Martin Provost: Séraphine Martin Provost: Séraphine

A naiv varázslónő meséje

Martin Provost: Séraphine

ÉRTÉKELD A FILMET!
Séraphine
Martin Provost
2008

A Filmtett szerint: 7 10 1

7

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

Yolande Moreau nem tehet róla. Ez az arcbeállítás, ez a szemforma, az ajkak ilyen vonala, ez a testalkat tökéletessé teszi erdei varázslónők megformálására. Most éppen egy tenyeres-talpas, ecsettel varázsló festőasszonyság szerepében láthattuk a TIFF vásznán a többszörös Cézar-díjas Séraphine-ban.

Séraphine de Senlis – eredeti nevén Séraphine Louis (1864–1942) – a 20. század eleji naiv festészet eredeti „hangú” varázslójaként írta be magát a művészettörténetbe. Nem volt sem képzett, sem kiművelt tehetség, elemi erejű művészete azonban elbűvölte a – későbbi – értőket. A rendezőként túl nagy tapasztalattal még nem rendelkező Martin Provostot is nyilvánvalóan lenyűgözték Séraphine festményei, és talán ennél is jobban az élettörténete.

Séraphine

A 40-es évei közepén járó, toprongyos falusi asszony takarításból él. Minden sout félretesz kopott köténye zsebébe, aztán fura módon fehér festékre költi. Mindig csak fehérre, színezéket ugyanis mindenütt találni: Senlis falu határában, az erdőben, a patakban, a konyhán ázó májban... Tudja, hogy a szentek nem haragszanak meg rá a templomi faggyúlopásért sem, hiszen az ő tehetsége odafentről jön, onnan jött a parancs, hogy ragadjon ecsetet. Mélyen vallásos nevelését egy zárdában kapta, és ott tanulta a szent dallamokat is, amelyeket éjszakánként, festés közben éles, tiszta hangján énekel – a házmesterék nagy örömére. Már legelső felbukkanásakor tudjuk róla, hogy kissé habókos, de ártalmatlan, ártatlan és jóakaratú teremtés. Kócos haja, sajátos bicegése feledhetetlen figurává teszi Séraphine-t.

Séraphine

Álművelt munkaadói ugyan lenézik fára festett almáit, melyek akár barackok vagy szilvák is lehetnének, de akad egy lakó, akinek a szobáját szintén Séraphine takarítja: egy német műgyűjtő, aki felismeri benne a csiszolatlan tehetséget. Bár Wilhelm Uhde lelkesen biztatja, az első világháború közbeszól, és az alig megfogalmazott tervek, ábrándok helyett csak a szegénység marad. Apró padlásszobájába zárkózva azonban Séraphine megszállottként dolgozik tovább, és később jobbra fordul a sorsa: pénzhez jut munkáiért, ezáltal végre elismert festőnek érzi magát – és menyasszonyi ruhát vásárol. Tragédiája abból fakad, hogy kezdeti természetrajongó kótyagossága festményei számának gyarapodásával párhuzamosan lázongó őrültségbe fordul.

Séraphine figurája kiemelkedő színészi alakítás nyomán válik maradandóvá. A szépen fényképezett, kellemes zenéjű film megmosolyogtatja nézőjét vagy könnycseppet csal a szemébe, legszebb pillanatai azonban azok, amelyekben a kopott rongyaiban öregedő művész megdicsőült és büszke arcát láthatjuk festményei mellett. A film legnagyobb érdeme talán éppen az, hogy az egykor élt Séraphine de Senlis különös festményeit megmutatja a mai nagyközönségnek: a fantasztikus, lángoló színek, az egymásba fonódó, boszorkányos bujasággal összetekeredő növényi motívumok ma is csodálatot ébresztenek.

Séraphine

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Séraphine

Séraphine

Színes életrajzi, filmdráma, háborús, 125 perc, 2008

Rendező:
Szereplők: , , , , , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

7

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Szavazó

Melyik a kedvenc Cronenberg-filmed?

Friss film és sorozat