Jean-Pierre és Luc Dardenne: La fille inconnue / Az ismeretlen lány Jean-Pierre és Luc Dardenne: La fille inconnue / Az ismeretlen lány

Diagnózis egy gyilkosságról

Jean-Pierre és Luc Dardenne: La fille inconnue / Az ismeretlen lány

ÉRTÉKELD A FILMET!
Az ismeretlen lány
Luc Dardenne, Jean-Pierre Dardenne
2016
Az ismeretlen lány

Az ismeretlen lány

Adatlap Filmadatlap Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint: 8 10 1

8

A látogatók szerint: 0

0

Szerinted?

0

A világhírű rendeződuó legutóbb a munkanélküliség és a depresszió problematikájával foglalkozott a 2014-es Két nap, egy éjszaka című filmjükben, amelyben Marion Cotillard játszott egy mentális betegségből felépülő gyári munkást, akinek – ha meg akarja tartani az állását – rá kell vennie az összes kollégáját, hogy mondjanak le a bónuszukról. Hasonlóan komoly lelki válságban szenved legújabb filmjük, Az ismeretlen lány főszereplője is, csak őt a pénzügyi gondok helyett a nyughatatlan lelkiismeretfurdalás kínozza.

A testvérpáros Jean-Pierre és Luc Dardenne Belgium büszkeségének számítanak: kétszer nyerték el a Cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálmát, először Rosetta (1999), majd A gyermek (2005) című filmjükkel. Jellemzően társadalmilag érzékeny témákkal foglalkoznak, főként a szegénységgel, munkanélküliséggel, kilátástalansággal. Legújabb filmjükben, Az ismeretlen lányban is emberközeli történetet mutatnak be, csak ezúttal a főszereplő nem egy anyagi gondokkal küzdő munkás, hanem egy sikeres orvosnő.

Jenny Davin (Adéle Haenel) és gyakornoka papírmunkákkal bajlódik a rendelési idő lejárta után egy órával, amikor csengetnek a rendelő ajtaján. Dr. Davin rászól a gyakornokra, hogy ne nyisson ajtót, hiszen lejárt a rendelési idő, és ezt minden betegnek tiszteletben kell tartania. Másnap kiderül, hogy gyilkosság történt a folyó partjánál, közel a rendelőhöz, ezért a rendőrség elkéri az ajtót figyelő biztonsági kamera felvételeit. Kiderül, hogy az elhunyt lány – akinél nem találnak személyazonosításra alkalmas papírokat – menekülés közben csengetett be a rendelőbe, majd válasz híján továbbszaladt. Bár a rendőrség nem tartja bűnösnek Dr. Davint azért, amiért nem engedte be a lányt, ő mégsem tud szabadulni a gondolattól, hogy az ő lelkén is szárad a gyilkosság. Lelkiismeretfurdalásának enyhítése céljából megpróbálja kideríteni a lány személyazonosságát: megmutatja pácienseinek a lány fényképét, hátha valaki felismeri.

Miközben a történet lassan csordogál előre, a rendezők elérik, hogy folyamatosan érezzük és átéljük a Davinben lévő feszültséget, mely az újabb információdarabokkal együtt egyre jobban fokozódik. Davin nyomozása gondosan van felépítve, nem arról akar meggyőzni minket a film, hogy egy hétköznapi orvos jobb detektív készségekkel rendelkezik, mint a rendőrök, hanem párhuzamot állít a diagnózis felállításának és egy bűntény feltárásának folyamata között. Davin munkájából kifolyólag mindig választ keres az ismeretlenre, meg akarja oldani a problémát, és ezt a szükséges adatok összegyűjtésével és elemzésével tudja megtenni. Nyomozása során kihasználja a munkájával járó széles kapcsolati hálóját, és azt is, hogy a betegei megbíznak benne. Mindemellett remekül ki tudja szúrni azokat, akik titkolnak valamit, felismerve a fizikai tüneteket (pulzus növekedése, hányinger, stb.) A doktornő olyan szinten megszállottá válik, hogy nem csak egy komoly munkalehetőségnek fordít hátat, de a jelenlegi orvosi pozícióját is veszélyezteti, hiszen a vallatás miatt megsértett betegek közül többen is háziorvost váltanak.

Az ismeretlen lány húsbavágóan valós és emberközeli filmélmény: szinte együtt lélegzünk Davinnel, Adéle Haenel elképesztően őszinte és hiteles színészi játékának, illetve a rendezői- operatőri- és vágói munkának köszönhetően. A külsőre törékeny, de sziklaszilárd akaratú doktornőért nem tudunk nem aggódni, amikor egyre több kétes alak közelébe kerül, hogy kiderítse az igazságot a meggyilkolt lányról. Pont a film alapvető visszafogottsága miatt rezzenünk össze mindig, amikor valaki hirtelen mozdulatot tesz, vagy felemeli a hangját. A legtöbb feszült helyzet abból adódik, hogy a páciensként kedves és beszédes emberek miképp válnak minden átmenet nélkül agresszívvá akkor, ha kényelmetlen kérdéseket tesznek fel nekik.

A majdnem kétórás film időnként kicsit elnyújtott, leginkább az orvosi egyetemet otthagyó gyakornok történetszála érződik feleslegesnek, de egy-két gyengébb jelenetet leszámítva, Az ismeretlen lány képes fenntartani a figyelmünket és az érdeklődésünket. Eléri, hogy minket is annyira foglalkoztasson, hogy mi történt a névtelen áldozattal, mint a főszereplő doktornőt.

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?

Na de mi van akkor, ha megígérjük, hogy legfeljebb heti egy hírlevelet küldünk, és mindegyik hasznos lesz?
Az ismeretlen lány

Az ismeretlen lány

Színes filmdráma, 113 perc, 2016

Rendező: ,
Szereplők: , , , Teljes filmadatlap

A Filmtett szerint:

8

A látogatók szerint:

0

Szerinted?

0

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Szavazó

Melyik a kedvenc életrajzi filmed a közelmúltból?

Friss film és sorozat

 • A döntés

  Színes dokumentumfilm, 79 perc, 2022

  Rendező: Vízkelety Márton, Ugrin Julianna

 • A Fabelman család

  Színes életrajzi, filmdráma, 151 perc, 2022

  Rendező: Steven Spielberg

 • Vérapó

  Színes akciófilm, thriller, vígjáték, 101 perc, 2022

  Rendező: Tommy Wirkola