Természetfilm-fesztivál születik Romániában Természetfilm-fesztivál születik Romániában

Természetfilm-fesztivál születik Romániában

Természetvédelmi témájú ismeretterjesztő filmek vetítéseire, fotókiállításra, gyerekprogramokra és különféle műhelyekre várja nézőit a Lynx Fesztivál első kiadása június 1-je és 5-e között, Brassóban.

A fesztivált a Vad Románia Egyesület (Asociația România Sălbatică) szervezi, partnere a Forona Egyesület. A fesztivál első kiadásának minden rendezvényére ingyenes a belépés. 0 lej értékű helyjegyet a vetítések helyszínén, az Astra moziban vagy online lehet váltani.

A projekt célja a természet fontosságának a tudatosítása, ugyanakkor találkozási és kapcsolatteremtési lehetőség a természetszerető közönség, a témával foglalkozó filmesek és fotósok, valamint a környezetvédő civil szervezetek között – áll a fesztivál sajtóközleményében.

A fesztivál főszervezője az az egyesület, amelynek tagjai a Vad Románia (România sălbatică) című, nagy sikerű ismeretterjesztő filmet készítették, elnöke Dan Dinu, a film egyik rendezője, alelnöke Matei Truța, a film producere. A filmet több mint 23 600-an nézték meg. „Bár a legelső kiadásnál tartunk, sikerült néhány kiválóságot meghívnunk, és a két partneregyesület tagjaiból összeállt csapat kihagyhatatlan vizuális élményben fogja részesíteni a közönséget – idézi a közlemény Dan Dinut. – Szeretnénk, hogy ez az esemény hagyományt teremtsen, és a Lynx Fesztivál Brassó egyik meghatározó eseményévé váljon.” 

Az első kiadás 10 egészestés természetfilmet tűzött műsorára, valamennyit az elmúlt két évben mutatták be nagy nemzetközi fesztiválokon. Köztük van Az elefánt és a termesz (r. Mark Deeble, Victoria Stone), amely tavaly két díjat is elnyert a németországi Green Screen Fesztiválon, az amerikai kritikusok által elismert Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story (r. Ben Masters), a Nature Namure nagydíjas Hiúza (Lynx, r. Laurent Geslin), valamint 2021-es dokumentumfilmes Oscar-díj nyertese, a Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher, r. Pippa Ehrlich, James Reed). A fesztivál egyik díszvendége éppen az utóbbi film producere, Ellen Windemuth lesz, aki egyúttal az első interaktív, környezetvédő streaming-platform, a WaterBear alapítója is.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat