Mark Waters: Freaky Friday / Nem férek a bőrödbe Mark Waters: Freaky Friday / Nem férek a bőrödbe

Lélekcsere Disney-módra

Mark Waters: Freaky Friday / Nem férek a bőrödbe

ÉRTÉKELD A FILMET!
Nem férek a bőrödbe
Mark Waters
2003
Nem férek a bőrödbe

Nem férek a bőrödbe

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Elcsépelt történet elcsépelt formában – vagy mégsem? Sablonos sztorit feldolgozó filmből igazán „jó” komédia? A Nem férek a bőrödbe című amerikai film például ilyen paradox módon vált az utóbbi hónapok sikerfilmjévé világszerte.

Az alaphelyzet: adott egy kissé konzervatív, roppant elfoglalt, szinte munkamániás pszichológusnő, Tess és egy előkandikáló köldökű, az orrába gyöngyöt kívánó tinédzserlány, Anna. Tipikus generációs konfliktus: az anya zajnak hallja Anna rockegyüttesének a garázsbeli munkáját, tiltja a motoros szépfiú Jake-től, tehát „tönkreteszi” Anna életét – a lány viszont unja anyja kimért és komoly vőlegényét, és eszében sincs a tehetségkutató verseny helyett az unalmas „esküvői próbára” menni.

Aztán következik egy ötlet, egy apró esemény, amelynek köszönhetően rögtön érdekes lesz a film. Egy kis chinatowni varázslat, és Anna az anyja, Tess pedig a lánya bőrében ébred. Nevetséges helyzet, nem igaz? Egyik azért keseredik el, mert hirtelen „megvénült”, a másik pedig visít, amikor piercinget fedez fel a – lánya, azaz most a saját – köldökén. A hétköznapok minden aprósága átértelmeződik. Például az anya élvezettel tömi magába a gyorsétkezdei falatokat, amelyeknek az ízét nyolc év alatt sikerült elfelejtenie: most már nem kell attól tartania, hogy – tizenöt éves – testén zsírpárnák keletkeznek. Ezzel szemben Anna hiába kívánja ugyanazt a finomságot: vigyáznia kell az alakjára – de vigasztalásként ő ülhet a kormány mögé, hiszen most már van hajtásija. A másik világának az apránkénti felfedezése fergetegesen vidámmá teszi a filmet.

A varázslatot csak az őszinte szeretet törheti meg, mint a mesékben – ez a mesei szín pedig valóban kedvessé teszi a történetet, még ha a lélek- vagy egyéniségcsere gondolata nem is a legújabb filmtéma. Bolondos péntek címmel először 1976-ban került film a mozikba (szintén a Disney-cég termékeként, Jodie Fosterrel és Barbara Harris-szel a főszerepben), csakhogy azóta változott a társadalomban létező anya-lánya kép. Nem meglepő tehát, hogy Tess az átváltozás előtt is igyekszik fiatalos lenni, Anna pedig a mostanság befutott tiniénekesnőhöz, Avril Lavigne-hoz hasonlóan öltözik. A szerepcsere azért lesz új és komikusan hiteles, mert a két főszereplő szinte tökéletesen utánozza egymás – egy mo­dern amerikai anya és modern lánya – beszédstílusát és gesztusait.

Az apró, finom humorú részletek sokasága miatt a filmnek sikerül is elérnie a célját, az önfeledt szórakoztatást. A tinibőrbe bújt Tesst megbüntetik az iskolában, aztán le­leplezi rosszindulatú tanárát, valahogy elfogadja Jake-et is, aki után a lánya sóhajtozik. Közben az érett nő szerepét átvett Anna különös pszichológusi munkát végez, botrányos, de népszerű tévés interjút ad, és bukfencet vet, csakhogy a pótpapát ne kelljen megcsókolnia. Közben el-elszólják magukat, de a többiek – természetesen – értetetlen bámulások és egy-egy „jól-érzed-magad?”-on kívül nem reagálnak. Amint megértik egymás világát és megtanulják értékelni egymást, minden megoldódik.

Ők ketten uralják a vásznat: a mellékszereplők elnagyolt, egyoldalúan vázolt alakjai csak apró színfoltok a történetben, bár tagadhatatlanul szükség van rájuk, hiszen a komikum a szereplők közti viszonyrendszerben bontakozik ki. Harry, Tess kisfia imádja bosszantani a nővérét, de ki­de­rül, Anna a példaképe is egyúttal. A nagyapó kicsit süket, és folyton a földrengéstől retteg. A pszichológusnő nevetséges páciensei csak arra szolgálnak, hogy a két, helyet cserélt jellem közti különbségek komikumát előtérbe hozzák.

A film a címszöveghez méltóan rózsaszín hangulatú happy enddel zárul: Tess esküvőjén a kínai pincérnőnek sikerül megakadályoznia egy újabb varázslatot, amely most a nagyapát és Harryt cserélné fel, majd Anna együttese koncertezik, és a harmónia teljesen helyreáll. Erre a jelenetre íródik – vagy inkább firkálódik – rá a stáblista.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Nem férek a bőrödbe

Nem férek a bőrödbe

Színes vígjáték, családi, fantasy, 97 perc, 2003

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat