Lakatos Róbert: Bahrtalo! Jó szerencsét! Lakatos Róbert: Bahrtalo! Jó szerencsét!

„Eladom a kocsimat, ha kell, de esküszöm, megadom!”

Lakatos Róbert: Bahrtalo! Jó szerencsét!

ÉRTÉKELD A FILMET!
Bahrtalo! Jó szerencsét!
Lakatos Róbert
2008
Bahrtalo! Jó szerencsét!

Bahrtalo! Jó szerencsét!

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Lakatos módszerének a lényege az, hogy miután megteremtette az alaphelyzetet, visszahúzódik, és hagyja hogy szereplői arra reagálva megéljék a történetet. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az egész film olyan különlegesen üde és friss hatást kelt, ami az utóbbi években született magyar filmek között ritkaságnak számít.

„Rosszabb vagy mint én!” – kiált felháborodottan Lali cigány, amikor sokadik próbálkozásra sem sikerül a számára megfelelő árat kialkudnia egy rézedényért valamelyik nyugat-magyarországi faluban. Barátjával, az ugyancsak erdélyi, ám mint többször elhangzik, nem cigány, hanem magyar Lórival mindenféle hely- és gyakran nyelvismeret nélkül indulnak el szerencsét próbálni. Az osztrák lomtalanítókból szerzett árukkal kereskedő nőtől tanulva hőseink is elindulnak Bécsbe, beszerezni néhány olcsó, otthon jó áron továbbadható elektronikai cikket.

Lakatos Róbert a hetvenes években Budapesti iskola néven elhíresült magyar fikciós dokumentumfilm legjobb hagyományait eleveníti fel Bahrtalo! Jó szerencsét! című mozijában. Amatőr színészeit valós élethelyzeteikhez hasonló szituációkba helyezi, s bár az adott helyszín, környezet és történés a maga egyediségében fiktív, valójában mindez könnyedén ugyanígy megtörténhetett volna ezeknek az embereknek a való életében is. Lakatos módszerének a lényege az, hogy miután megteremtette az alaphelyzetet, visszahúzódik, és hagyja hogy szereplői arra reagálva megéljék a történetet. Ennek a megközelítésnek köszönhetően az egész film olyan különlegesen üde és friss hatást kelt, ami az utóbbi években született magyar filmek között ritkaságnak számít. Ennek a frissességnek a legfontosabb forrása a természetességében hiteles színészi játék, az a fajta emberi jelenlét a vásznon, amely hajlandó és képes minden hibájával együtt, a maga teljességében felvállalni és feltárni önmagát a nyilvánosság előtt. Elképzelhető, hogy az ilyen irányú filmes nyitottság Lakatos Robinál épp az ilyen erényeket felmutató román színjátszási hagyományokhoz való közelségből fakad.

A Bahrtalo-nak Lórin és Lalin kívül van még egy főszereplője: a nyelv. A két figura szófordulatai, töredékes mondatai, idegen szavakkal természetes módon kevert nyelvhasználata teljes mértékben meghatározzák a film hatását. Azáltal, hogy a rendező hagyta őket szabadon improvizálni, a megtervezett szituációkat kiteljesíteni, a két szereplőnek lehetősége nyílt azt a nyelvet és gesztusrendszert használni, amiben otthonosan mozognak. A több különböző nyelvből összeálló verbális kommunikációjuk azt hiszem, mindennél jobban leírja őket és világukat. Ráadásul Lakatos ezt kifejezetten tematizálja azáltal, hogy idegen nyelvű környezetbe (Ausztriába, majd Egyiptomba) helyezi a történetet, ahol közvetlenül szembesülnek a nyelviség és a megértés problémájával.

Minden erénye ellenére azonban a Bahrtalo sajnos nem tökéletes film. A Bécsben játszódó első negyedóra frenetikus, egyszerre vicces és hiteles, egyszerre van fordulatos története és jópofa szituációi. A második részben, mikor Lóri elkerül idegenvezetőnek Egyiptomba – amint azt a sajtóvetítés utáni beszélgetésen maga a rendező is elmondta – sokkal inkább megírt történettel találkozunk. Valószínűleg az egzotikus helyszínen való forgatás nehézségeinek köszönhető, hogy nem volt idő annyira szabadon engedni a két szereplőt, nem lehetett vállalni a zsákutcába futó jelenetek kockázatát, ezért mindent jobban meg kellett tervezni. Az egyiptomi rész alatt határozottan leül a film, elveszíti a lendületét, és bár dramaturgia szintjén sokkal több minden történik, a szereplők világáról sokkal kevesebbet tudunk meg, mint a bécsi, a szituációs dokumentumfilm módszerével készült epizódban.

A két jóbarát történetét 2003-ban kezdte forgatni Lakatos Robi, és ha hinni lehet Muhi András producer szavainak, jövőben megvalósuló kalandjaik újabb filmeket ihletnek majd meg. Elképzelhető, hogy maga a filmszemlés közönségtalálkozó fogja az első kiindulópontot jelenteni, ahol Lali és Lóri önmagát nem meghazudtolva Lali csatornakészítő és rézmegmunkáló tudásából próbált némi üzletet csinálni. Csak Robit sajnálom: ki tudja, mibe fognak ezek a forgatások még neki kerülni…

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Bahrtalo! Jó szerencsét!

Bahrtalo! Jó szerencsét!

Színes vígjáték, 80 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Szavazó

Melyik a kedvenc Hans Zimmer-filmzenéd?

Friss film és sorozat

 • Ők (Men)

  Színes filmdráma, horror, sci-fi, 100 perc, 2022

  Rendező: Alex Garland

 • Háromezer év vágyakozás

  Színes fantasy, filmdráma, romantikus, 108 perc, 2022

  Rendező: George Miller