Drakula halála. Felolvasóest az Insomniában Drakula halála. Felolvasóest az Insomniában

Drakula halála. Felolvasóest az Insomniában

A 13. Filmtettfeszt alkalmával vasárnap, október 6-án 21 órakor felolvasóest kezdődik a kolozsvári Insomnia Kávéházban. Terítéken a Drakula halála című „filmregény”. A rendezvény társszervezője az Origo Egyesület, ötletgazdája Szántai János. További szereplői: Pál Emőke, Karácsonyi Zsolt és Jakab-Benke Nándor. Az est házigazdája Papp Attila Zsolt.

F. W. Murnau Nosferatuját sokan az első Drakula-filmként emlegetik – tévesen. Az 1922-ben bemutatott expresszionista némafilm tagadhatatlanul remekmű és filmtörténeti mérföldkő, ám Bram Stoker Drakula című regényének nem ez az első adaptációja. A vámpírgróf ugyanis egy évvel korábban, 1921-ben „lépett” először a filmvászonra Bécsben egy magyar horrorfilm, a marosvásárhelyi születésű Lajthay Károly rendezte Drakula halála Gonoszaként. A filmet nagy sikerrel vetítették Európa-szerte a mozgókép-színházakban, majd 1923-ban újravágták és ismét bemutatták Budapesten.

A történet hősnője rémítő víziókkal küszködik, miután meglátogatott egy elmegyógyintézetet, amelynek egyik lakója azt állítja, ő Drakula gróf. A nő nem tudja, hogy az ijesztően valószerű látomások valódiak-e vagy csupán rémálmok…

„A darab női főszerepét egy új csillag, Lene Myl játsza, akinek temperamentumos játéka, fölényes megjelenése, karakterisztikus arckifejezése biztosítja a darab sikerét – értékeli egy korabeli kritika. – Lene Myl szerb származásu, családi neve Miléne Pavlovic. Eddig Berlinben és Rómában játszott filmgyáraknál és nagy sikerrel szerepelt Bécsben is […]. Partnere: Paul Askenas, a bécsi Deutsches Volkstheater tagja, közreműködnek még Lux Margit, Thury Elemér, a nagyszerü karakter-szinész, továbbá Zoltán Dezső, aki nem más, mint Kertész Mihály öccse.”

Bár a filmet utolérte a celluloidkópiák végzete – egyetlen fennmaradt példányáról sem tudni –, túlélte az azóta eltelt közel egy évszázadot a Drakula halála alapjául szolgáló filmnovella.

A rendezvény társszervezője az Origo Egyesület, ötletgazdája Szántai János. További szereplői: Pál Emőke, Karácsonyi Zsolt és Jakab-Benke Nándor.

A belépés ingyenes, akárcsak a Filmtettfeszt összes többi programpontjára. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Támogass egy kávé árával!
 

Friss film és sorozat

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Szavazó

Kinek a Criterion Closet Picks-videójára lennél kíváncsi?

Friss film és sorozat