Kezdődik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle Kezdődik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle

Kezdődik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle

Kolozsvár központtal és párhuzamosan 15 másik romániai településen ma éjfélkor – a Filmgalopp versenyének online elindulásával – megkezdődött a Filmtettfeszt idei kiadása. A hivatalos megnyitóra délután 17:30-kor kerül sor a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban. A fesztivál nyitófilmje az idén 20 éves Kontroll.

Összesen 17 új nagyjátékfilm, 4 klasszikus mestermű, 5 egészestés dokumentumfilm és rengeteg rövidfilm várja az erdélyi közönséget a mozikba és a Filmtettfesztet befogadó egyéb kulturális intézmények vetítőtermeibe ezen a héten. A rendkívül sokszínű programot gyerekeknek szóló vetítések és animációs műhelyek egészítik ki – utóbbiakra Kolozsváron és Nagyváradon lehet bekapcsolódni –, szakmai programokon lehet ismereteket bővíteni, és rengeteg filmes érkezik Kolozsvárra, Nagyváradra, Csíkszeredába és Sepsiszentgyörgyre, hogy közönségtalálkozón meséljen alkotásairól.

A fesztivál nyitófilmje a Kontroll, amelyet főszereplője, Csányi Sándor kísér el a kolozsvári vetítésre.

A válogatásba bekerült az elmúlt évben bemutatott mindkét egészestés magyar animációs film, a berlinalén debütált Műanyag égbolt, valamint Magyarország idei Oscar-nevezettje, a Kojot négy lelke – utóbbi országos premierként lesz látható a Filmtettfeszten, és mindkét film vetítése után közönségtalálkozó is lesz Kolozsváron.

A programban vannak néhány hete bemutatott – MellékszereplőkLátom, amit látszA másik érintése – és korábban debütált, kiemelkedő színészi teljesítményekkel brillírozó –LarryVeszélyes lehet a fagyiHat hétMagasságok és mélységek – filmdrámák és fergeteges vígjátékok – Szia, Életem!Nyugati nyaralásZanox – kockázatok és mellékhatások is. Az előbbiekhez csatlakozik a Hadik című kosztümös, történelmi kalandfilm, és a szintén megtörtént eseményeket feldolgozó, hat Magyar Mozgókép Díjjal elismert Blokád, illetve a nem annyira konkrét eseményt feldolgozó, általánosabb üzenetű politikai filmdráma, a Hatalom.

A program rövidfilmes válogatásában a szokásos, sokszorosan díjazott alkotások mellett, kiemelt helyre került egy vajdasági magyar alkotók filmjeiből összeállított válogatás, valamint a Filmtett Workshop alatt, idén nyáron fiatal Kárpát-medencei alkotók által készített kisjáték- és animációs filmek premiervetítése.

Bár a Filmtettfeszt idén is alapvetően szemlejellegű esemény, kilencedik alkalommal zajlik versenyprogramja, az idén fiatal erdélyi dokumentumfilmeseket megszólítő, és az ő munkáikat kiemelni hivatott Filmgalopp. A verseny fődíjának sorsáról háromtagú szakmai zsűri dönt, de a közönség is szavazhat: ma éjféltől október 6. éjfélig online is megnézhetőek az alkotások, és ugyanígy lehet szavazni a közönségdíjra legméltóbbra.

Ha nem jutsz el a mozis vetítésre, nézd meg online a Filmgalopp versenyfilmjeit, és szavazz a kedvencedre itt!

A programot két konferencia egészíti ki: Kolozsváron a BBTE Magyar Film és Média Intézete, a Filmtett és az Apertúra folyóirat partnerségében áll össze az Elképzelt Erdély vizuális emlékezete című konferencia, amelynek előadói Erdély elsősorban dokumentumfilmes ábrázolásait kutatják, illetve Kolozsváron, Nagyváradon és Csíkszeredában lehet meghallgatni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembereinek előadásait a Jövőformálás. A fiatal nemzedékek médiatudatosságának helyzete és fejlesztése című minikonferencián.

A fesztivál kiemelt szakmai programja Mikulás Ferenc kolozsvári mesterkurzusa: az animációs producer vezeti a Kecskemétfilm stúdiót 52 évvel ezelőtti alapítása óta, ahogy a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált is. A beszélgetésre október 7-én, szombat délután 16:30-kor lehet beülni a Művész moziba.

A fesztivál részletes programja elérhető a filmtettfeszt.ro honlapon.

A filmeket román – néhány esetben angol – nyelvű felirattal vetítik, a belépés szinte minden helyszínen ingyenes, helyenként 0 lej értékű jegy „vásárlásához” vagy regisztrációhoz kötött (a belépési feltételekről szintén a hivatalos fesztiválhonlap Program menüjében lehet tájékozódni).

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Szavazó

Ki a kedvenc Napóleonod?

Friss film és sorozat