Dan Chișu is koronavírus-antológián dolgozik Dan Chișu is koronavírus-antológián dolgozik

Dan Chișu is koronavírus-antológián dolgozik

A román filmrendező-producer kilenc részes, mobiltelefonnal, egyetlen hét alatt felvett szkeccsfilm utómunkáján dolgozik. A no budget felvételeket maguk a színszek készítették.

Nouă povești de dragoste și ură in izolare (magyarul kb.: Kilenc történet szerelemről és gyűlöletről az elszigeteltségből) – ez a címe Dan Chișu projektjének, ami egy személyes csalódás nyomán született. „Csalódott voltam, amiért 5 perc (5 minute) című nagyjátékfilmem március 26-ára tervezett bemutatója és az ekkor induló országos turné elhalasztódott a koronavírus-járvány miatt” – mondta a rendező a Film New Europe-nak. Egy baráti beszélgetés során és a Discutabil című, pandémiatémájú online sitcom apropóján, eszébe jutott, hogy forgathatna egy nagyjátékfilmet egy rendezőről, aki karantén idején próbál filmet készíteni.

Kilenc történet... el is készült, a főszereplő rendezőt maga Chișu alakítja. Rendezőnk megpróbál meggyőzni néhány színészt, hogy játssza el otthon a ráírt szerepeket. Adrian Silișteanu operatőr és Alex Pintică vágó is saját magát alakítja: az ő segítségükkel a rendező megpróbál összerakni történeteket olyan emberekről, akik hosszabb-rövidebb időt karanténban töltöttek. A karantén valós érzete és a színészekkel történő események lassan elhagyják a dokumentumfilm világát, és egyfajta katasztrófafilmbe fordulnak, miközben az alkotók felidézik Jafar Panahi kényszerű, politikai hátterű „karanténját” is.

A forgatókönyvet Chișu írta, de a színészek szabadon alakíthatták a rájuk eső részeket. Adrian Silișteanu a képkeretezés és a világítás kapcsán látta el őket tanácsokkal. Néhány felvétel szándékosan homályos, hogy hitelessé tegye a filmet, jelezve az ilyen típusú felvételek technikai nehézségeit. A film vágása nyolc napig tartott.

„A költségvetés 0 volt. Senki sem kapott pénzt, de kifizettük a sört, amit az egyik színésznek meg kellett innia, s egy másik történethez pedig a színész cigarettáját” – mondta Chișu.

A film premierdátumát még nem rögzítették, a rendező még mérlegeli a televíziós és/vagy online bemutatás lehetőségeit.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Szavazó

Melyik a kedvenced az idei Oscar-jelöltek közül?

Friss film és sorozat