Drakula halála remake-kel ünneplik a Magyar Film Napját a Sapientián Drakula halála remake-kel ünneplik a Magyar Film Napját a Sapientián

Drakula halála remake-kel ünneplik a Magyar Film Napját a Sapientián

Április 30. alkalmából a Drakula halála című 1921-es film remake-jének fejezeteit és ahhoz kapcsolódó werkfilmeket lehet megnézni a Sapientia EMTE kolozsvári dísztermében.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának Média Tanszéke május 2-án, hétfőn 16 órára, az egyetem Hunyadi Mátyás dísztermébe várja az érdeklődőket: Lajthay Károly 1921-ben készült, elveszett Drakula-filmjének, a Drakula halála remake-jének előzőleg létrehozott és legújabb fejezeteit vetítik le, és bemutatnak egy válogatást a projekt nyomán megvalósult werkfilmekből és ismeretterjesztő filmekből.

Drakula halála - remake

A Drakula halála celluloid-workshop első állomása 2018-ban volt, ekkor a Sapientia EMTE Média Tanszéke az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva celluloid filmes workshopot szervezett a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával, ennek eredményeként született meg a remake első öt fejezete. 2021-ben ez a közös munka folytatódott – ennek eredményeit mutatják be a hétfői programsorozatban.

A vetítést követően sor kerül egy kerekasztal-beszélgetésre is, amelyen a projekt vezetője és a Sapientia EMTE oktatója, dr. Lakatos Róbert, a remake két főszereplője, Pálffy Tibor és Molnár Enikő, a 2021-es fejezetek egyik rendezője, Farkas Boglárka Angéla, valamint Pál Emőke színésznő és Szántai János újságíró vesz részt. A beszélgetést dr. Blos-Jáni Melinda moderálja.

Az érdeklődők mindemellett egy tematikus kiállítást is meglátogathatnak a díszterem előterében.

2018 óta április 30. a Magyar Film Napja: 1901. április 30-án mutatták be az első magyar rendezett filmet, A táncz című ismeretterjesztő alkotást. Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula filmjéből csupán állóképek maradtak fenn, de a Magyar Film Napjának rendezvénysorozatához idén is több televízióadó, streaming-csatorna és mozi is csatlakozott.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Szavazó

Melyik zenész életéből néznél biopicet?

Friss film és sorozat