Természetfilm-fesztivál születik Romániában Természetfilm-fesztivál születik Romániában

Természetfilm-fesztivál születik Romániában

Természetvédelmi témájú ismeretterjesztő filmek vetítéseire, fotókiállításra, gyerekprogramokra és különféle műhelyekre várja nézőit a Lynx Fesztivál első kiadása június 1-je és 5-e között, Brassóban.

A fesztivált a Vad Románia Egyesület (Asociația România Sălbatică) szervezi, partnere a Forona Egyesület. A fesztivál első kiadásának minden rendezvényére ingyenes a belépés. 0 lej értékű helyjegyet a vetítések helyszínén, az Astra moziban vagy online lehet váltani.

A projekt célja a természet fontosságának a tudatosítása, ugyanakkor találkozási és kapcsolatteremtési lehetőség a természetszerető közönség, a témával foglalkozó filmesek és fotósok, valamint a környezetvédő civil szervezetek között – áll a fesztivál sajtóközleményében.

A fesztivál főszervezője az az egyesület, amelynek tagjai a Vad Románia (România sălbatică) című, nagy sikerű ismeretterjesztő filmet készítették, elnöke Dan Dinu, a film egyik rendezője, alelnöke Matei Truța, a film producere. A filmet több mint 23 600-an nézték meg. „Bár a legelső kiadásnál tartunk, sikerült néhány kiválóságot meghívnunk, és a két partneregyesület tagjaiból összeállt csapat kihagyhatatlan vizuális élményben fogja részesíteni a közönséget – idézi a közlemény Dan Dinut. – Szeretnénk, hogy ez az esemény hagyományt teremtsen, és a Lynx Fesztivál Brassó egyik meghatározó eseményévé váljon.” 

Az első kiadás 10 egészestés természetfilmet tűzött műsorára, valamennyit az elmúlt két évben mutatták be nagy nemzetközi fesztiválokon. Köztük van Az elefánt és a termesz (r. Mark Deeble, Victoria Stone), amely tavaly két díjat is elnyert a németországi Green Screen Fesztiválon, az amerikai kritikusok által elismert Deep in the Heart: A Texas Wildlife Story (r. Ben Masters), a Nature Namure nagydíjas Hiúza (Lynx, r. Laurent Geslin), valamint 2021-es dokumentumfilmes Oscar-díj nyertese, a Tanítóm, a polip (My Octopus Teacher, r. Pippa Ehrlich, James Reed). A fesztivál egyik díszvendége éppen az utóbbi film producere, Ellen Windemuth lesz, aki egyúttal az első interaktív, környezetvédő streaming-platform, a WaterBear alapítója is.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc, rövidfilmből kirügyezett horrorfilmed?

Friss film és sorozat