Ritka betegségre hívja fel a figyelmet egy Céline Dion-portréfilm Ritka betegségre hívja fel a figyelmet egy Céline Dion-portréfilm

Ritka betegségre hívja fel a figyelmet egy Céline Dion-portréfilm

Az I Am: Céline Dion egy éven át követi a világhírű énekesnőt, aki ritka neurológiai betegséggel küzd – a film célja az utóbbival kapcsolatos ismeretterjesztés és érzékenyítés.

Az énekesnőnél ún. „merev-ember szindrómát” (stiff person syndrome) állapítottak meg az orvosai. Az autoimmun alapú, ritka neurológiai betegség a gerincvelőt és az agyat támadja, fájdalommal, fokozott érzékenységgel és izomgörcsökkel jár. A betegséget először 1956-ban írták le, és valószínűleg két embert érint egymillióból.

Céline Dion először 2022 decemberében beszélt nyilvánosan – egy Instagram-videóban – arról, hogy a kór a mindennapjai minden részletét befolyásolja.

„Az elmúlt néhány év hatalmas kihívást jelentett számomra, utazást a betegségem felfedezésétől addig, hogy megtanultam vele együtt élni és kezelni, nem engedni, hogy meghatározza azt, hogy ki vagyok – idézi az énekesnőt a filmről beszámoló The Guardian. – [...] úgy döntöttem, dokumentálom az életemnek ezt a részét, hogy azzal segítsek olyanokon, akik hasonló betegségben szenvednek.” 

Hivatalos szinopszisa szerint az I Am: Céline Dion „érzelmes, energikus és költői szerelmeslevél a zenének”, az Amazon MGM Studios vezetője, Jennifer Salke szerint „egy sorsfordító időszak nyers és intim ábrázolása”. 

Az Amazon-MGM által megvásárolt portréfilmet Irene Taylor rendezte, akinek a The Final Inch című rövid dokumentumfilmje 2009-ben Oscar-jelölést kapott.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat