A TIFF Házba költözött az Erdélyi Mozgóképmúzeum A TIFF Házba költözött az Erdélyi Mozgóképmúzeum

A TIFF Házba költözött az Erdélyi Mozgóképmúzeum

Románia első filmtörténeti emlékhelye tavaly decemberben nyílt a kolozsvári Szabók bástyájában, majd alapítói a TIFF-fel „szövetkezve” új helyszínre költöztették: a patinás Egyetem utcai pincehelyiségben ma délben tartottak megnyitót.

Erdélyi Mozgóképmúzeum

A bejárat mellett három nyelvű szöveg helyezi európai kontextusba és foglalja össze vázlatosan az erdélyi filmgyártás történetét Janovics Jenőtől a kortárs dokumentumfilmesekig.

A kisebb szobákra tagolt kiállítás képi anyaga ennek megfelelően épül fel: Janovics-némafilmek fennmaradt képkockái és a legendás direktorról készült fényképek a kor hangulatát felidéző bútorok és egy gramofon az egyik sarokban, a kiállítás legtávolabbi egységeként pedig egy fotóválogatás a dokumentumfilmes Xantus Áron munkáiból. Nem csak magyar filmesekről van itt szó, hanem a régió román alkotóiról is – pl. a TIFF egyik helyszínének névadójáról, a népszerű román színész Florin Piersicről.

A Xantus Alapítvány által összeállított tárlat végigköveti a felvevőgépek és vetítőgépek fejlődésének történetét a 20. század legelején használt vetítőktől az 50-es években a mozikban használt technikán át a 90-es évek elejének videokameráiig.

A kiállítás mozgóképes anyagot, illetve illusztratív – pl. a fikciós cenzori szoba – vagy a filmkészítéssel kapcsolatos, játékos elemet is tartalmaz – izgalmas története van pl. Az angol beteg plakátja előtt kiállított, szerény kis „kődarabnak” is.

 

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Szavazó

Melyik filmet várod az idén ősszel-télen?

Friss film és sorozat