William Wyler: Ben-Hur, 1959 William Wyler: Ben-Hur, 1959

A 41-es kocsihajtó

William Wyler: Ben-Hur, 1959

ÉRTÉKELD A FILMET!
Ben Hur
William Wyler
1959

A Filmtett szerint: 10 10 1

10

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Annak ellenére, hogy ma inkább csak a hittanórák üresjárataiban és a húsvéti sonka mellé fogyasztják az Oscar-rekorder William Wyler 1959-es Ben-Hur-változatát, nincs magára valamit is adó filmkedvelő, aki legalább háromszor ne látta volna. Töretlen népszerűségét egyvalami indokolja: igazi, színes, bűzös, szélesvásznú kaland ez a mozi fénykorából.

Ugyanis minden megvan benne, amit annak idején fel lehetett sorakoztatni a közönséget elhódító televízió ellen: hatalmas érzelmek, szentimentális stílus, monumentális kivitelezés és persze a klasszikus kocsiverseny, amelyet Lucas bácsi is kopírozott a Star Warsban (ld. az infantilis Baljós árnyakat, 1999). Pedig a Ben-Hur regényeredetije (1880-ban jelent meg) nem igazán értékes irodalmi mű. Vaskosságáért Lee Wallace tábornok tengernyi szabadideje felelős, aki a polgárháború és Billy, a kölyök után folytatott hajtóvadászatai után talán túl mézesmadzagosnak találhatta az evangéliumokat, így egy saját, katonásabb és nemesebb „Megváltót”, afféle pszichikai alteregót akart kreálni főhősével. Juda Ben-Hur igazi herceg, aki nem tehenek között születik és akár gyerekkori pajtásának, Messalának is jól beolvas, ha hazafiságról van szó. A régi barát azonban gályarabságra ítéli főhősünket, aki megjárva a poklok poklát, dicső kocsihajtóként érkezik vissza bosszút állni. Mellesleg közben rangot, szerelmet szerez és találkozik a valódi Messiással is.

Kép a Ben-Hur című filmből, 1959

A 19. század végi amerikaiak szinte falták a könyvet, amelyből kultikus színpadi és 1907-ben egy negyedórás filmváltozat (r: Sydney Olcott) is készült. A tisztázatlan jogviszonyok körüli kalamajka miatt csak 1925-ben került sor a második megfilmesítésre. A Fred Niblo által dirigált eposzt az épp megszülető Metro-Goldwyn Mayer gyártotta, ami azért furcsa fricskája a filmtörténetnek, hiszen pont a tárgyalt 1959-es változat fogja megmenteni a csődtől a céget. Niblo Ben-Hurját Ramon Novarro játszotta. A rekordköltségvetésű (5 millió dollár) eposzban látványosabbra sikerült a tengeri ütközet, mint később utódjában, a fináléban pedig már majdnem seregekkel sikerül megakadályozni Krisztus megfeszítését – de csak majdnem. Az egyik segédrendező egy William Wyler nevű, később főleg westernfilmekben karriert befutó fiatal kezdő volt, aki 33 évvel később, több akadémiai elismeréssel a zsebében immár veteránként elvállalta a Ben-Hur modernizálását. Jól tudta, ha a cowboymozik háttérvetítéses technikáját használja, halálra ítéli a látványt. Valószínűleg ez az egyik titka ennek a filmtörténeti jelentőségű jelenetsornak, a 11 perces kocsiversenynek. Az akkori legmodernebb technikával, főleg a 65 mm-es, böhöm nagy kamerával sikerült Robert Surtees operatőrnek a gigantikus Rómát keresztülpásztázni. Wyler nem pontosan a regény adaptációját álmodta vászonra, hanem inkább a némafilmes eredetit. A circus-jelenet díszletei és fogatai is Fred Niblo filmjét juttatják az eszünkbe. Sokáig legenda volt, hogy haláleset történt volna a verseny felvételekor, ám ez a városi legenda csak a remek vágási és a magyar származású akciórendező Márton András technikájának volt köszönhető. Míg a hajócsata szekvenciája a korai változatban nagy ívű katasztrófa, addig itt jobbára modell csónakok és az evezősök kamarajeleneteiből áll. Kimaradt viszont, talán a prüdéria miatt, Messala szeretőjének, az eredetiben a dús és romlott erotikát jelképező karaktere.

Kép a Ben-Hur című filmből, 1959

A Ben-Hur tulajdonképpen egy hibátlanul időzített mű volt. Az amerikai peplumfilm zsánere, – amelyet olasz szignója helyett inkább sword-and-sandal movienak szoktak becézni – épp elvesztette emblematikus alakját, Cecil B. DeMille-t. Wyler filmje pont ezt az űrt töltötte ki, s amikor a Ben-Hur 11 Oscart zsebelt be, nyilván ünnepelt sikere és technikai bravúrjai miatt, a műfajnak is bealkonyult. Ugyan a következő esztendőkben még rengeteg ókori-mozi készült, de mindegyikük bukásnak bizonyult és 1965 után több évtizedes téli álomba merült a történelmi-mitológiai film válfaja. A 32. Oscar gálán könnyű dolga volt a producereknek, hiszen ekkor még a fekete-fehér és a színes film külön szobrocskát kapott, így technikai díjak terén nem sikerült valódi versenyt kialakítani. A forgatókönyvet ugyan elbukta a produkció, de Charlton Heston Jack Lemmont és James Stewartot győzte le a versenyben. A Ben-Hur igazi „kihívója” Otto Preminger feszült bírósági-drámája, Egy gyilkosság anatómiája (Anatomy of a Murder, 1959) volt, amelynek azonban kevés lobbi jutott a hatalmas megapródukció árnyékában.

Kép a Ben-Hur című filmből, 1959

Ben-Hur és Messala szerepére eredetileg Burt Lancastert és Leslie Nielsent is kiszemelték, ám végül a siker érdekében markánsabb arcokra volt szükség. Charlton Hestonnak szinte nyakában ült a Jóisten, a western-karakterek mellett játszotta már Mózest és Marcus Antonius szerepét is. Színpadias alakításaival pedig szinte kitörölhetetlen sarus hőssé vált a műfaj bukásáig. Az ellent alakító Stephen Boyd viszont ír újonc volt, aki szintén nem tudta egy ideig magáról levakarni a római toposzokat. A film egyik titkos kedvence a Hugh Griffith által (Oscar-honoráltan) megformált Ilderim sejk, akinek vaskos humora („Egy Isten még rendben, de egy feleség! Nem civilizált és nagy fukarság!”) néhol elfelejteti a cukormázt. A film népszerűségén látszik, hogy még „ellenfilmje” is készült Stanley Kubrick Spartacusával (1960), ahol a népvezér hős, már nem hazában és istenben, hanem az egyenlőségben hisz.

Kép a Ben-Hur című filmből, 1959

Ben-Hur azonban szuperember, még egy kicsit westernhős is, naiv pátosz lengi körül; egyaránt büszke arisztokrata, családfő, 41-es sorszámú gályarab, aki bármilyen mélyre is süllyed, ismét felemelkedik egy másik arisztokráciába. Ám a bosszú élteti, s története ennek beteljesedéséig (kb. a játékidő első 3 órájáig) érdekes. Sajnos Karl Turnberg forgatókönyvírónak már nem volt elég szuflája, hogy izgalmas befejezést kanyarítson a sztorinak. Bár a ’25-ös verzió kardcsörtéi és csodás gyógyulásai (aki előtt Jézus elvonul, az meggyógyul) helyesen kerültek ki a scriptből, mégis balzsamosan altatóra sikerült a bombasztikusnak szánt finálé.

Kép a Ben-Hur című filmből, 1959

Summa summarum, a Ben-Hur patetikussága és naiv párbeszédei ellenére is nézhető bibliai film, amelyet azért a főbb vallási ünnepeken gyomorbaj nélkül el lehet fogyasztani. Az Akadémia is ezt gondolhatta ’59-ben, amikor kitüntette a filmet és vele a műfajt is. S talán a díjazók egy kicsit soknak is érezhették a honoráriumot, hiszen az ezredfordulóig (Ridley Scott Gladiátoráig) nem részesült peplumfilm ebben a kegyben. Bár azt sem gondoltuk volna, hogy a műfaj kisdedének számító fantasy-zsáner 2003-ban a Gyűrűk Urával szintén 11 Oscart helyez egyszerre a vitrinbe. Úgy látszik Hollywoodban az elhanyagolt filmfajták már csak így járnak.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

10

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat