Stephen Daldry: The Hours / Az órák Stephen Daldry: The Hours / Az órák

Férjek és eleségek

Stephen Daldry: The Hours / Az órák

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az órák
Stephen Daldry
2002

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A szépirodalmi ihletéssel kacérkodó hollywoodi produkciók szép kiállítás és sztárok nélkül még a videó-forgalmazást sem érnék meg, nemhogy az Oscar-jelölést. Ezen igényes közönségfilmek a történet jelentésrétegeit a közérthetőség kedvéért az adaptáció egyes lépcsőiként, térben és időben látványosan elkülönítve vezetik fel, hogy az esetleges átfedések és kapcsolatok minél hangsúlyosabbak legyenek. Az órák mintapéldánya ennek a népkonyhai fogásnak, a Billy Elliot rendezője pedig nem két marokra fogja, hanem finoman veszi kezébe a fakanalat, akár egy tollat.

A Michael Cunningham azonos című, Pulitzer-díjas regénye alapján készült film a könyv alapötletéhez nem tesz hozzá sokat. Ahhoz hasonlóan három különböző korban élő nőről szól, kiknek sorsát Virginia Woolf regénye, a Mrs. Dalloway köti össze: egyikük írja, a másik olvassa, a harmadik pedig megéli a könyv lapjait. Stephen Daldry rendező nem lapozta agyon sem az eredeti Woolf-könyvet, sem Cunningham munkáját, csupán ledirigálta a kényes óvatossággal felfűzött jeleneteket, bízva színésznő dívái tehetségében és a sminkesek munkájának tartósságában. Sok félnivalója nem volt, hiszen a díszletek és kellékek az érzékeny, de ötletekben nem sziporkázó fényképezéssel karöltve félsikert jelentenek, a három különböző kor hiteles megjelenítésének terhe pedig nagyrészt az adott színésznő vállán nyugszik. Az 1925-ben, 1951-ben és 2001-ben játszódó jelenetek önmagukban filmes helyzetgyakorlatoknak tekinthetők, koronkénti csokorba fogva tökéletlen kisfilmeknek, melyeknek elsődleges legitimitást a kulcscsontjuktól a fejük búbjáig ismert és szeretett színésznők arca ad. A szokványos filmes elbeszéléshez képest akár merésznek is mondhatnánk Daldry vállalkozását a hármas történet bemutatására, a biztos pillérek azonban megkönnyítik a rendező dolgát, és a köztük fennálló képzelt kohézió egy kis nézői jóindulattal egységgé avatja a filmet.

Stephen Daldry: The Hours / Az órák

A történet kiinduló szálát és egyben keretét Virginia Woolf családi és orvosi felügyelet alatt töltött richmondi napjai adják, amikor belekezdett Mrs. Dalloway című regényének írásába. Az írónőt James Joyce műve, a Ulysses ihlette, amely egy dublini hirdetési ügynök egy napjáról szól. Válaszul Woolf könyve – melynek munkacíme Az órák volt – egy felső-középosztálybeli angol nő egy napját meséli el, aki éppen partit készül adni. Mrs. Dalloway kifelé rendkívüli magabiztosságot mutat, belül azonban kétségek gyötrik, nem találja önmagát. A 41 éves Woolf már túlságosan zaklatott ahhoz, hogy a magabiztosság látszatát keltse, Londonba vágyik, de tudja, hogy a város megölné őt. Szemében egy-egy ötlet megszületésekor felcsillan a szereplők sorsának irányítása felett érzett öröm, regénye fejében külön életre kel, ő pedig a világból érkező apró impulzusok alapján, szinte véletlenszerűen irányítja hősei sorsát. Nicole Kidman nem különösen érzékeny alakításairól volt ismert – egészen a Tágra zárt szemek, a Moulin Rouge, az On-lány és a Más világ elkészültéig, amikor bebizonyosodott, hogy az egykori BMX-bandita válása után végre színésznővé érett. Woolf szerepében mutatós orr-protézisével sem önmagára, sem az írónőre nem hasonlít, a húszas években játszódó jeleneteket mégis az ő játéka teszi igazán hitelessé: nikotintól sárga ujjaival idegesen szippant sodort cigarettájából, miközben szemgolyója sejtelmesen jár fel-alá, amikor a szakácsnőt cukrozott gyömbérért Londonba küldi. „Kis dolgokban a legnagyobb” – mondja a klasszikus reklám, és igaz ez nemcsak Kidman alakítására, de a film egészére is, hiszen a történet nagy dolgokról szól ugyan – sors, akarat, siker, bukás, önvizsgálat –, Daldry jobb híján mégis az apró gesztusok és finom párhuzamok játékát játssza, miként tette ezt első filmje, a Billy Elliot esetében is. A rendező ijesztően szűk játékteret hagy színésznőinek, akik ebbe természetesen nem nyugszanaknak bele, és hozzák a tőlük elvárható minimumot – ami Az órák hangszerelésében persze parádésnak hat.

Stephen Daldry: The Hours / Az órák

Laura Brown egy unalmas amerikai kertvárosban él, a háziasszonyi munkák terén alkalmatlannak bizonyul, férje iránt a semminél is kevesebbet érez, kisfiához pedig gyengéd szálak fűzik, melyek érzelmeknek nem feltétlenül nevezhetők. Laura Brown a Mrs. Dallowayt olvassa, 1951-et írunk. A történet második szála a fogyasztói tömegtársadalmak kritikáját adja, ahol Woolf könyvének önismereti problémái hatványozottan jelennek meg: boldogtalan háziasszony Mrs. Dalloway hatására öngyilkosságot kísérel meg. Laura napja az egyetlen a három történet közül, amely önmagában is megüti az „eleje–közepe–vége” mércét – csak az a kár, hogy átlóg a harmadik szálba. Julianne Moore a tőle megszokott erőteljes alakítást nyújtja Laura szerepében, sorházba zárt háziasszony-figurája ijesztő kontrasztot mutat a környék álomszerűen könnyed építészetével. A történet leszbikus szála itt mutatkozik meg – történelmi sorrendben – először a film során, amikor a házaséletben fuldokló Laura váratlanul és gyanútlanul – kisfia szeme láttára! – megcsókolja boldogtalan barátnőjét. A női érvényesülés és a „coming out” évtizedenként változó gyakorlata ezzel az apró epizóddal a film egyik leghangsúlyosabb momentumává válik: hiába a nagy szavak regényben és életben, a találkozó női ajkak mégis többet mondanak.

Stephen Daldry: The Hours / Az órák

Clarissa napjaink Mrs Dalloway-je, leszbikus kiadói szerkesztő, aki AIDS-ben szenvedő egykori szerelmének, a díjnyertes írónak szervez baráti ünnepséget. Mélyebb Woody Allen-filmekben hallani hasonló magas értelmiségi vitákat a párkapcsolatok, az önismeret és a lélek dolgairól, mint amilyeneket a történet harmadik szála kínál. A Hannah és nővéreiben már megismerhettük a sikeres színésznőt, aki csak adni képes, de viszonzást nem vár. Mia Farrow pár évvel később, a Férjek és feleségekben passzív-agresszív nőt alakít, aki a New York-i haladó értelmiség körében szintén gyakori jelenség lehet. Meryl Streep játéka Clarissaként a színésznő régebbi, a tegnap Hollywoodjából ismert szerepeit idézi, Mrs. Dalloway figurájának mai olvasata azonban a két-korszakos előkészítéshez mérve igencsak soványra sikeredett. Woody Allen paródiái modorosság nélkül, jóval hitelesebben szólnak napjaink Clarissáiról és Mrs. Dalloway-iről, mint Az órák megkoronázásának szánt cselekményszál, ezért Woolf életre keltett regényhősei némi csalódást jelentenek. A történet lekerekítésének természetes igénye dicséretet érdemel ugyan, de a három történet összekapcsolása inkább emlékeztet a lélekvándorlásra, mint az irodalom határokat nem ismerő erejére.

Stephen Daldry: The Hours / Az órák

Úgy tűnik, Hollywood kezd szerelembe esni a Halott Fehér Nőkkel, akiket nem elsősorban könyveikért, de halálos betegségükért érdemes csodálni – példa erre Kate Winslet Iris Murdoch szerepében. A néző kedvenc sztárján keresztül szívesen azonosul egy nehéz sorsú halott hírességgel (pláne háromszor!), borzong százhúsz percen keresztül, majd feltámadt senkiként áll fel székéből, és sóhajt: „Szegény Virginia – kövekkel a zsebében!”

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • Fekete Párduc 2

  Színes fantasy, képregényfilm, 161 perc, 2022

  Rendező: Ryan Coogler

 • Azt mondta

  Színes filmdráma, történelmi, 129 perc, 2022

  Rendező: Maria Schrader

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola