Elveszett magyar Drakula-film remake-je készül Kolozsváron Elveszett magyar Drakula-film remake-je készül Kolozsváron

Elveszett magyar Drakula-film remake-je készül Kolozsváron

Hétfőn folytatják az elveszett magyar Drakula-film remake-jének forgatását a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári filmes szakának diákjai.

A 13 fejezetből álló egészestés játékfilm elkészítése annak a celluloid-filmes workshopnak a része, amelyet a Sapientia EMTE filmes szaka az Erdélyi Magyar Filmszövetséggel társulva a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT támogatásával szervezett meg, olvasható az egyetem internetes oldalán.

A közlemény szerint a diákok az 1921-ben magyar-osztrák-francia koprodukcióban készült Drakula halála című film remake-jét készítik el. A filmet a marosvásárhelyi származású Lajthay Károly rendezte, egy évvel F. W. Murnau Nosferatuja előtt, tehát ez lehet a világ első Drakula-filmje. Társforgatókönyvírója Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály volt.

A film a második világháború alatt elveszett, és a forgatókönyvét sem sikerült megtalálni, így a remake forgatókönyvének alapja Pánczél Lajos újságíró és filmkritikus filmregénye, amely feltételezhetően a film alapján íródott.

A 13 fejezet mindegyikét más rendező rendezi, eddig Buzási Gyopár, Gödri Attila és Kovács Flóra részét forgatták le, 2018-ban további két fejezetet vesznek fel. A film operatőrei Török Ádám és Dózsa Endre. Drakula szerepét Pálffy Tibor, Tillner doktorét Salat Lehel, Mary szerepét Molnár Enikő vállalta.

Drakula halála

A projekt felelőse Dr. Lakatos Róbert Árpád, a Sapientia EMTE filmes szakának oktatója, az Erdélyi Magyar Filmszövetség elnöke. A film látványvilágának kialakításában Dr. Radu Igazság segített, audiovizuális dramaturgia szempontjából Dr. Pálos György konzultált az alkotókkal, a stábok megszervezésében és a gyártási folyamat elindításában Rebekah Jorgensen játszott kiemelten fontos szerepet, Dr. Mira Marincaș pedig a filmek előhívását felügyeli.

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat