Roberto Benigni: La vita e bella / Az élet szép, 1999 Roberto Benigni: La vita e bella / Az élet szép, 1999

Egy holokauszt-vígjáték kapcsán

Roberto Benigni: La vita e bella / Az élet szép, 1999

Talán még jó páran emlékszünk arra, amikor az 1999-es Oscar-gálán Roberto Benigni színész-rendező a székek támláin táncolt végig, hogy átvegye a legjobb idegennyelvű filmnek odaítélt szobrocskát. A film címe: Az élet szép. Témája: a holokauszt. Műfaja: vígjáték. És akkor itt álljunk is meg egy pillanatra. Vígjáték a holokausztról? Nem szentségtörés ez?

Kate Winslet 2009-ben Oscar-díjat kapott Stephen Daldry A felolvasó című filmjében nyújtott alakításáért. A film témája, ha nem is közvetlen módon, szintén a holokauszt. A színésznő egy interjúban kijelentette: csak azért vállalta a szerepet, mert ha a holokausztról forgat, garantált az Oscar. A kijelentés kissé cinikus voltától eltekintve, a mondat lényege ez: holokauszt-filmet készíteni trendi. (Illusztrációként itt egy link – érdemes időrendben áttekinteni.) Egy kiváló thriller és egy kiváló holokauszt-film versenyéből valószínűleg az utóbbi kerül ki győztesen. Többnyire azonban csak akkor, ha az illető holokauszt-film komolyan kezeli a témát. Vagyis mementót állít a kimondhatatlan rettenetnek. Vagyis morálisan korrekt. Steven Spielberg 1994-es Schindler listája hét Oscart kapott, köztük a legjobb filmnek járót. Roman Polanski 2003-as A zongoristája három Oscart kapott, köztük a legjobb rendezőnek járót. Ezek, és sok más kiváló holokauszt-film a mementó-elven alapul. Ha egy filmes alkotó, úgymond, morálisan nem korrekt módon dolgozza fel a témát, baj van. A holokausztról nem lehet így beszélni. Vagy mégis? Hiszen Benigni vígjátékát szoborral jutalmazta az Amerikai Filmakadémia.

Kép Az élet szép (La vita e bella) című Oscar-díjas filmből

Tulajdonképpen két részre tagolódó alkotás Az élet szép. A hosszú, mintegy 50 perces „felvezető” vegytiszta, könnyed olasz vígjátéknak is elmegy. Az 1930-as évek Olaszországában egy Guido (Roberto Benigni) nevű pincér beleszeret egy gyönyörű nőbe (Nicoletta Braschi), és fergeteges, nevettető kalandok árán elszereti azt fasiszta vőlegénye karmai közül. Hosszú ideig a néző nem is szerez tudomást a később létfontosságúvá váló információról: a férfi zsidó. Ebben a vígjátéki részben található többek az a bájosan szatirikus előadás, amelyet Guido tanfelügyelőnek álcázva tart az iskolában az olasz felsőbbrendűségről, saját nagy orrával és ékes köldökével illusztrálva beszédét. Ez a karakterformálás és stílus Chaplint idézi fel, akinek A diktátora előkelő helyet foglal el Az élet szép forrásmunkái között. Az első és a második „rész” közötti tagolást egy többéves kihagyás is jelzi. 1945 táján járunk, Guido és Dora immár házasok, és van egy ötéves kifiuk, Giosue (Giorgio Cantarini). A háború az utolsókat rúgja, amikor a fasiszták begyűjtik és koncentrációs táborba küldik őket. A gyermekét védő apa, aki mellesleg világosan látja a helyzetet, egy aprólékosan kidolgozott történettel áll elő. Azt mondja a fiának, hogy ez az egész egy játék: aki összegyűjt 1000 pontot, megkapja a főnyereményt, egy igazi tankot. Általában ettől a pillanattól kezdik a filmet holokauszt-gúnyolatnak tekinteni. Pedig erről szó sincs. Benigni mindvégig biztos kézzel tartja fent a gyermek körüli védőhálót jelképező játék és a háttérben zajló rettenetes események közötti érzékeny egyensúlyt. És a végén a szülői szeretet mindent legyőz. Olyan hangok is akadtak, akik szerint ilyesmi nem történhetett meg. Egy francia rendező (talán Chabrol) mondta: a film nem arról szól, ami történt, hanem arról, ami történhetett volna. Benigni ehhez tartotta magát.

Kép Az élet szép (La vita e bella) című Oscar-díjas filmből

És akkor nézzük, csöppnyi kitekintésképpen, kik próbálkoztak a holokauszt „nevető” feldolgozásával, Benignin kívül. Az általam ismert filmek közül az első, amely „másképp” nyúlt hozzá a témához, Charlie Chaplin 1940-es, előbb említett A diktátora volt, bár ezt a filmet a kritikusok és kutatók inkább Hitlernek szánt szatirikus hadüzenetnek tekintik. A rohamosztagosok gettóbeli jelentében Chaplin mintegy megjövendöli a holokausztot. A korabeli kritikák túlzónak tartották az ominózus részt. (Bizonyos értelemben igazuk is volt, hiszen a jelenet hangulatilag nem illeszkedett az egyébként mesteri módon megalkotott Hitler-szatírába). Túlzónak, azaz szatírán túlinak. Pedig csak látta a jövőt. Mellesleg Chaplin a maga módján bánt el Hynkel-Hitlerrel, a náci hatalom jelképével. Kinevette. A kinevetés lélektanilag alaposan igazolt működési mechanizmus olyan esetben, amikor az ember tehetetlenül és értetlenül áll egy értelmet-lelket meghaladóan nem-emberi hatalom előtt.

Kép Az élet szép (La vita e bella) című Oscar-díjas filmből

A másik, sokat idézett példa Ernst Lubitsch 1942-es Lenni vagy nem lenni című filmje. A történet a háború ideje alatt játszódik Lengyelországban, és egy színházi társulat kalandjait beszéli el, a német megszállás előtt és alatt. A film hatalmas botrányt kavart, többek közt a főhős „aranyköpései” miatt, aki német tiszti egyen-álruhában kijelenti: „Mi elvégezzük a koncentrációt, a lengyelek meg táboroznak.” Az akkori közfelháborodás oka a mai néző számára nagyon is ismerős: így nem lehet erről beszélni. És aki ezt mondja, annak igaza van. Csakhogy az eleganciájáról és stiláris perfekcionizmusáról ismert Lubitsch (akinek karikaturizált, karvalyorrú profilja ott díszelgett az egyik náci propagandaplakáton, a német polgárt felvilágosítandó, hogy íme, erről lehet felismerni a táborba való zsidót – tehát minden oka megvolt arra, hogy ne vicceljen) tudatosan gusztustalan filmet készített a náci rezsimről. Egy ilyen típusú hatalom szatírájának Lubitsch szerint per definitionem kívül kell rekednie bármiféle ízlésen. A film minden pillanata ripacs, giccses, ízléstelen. A kritikusok egyébként a film egyenetlenségeit (ami egyáltalán nem volt jellemző a rendezőre) azzal magyarázzák, hogy a rendező nehezen tudta feldolgozni a témához való viszonyulást.

Kép Az élet szép (La vita e bella) című Oscar-díjas filmből

És akkor, hosszú szünet után Roberto Benigni elkészíti Az élet szép című filmjét. Egy évre rá, 1998-ban pedig Radu Mihăileanu előrukkol az Életvonattal. Azért említem együtt a két filmet, mert mindkét rendező a vígjáték műfaja felől közelít a témához. Vagyis a nevetés itt nem szatirikus, hanem egyenesen vidám, sőt, boldog. Első ránézésre mindkét rendező morálisan inkorrekt filmet készített, hiszen erkölcsi szempontból a témához rendelt bármiféle humor eleve ellehetetlenül. Mihăileanu frappánsan ki is bújik a nehéz helyzetből. A valahol Kelet-Európában élő zsidó közösség Ígéret Földjére való menetele a koncentrációs táborba zárt falu bolondjának ébren-álma. A kedves humorral átszőtt pikareszk road movie zárójelbe kerül egy pár perces vége-jelenet által. Benigni (Oscar-díjas) filmje egy olasz apa áldozatkészségét meséli el, aki az egész koncentrációs tábort egyetlen nagy társasjátékként fordítja le a fia számára érthető nyelvre, hogy megvédje őt a kimondhatatlan rettenettől. Ez a történet tehát nem álom, minden élesben megy, és a felszín alatt világosan látszik mindaz, amit az élet-halálra menő játék rejteni szándékszik. Már ettől a „játékkal takargatástól” is berzenkedik a felsőbb morál, ám amikor a film végén kiderül a happy end, illetve, hogy lehetséges az élet a holokauszt után, végképp kimegy a morális biztosíték. A film egyik kritikusa, Thomas Groh a híres adornói kijelentés („Auschwitz után nem lehet költeményeket írni.”) alapján tartja Mihăileanu filmjét hitelesnek, Benigniét pedig hamisnak. Amivel Thomas Groh és a hozzá hasonló szigorúan etikus kritikusok nem számolnak, az a hit. És a remény. Benigni a hitnek és a reménynek állított „mementót”. Hogy rendezői habitusából fakadóan a humor esztétikailag és egyébileg releváns eszköztárát használta, nem tekinthető erkölcstelennek, sem elhibázottnak. Szervesen illeszkedik ugyanis a főhős karakterébe. Úgy gondolom, többek közt ezért kapott Oscar-díjat Benigni. És megérdemelte.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

  • Az élet szép

    Színes vígjáték, filmdráma, háborús, romantikus, 116 perc, 1997

    Rendező: Roberto Benigni

  • Életvonat

    Színes vígjáték, filmdráma, háborús, romantikus, 103 perc, 1998

    Rendező: Radu Mihăileanu

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat