Peter Webber-mesterkurzus a TIFF-en Peter Webber-mesterkurzus a TIFF-en

Művészet és ipar

Peter Webber-mesterkurzus a TIFF-en

Peter Webber filmrendező volt a Transilvania Talent Lab mesterkurzusának előadója június 5-én a Napoca (Jókai) utca 15 manzárdrészén. A kétórás előadása egyszerre volt anekdotázás a rendező hollywoodi filmiparban eltöltött éveinek élményeiből és tapasztalataiból, de a számtalan értékes tanáccsal is elláta a közönség soraiban helyet foglaló, rendezői babérokra aspiráló fiatalokat.

Peter Webber filmes munkássága – mesterkurzusához hasonlóan – meglehetősen kettős, hiszen több mint egy évtized vágói, dokumentum- és tévéfilmrendezői karrier után, kevésbé szerzői, de viszonylag sikeres hollywoodi kitérőket is tett (a 3 Oscarra és sok egyéb díjra is jelölt a Lány gyöngy fülbevalóval, a Bárányok hallgatnak-prequel Hannibal Rising), de alapvetően megmaradt az európai film rajongójának, európai rendezőnek és dokumentumfilmesnek (most éppen a 10 milliárd című dokumentumfilm utómunkálatain dolgozik).

Közvetlen, kötetlen és szórakoztató előadását saját karrierjének, első filmes lépéseinek felidézésével kezdte, elmondta, hogy 28 évesen kezdte el a filmes iskolát, amelyet egy év alatt fejezett be, azután pedig vágóként helyezkedett el a BBC négyes csatornájánál, ahol aztán sikerült kiépítenie a megfelelő ismeretségi kört ahhoz, hogy aztán áttérjen a rendezésre. Első rövidfilmje egy első világháborús, valós történet alapján készült, aztán a következő hat évet különböző tematikájú dokumentumfilmek (évente kettő) rendezésével töltötte. Mint mondta, ez az évtizednyi előképzettség számára nagyon hasznosnak bizonyult a későbbiek folyamán, hiszen így minden fázisát megismerte a filmkészítésnek, és egyáltalán nem bája, hogy ezzel töltötte az idejét, és viszonylag későn fordult a mozifilmek irányába. Türelemre intette a rendezőpalántákat is, sosem késő elkezdeni, hangzott az első jótanács.

Ezután áttért a Lány göngy fülbevalóval készítési problémáira, a forgatás alatt tapasztalt élményeire. Elmesélte, hogy nagyon nehezen indult be a film készítése, egy hónappal a tulajdonképpeni forgatás előtt ugyanis kihátrált az eredetileg főszereplőnek szánt Kate Hudson a projektből, erre reagálva pedig a film eredeti rendezője is. Webber ekkor egy másik filmen dolgozott éppen, amely ugyanannál a producernél volt, és végül ez is kútba esett (egy terroristákkal foglalkozó film volt, amit rizikós lett volna bemutatni közvetlenül a 2001 szeptemberében történt terrortámadás után), a másik, rendező nélkül maradt projekt viszont felkeltette Webber érdeklődését, hiszen elsődleges végzettsége a művészettörténet volt, és Vermeer munkásságából írta diplomadolgozatát is. Nagyon érdekesen, leleplezően mesélt a castingolás folyamatáról, amelynek végén Scarlett Johansson került a női főszerepbe. Mint mondta, neki sok beleszólása nem volt ebbe folyamatba, egy cég lefutattott egy programot, betáplálva a készülő film műfaját, a történet korszakát és egyéb faktorokat, az program pedig ezután kidobott tíz színésznőnevet, akik a célközönség körében népszerűek voltak, közülük kellett a rendezőnek a casting során kiválasztania a szereplőt.

Eközben színészvezetési tanácsokkal is ellátta a közönséget, közben ő maga is érdeklődött néha a romániai filmgyártás folyamatáról, a rendező és forgatókönyvíró közötti kapcsolatról, és azt is taglalta, hogy szerinte hogy kellene működjön a kapcsolat a film különböző alkotói között, mennyiben kell a rendezőnek instruálnia a színészt, illetve melyik fázisban érdemes komplexebb beszélgetéseket lefolytatnia a színészekkel (a forgatás előtt két héttel, mert a forgatás idején a folyamatos időhiány miatt nem szerencsés már ilyenekkel foglalkozni).

Harmadik mozfilmje, A császár Japánban készült, ennek kapcsán pedig Webber arról is beszélt, mi az alapvető különbség a japán, az amerikai és az európai színjátszás között: amennyire ő tapasztalta, az amerikai színészek pszichológiai alapon igyekeznek felépíteni a karaktert, az európai színészek (A lány a gyöngy fülbevalóvalban Vermeert alakító Colin Firth-öt hozta fel példaként) pedig sokkal inkább történelmi utánaolvasással, a korszak tanulmányozásával készülnek egy-egy szerepre, ezzel szemben pedig a japán császárt alakító Takataro Kataoka, aki 45 éves kabuki-tapasztalat után életében először alakított férfit, a mozgáson keresztül próbálta megfogni a császár személyét, régi videófelvételeket tanulmányozott, ez alapján pedig leutánozta a mozgását, majd mikor megfelelőnek érezte a hasonlóságot, kijelentette, hogy megkapta a karakter lényegét.

Egyik alapvető tanácsa a fiatal rendezők felé az volt, hogy igyekezzenek ők lenni a legokosabbak a szobában, mindennek utánaolvasni, elmélyíteni zenei, képzőművészeti és filmes műveltségüket is (sosem lehet túl sokat tanulni vagy tudni, mondta), hiszen így tudják majd megfelelően kézben tartani alkotásukat és a megfelelő irányba vezetni a számtalan, egyénileg is kiforrott, erős véleményű művészt (zeneszerző, operatőr, színészek, díszlettervezők stb.). Arról is mesélt, hogy milyen volt a filmtörténet két óriásproducerével (ahogy ő fogalmazott, dinoszauruszával), Dino di Laurentiis-szel és Harvey Weinsteinnel együtt dolgozni, hogy mennyire kellett neki meghunyászkodnia vagy éppen kiállnia valamelyik kreatív döntése mellett (szórakoztatóan és érzékletesen, olasz akcentust felvéve idézte di Laurentiis egyik hozzáintézett mondatát: Ezt még Fellini sem kérte volna tőlem, fiam!), és hogy mennyire értékeli jól sikerültnek az ilyen produceri bábáskodás alatt született alkotásait (azt mondja, tudja, hogy például a Hannibal Rising (Hannibál ébredése) nem sikerült egyáltalán jól, és bizonyos körülmények között A lány a gyöngy fülbevalóvalon is javítana).

Némi általános, végkövetkeztetésnek is beillő gondolattal fejezte be Peter Webber a két órás kurzusát, felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy változik a filmipar, kicserélődik nagyjából minden megszokott fázis és szereplő (a stúdiók már negyedannyi filmet gyártanak évente, mint régen, és inkább magáncégek kezdik el a filmeket finanszírozni), nem beszélve a technikai változásokról, aminek köszönhetően már mobiltelefonnal is lehet filmet készíteni. Hozzátette, hogy szerinte a teljes filmnéző közönség infantilizálódik némiképp, és talán ennek köszönhető a különböző szuperhősfilmek sikere, reneszánsza, a – legalábbis amerikai – nézők a mágikusan megjelenő, latexben ugráló hősöktől várja a klímaváltozás és egyéb problémáinak megoldását, ezt szeretik a moziban nézni. A mozinak viszont többnek kell lennie egyszerű szórakoztató műfajnál, ő is éppen mostanság hagyott fel a film ipari gyártásával és fordult ismét a kis költségvetésű, alkotói (legtöbbször névtelenül megrendezett) rövidfilmek irányába.

Összeszedett és érthető, szórakoztató és hasznos két órát tölthetett a rendezői aspiráns közönség Peter Webberrel, aki egyszerre nyújtott kritikus és hozzáértő bepillantást a film ipari és művészi világába.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Kapcsolódó filmek

Friss film és sorozat

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Szavazó

Ma tölti a negyvenet Henry Cavill. Melyik a kedvenc szereped tőle?

Friss film és sorozat