Kyle Newman: Fanboys - Rajongók háborúja Kyle Newman: Fanboys - Rajongók háborúja

Galaxis meg nem is útikalauz rajongóknak

Kyle Newman: Fanboys - Rajongók háborúja

ÉRTÉKELD A FILMET!
Fanboys
Kyle Newman
2008

A Filmtett szerint: 6 10 1

6

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Mindenki titkolt vagy kevésbé titkolt vágya, hogy kedvenc filmjeit és karaktereit viszontláthassa egy ezeknek szentelt másik filmben. Nos, az én hasonszőrű álmom még mindig beteljesületlen, de örömmel jelentem, hogy a vérbeli Star Wars-rajongók készíthetik (t)rekeszizmaikat egy kis együgyű, de annál szórakoztatóbb csillagközi utazásra.

Nem tartozom a földtől elrugaszkodott Star Wars- és Star Trek-rajongói klubba, de azért témában vagyok, hogy ki, kivel, mikor, hogyan és miért? – kell ismerni ezeket a filmeket, mert ellenkező esetben a valódi poénok 99%-a értelmetlen lesz, filmünk pedig azonosul egy Cool túra-szerű, minden humorosságtól mentes, retardált vígjátékkal. Tehát Kyle Newman második nagyjátékfilmje, a Fanboys igazából csak hűséges fanoknak ajánlott, de azoknak nagyon!

Kép a Fanboys című filmből

1998-ben járunk. Néhány Star Wars-mániás fiatal, Eric, Windows, Hutch és Zoe rájön, hogy barátjuk, Linus, halálos betegsége miatt már nem fogja megérni a franchise néhány hónap múlva bemutatásra kerülő legújabb mesterművét, a Star Wars I. – Baljós árnyakat. Egy őrült szikrának köszönhetően elhatározzák, hogy behatolnak George Lucas birtokára, a Skywalker ranchre, és a roppant nemes cél érdekében még a bemutató előtt megszerzik a filmet. A karakterek kissé átlagosak, a road trip kissé unalmas és fröcsög a kliséktől, ám igazából a történet csak egy „rossz” kifogás, hogy valamire fel lehessen szúrni az összegyűjtött poénokat és cameókat – hiszen ezek adják a film lényegét.

Promóciós kép a Fanboys című filmhez

A csattanók leginkább a fiatalok utazása során elhangzó benfentes poénokból állnak össze. Útjuk során találkoznak legfőbb ellenségükkel, a Star Trek-rajongói táborral: a trekkie-k azzal húzzák ki a dugót, hogy illetlen szavakkal illetik a starwarsosok már-már szentté avatott hősét, Han Solót. Néhány, van Damme-ot is megszégyenítő harci mozdulat után hőseink lerendezik az ellenséget, majd további – most meg nem említendő – kalandok után végül az ellenséges tábor Kirk kapitánya, maga William Shatner juttatja el a fiatalokat George Lucas birtokára.

Kép a Fanboys című filmből

A film egyik legérdekesebb aspektusa az, ahogyan a szerzői jogok és az internetes letöltögetés egyre égetőbb kérdéséhez viszonyul. Az öt, felnőni alig akaró örök-kamasz célja ugyanis – illegálisan, ingyen megnézni A Filmet –  majdhogynem felszentelődik a filmben, amire még a nagy George Lucas is áment mondott (hogyne mondott volna, az ő máját hizlalja aszteroida méretűre!). Mekkora rajongó kell legyél, hogy a filmlopás bocsánatos bűn legyen, sőt, hőstett? Vagy egy halálos betegség még jobban megfelel a célnak? A kérdések zavaróak, s a filmben rájuk kapott válaszok talán túl egyértelműek – még akkor is, ha a rajongók szépen megtanulják a leckét és a többiekhez hasonlóan a premier napja előtt sátorban alszanak a mozi előtt.

Kép a Fanboys című filmből

Lehet, hogy kreatívabb lett volna egy picivel kritikusabb hozzáállás a rajongás tárgyához, ekkora nagy „fankodás” ugyanis másfél órán keresztül elég egyoldalú tud lenni. Hálistennek az alkotók azért egy kis fricskát megengedtek maguknak: a film legvégén elhangzó kérdés kicsit kárpótol a sok ismert poénért és szituációért. Nem mondom el, mi az a kérdés, nem spoilerezek: tessék rajongóhoz hű módon „betörni” az alkotókhoz és megnézni a filmet, majd rendszeresen feltenni magunknak és a filmiparnak.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Fanboys

Fanboys

Színes , 90 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

6

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat