglalkoztak.

A nagyjátékfilm-forgatásokat illetően Erdély még gyerekcipőben jár. Ez abból is látszik, hogy a helyi önkormányzatok és rendőrkapitányságok nem igazán találkoztak még hasonló kérésekkel. Ehhez képest a csapat azt tapasztalta, hogy megértették a forgatás és a stáb jelenlétével járó pozitívumok lényegét, és segítettek a felmerülő kérések megoldásában. Sok türelmet és figyelmet igényelt minden egyes kérés, és személyes találkozásokra is szinte mindenhol szükség volt. Sem az engedélyek beszerzése során, sem a forgatáson nem ütköztek különösebb nehézségekbe.

„Az erdélyi családias kisjátékfilm-forgatásokhoz képest a nagyjátékfilm értelemszerűen sokkal nagyobb stábbal jár és egy egészen más műfaj. Ilyen technikával és ekkora felelősséggel dolgozni nagy élmény volt, jó volt látni a lehetőségeket, a szakmai hozzáállást és mindazt, amit egy igazi filmkészítőnek meg kell tanulnia. A csapatmunkán túl a személyes tapasztalataink is gazdagodtak, sokat tanultunk saját munkabírásunkról és a hivatalos szervekkel való kommunikációról is” – meséli Tóth Orsolya.

A csapat a folyamatos román–magyar tolmácsolást is felvállalta, és elmondásuk szerint az intenzív munkatempó mellett már az első napokban sikerült jó hangulatban, közös vacsorákkal oldani a napi feszültséget.

Kreatív golyókkal vadásznak thriller-elemeket

A szerencse is a stáb mellé szegődött, hiszen remek időjárást fogtak ki. Ott voltunk az autós jelenetek forgatásán, közben a kaszkadőrök is készenlétben álltak az akciójelenetekre. Bemásztunk a „vágószobaként” működő sárga mikrobuszba is, ahol Gothár Márton (Napozz Holddal – A Kispál Film, Átok, Berosált a rezesbanda) vágó az elővágásokkal foglalatoskodott. Elmondta, hogy a nagy rohanásban mindenkit lenyűgözött a helyszín varázsa: „csak felrakod a kamerát, és máris van egy hangulat. Ha nem itt lennénk, nem tudom hol lehetne ezt megcsinálni”.

Gothár Márton a forgatások ideje alatt keresi a „fogást”, hogy a thriller hangulatához hűen, a rendezővel és az operatőrrel, Győri Márkkal (A hetedik kör, Varga Katalin balladája, T.Ú.K. – Tanár úr kérem!) egyeztetve, képileg is minden a helyén legyen. Az erős vizuális koncepció megközelítéséhez szükséges, hogy az alkotók egymást gerjesszék, mindazonáltal, hogy a klasszikus játékfilmes hasznosanyagot összhangba tudják hozni a forgatott anyag mennyiségével. A vágó számára ez azért izgalmas, mert bár előre kigondolt, felsnittelt az alap, a rendező és az operatőr ötletelése egyfajta „kreatív golyóként” működik, és zavarba ejtően sok a lehetőség. Valójában a bőség zavarában küzd az elővágások elkészítése közben, hiszen több irányba is el lehet vinni egy-egy jelenetet.

(Meg)Célzások

A thriller egyik fontos eleme a hanghatás és a zene. A tervek szerint Hérincs Dániel filmzeneszerző szimfonikus zenére épülő, elektronikával fűszerezett dallamai gazdagítják majd a film hangulatát. Az utómunkában pedig kiemelkedő szerepet játszik majd az effektezés, a zörejek bevitele, hiszen egy „ütős történethez ütős hangok kellenek”.

Az erdélyi forgatáson két kameracsapat dolgozott, két Arri Alexával, a légi felvételek megvalósításához pedig octocoptert használtak. Stábon belül a repdeső gépet csak „szitakötőnek” emlegették, ezt két szakember irányította, egyikük magát a repülő szerkezetet, a másik pedig a rászerelt kamerát.

Főbb szerepekben látható még Árpa Attila, Vass Teréz, Szabó Domokos, Kádas József, Papp János, Bárnai Péter, Kasvinszki Attila, Kozma Károly, Vass Richárd, Csatlós Lóránt, Molnár István, Czene Csaba és Szalánczy Áron is. A jelmezekért Juristovszky Sosa felel, a rendező asszisztense pedig György János. Gryllus Dorka dublőrét (aki a forgatáson parókában, piros rúzsban pompázott), Gulyás Kiss Zoltánt elsősorban az autós jelentekben figyelhettük meg látogatásunk során. A kaszkadőrök kedvence pedig a völgyben magasló gát környéke volt, amelynek látványa maradandó élményt nyújtott az egész stábnak.

A film bemutatását 2014 őszére tervezik, „rendes, piros szőnyeges bemutatót” szeretnének, vélhetőleg a Corvin moziban, és reményeik szerint a film „visszajön” Erdélybe is, ez nyilván a nemzetközi forgalmazási jogok alakulásától függ.

Az akciódús, véres, valamint az erotikus jelenetek mellett az autentikus környezetből kiragadott képek (például a gyászba öltözött helybéliek) egy olyan világba vezetik majd be a közönséget, ahol a hazugság és az igazság örökös harca ölt testet.

Támogass egy kávé árával!
 

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

7.5 (2)

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat